psulek Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Prosta fizyka - zalane = większa masa. Przy tej samej przewodności cieplnej wychłodzi się wolniej niż masa mniejsza . Dodatkowo woda ma dużą pojemność cieplną więc taki sosik "trzyma". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Z tym padaniem losowym to mam dokładnie takie samo doświadczenie. Otóż dowiedziałem się, że kiedyś próżnia w metalowych termosach była zalutowana, a teraz są zaklejane. Klej puszcza, znika próżnia no i termosu nie ma. Dlatego przesiadłem się na szklane. Ryzyko upadku na łódce mizerne, trzyma dobrze, kosztuje tanio. Takie życie. Trzy ostatnie termosy metalowe straciły próżnię w przeciągu roku i się wyleczyłem. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu TapatalkaA ja właśnie w sobotę skasowałem swój szklany termos. Wyciągałem graty z samochodu i się skubaniec zeslizgnąl z tylnej kanapy na kostkę na parkingu. Wystarczyło, żeby wkład poszedł w drobny mak. Wytrzymał ok. roku. Teraz na urodziny zamówiłem sobie metalowy. Jakiego szklanego używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) Używam Rotpunkt. Cóż, ryzyko zawodowe. Po moich doświadczeniach z metalowymi szklany ma przynajmniej szansę przetrwać (jedzie już drugi sezon). A za 30 PLN to za nim płakał nie będę. BTW - od chwili gdy teściowa wyciągając torbę "skasowała" mi rant szpuli w Stradicu, nie wożę rzeczy wrażliwych na asfalt/beton luzem w bagażniku . Termos rzucam na podłogę pod siedzenie, ewentualnie jest w siatce co by się nie turlał. Edytowane 13 Listopada 2019 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Szklany ma tylko jedną wadę, jak pęknie wkład robi niezły bałagan w plecaku a i po plecach może polecieć gorące.Wyleczyłem się ze szklanych ze 30 lat temu, szedłem bardzo długo bo powoli, kilka kilometrów w lutym po drodze gruntowej jak świeżo zaorane pole i zamarzniętej na zlodowaciały beton na łowienie podlodowe. Co krok to walka o utrzymanie się na nogach na tym lodowisku, termos na plecach, kilkanaście gleb (ale na ręce) zaliczyłem i termos cały. Doszedłem do zbiornika i uczucie ulgi ale w którymś "ostatnim kroku" zaliczam bardzo długi złożony "piruet" i już czuję parę z plecaka, wokół pustka, mrozi i dmucha zdrowo, kilka godzin łowienia a jedzenie "na sucho", popsuło mi to całą radość - więc nigdy więcej szklaka. W stalowym coś zawsze zostanie, w szklanym to strach pić nawet jak ciut złuszczony. Szklanych stłukłem sporo, niektóre chińskie czy sowieckie szklaki "korki" miały z prawdziwego korka i ten korek odpadał kawałkami i wiecznie trzeba było uważać, żeby tego nie zjeść, bo ciągłe coś pływało po wierzchu.Ale jak widać "postęp technologii" jest taki, że do szklanego zamierzam wrócić. Dorobię tylko zewnętrzny szczelny pokrowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) Dokoncze co zaczalem o Tatonkach.Maluchy 0,5l i 0,35l poddalem takiemu samemu testowi jak litrowke i stalo sie tak jak mozna bylo przewidziec, czyli woda byla mocno ciepla ale nie wrzaca, dalo sie ja pic.Rozmawialem rowniez ze sprzedawca o dwuletniej gwarancj jaka daja na te termosy. Ten mily mlody czlowiek poinformowal mnie ze gdy wrzatek w termosie po 5-6 godzinach bedzie letni to mozna smialo reklamowac. Tak wiec jesli do konca gwaracji (2 lata) zdechna moje Tatonki to bede je reklamowal a jak dokonaj zywota po tym okresie to kupie nowe A moze pokaze sie cos innego wspanialego w tym czasie,- kto wie?! Edytowane 15 Listopada 2019 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Kilka lat temu wygrałem na maratonie kajakowym Termos Sigg Hot Cold Brushed 0.75L i szczerze mówiąc, nie chciałbym lepszego.Jak jadę na ryby w zimę, to herbatę parzę dzień wcześniej, a i tak muszę zaczekać żeby nadawała się do picia.Jeśli w środku jest przynajmniej 3/4 objętości, to po 24h w 0C parzy gębę. A przy okazji, sprzedam swój patent na mycie zapuszczonego termosu.Trzeba zalać wrzątkiem tabletkę od zmywarki i odstawić na godzinkę, potem wylać i wypłukać dokładnie.Termos jak nowy ☺️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Odradzam z tą tabletka.Zalana wrzątkiem, w termosie potrafi zrobić lekkie wżery które będą jeszcze bardziej łapać kolory od płynów kolejnym razem - i wiem co pisze. Za duże stężenie.Zapuszczony termos to najlepiej zalać gorącą woda z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Wstrząsnąć, odstawić a pozniej myjak do butelek, albo zwykła gąbka do naczyń i pomagać sobie łyżką drewnianą żeby dobrze dociskać do boków i dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Ja swój myłem w ten sposób już jakieś 5-6 razy i ze 3 razy termos żony. Za każdym razem jest jak nowy, bez szorowania i bez wżerów. Może trafiłeś jakiś gorszy materiałowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 ... aspiryna nieźle wybiela i też kwasik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Tatonka: miałem dwie. Pierwsza ultra super, druga - nie była tej jakości co pierwsza. Zmieniłem na GSI - szczęśliwym człowiekiem jestem Jedna torebka kwasku cytrynowego do termosu, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut - będzie cacy na długo. Wżerów nie robi. Edytowane 19 Listopada 2019 przez Dano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Ja w zimę używałem termosu w zasadzie codziennie i po sezonie, czarnego osadu nie ruszały żadne kwaski, ocet ani szczotka. Dopiero tabletka zmyła osad, tylko plastiki trzeba po takiej operacji solidnie wypłukać, bo trochę czuć czym były myte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Ocet z gorąca wodą.A zamiast tabletki ciut proszku do zmywarki i gorąca woda.Ekstremalnie domestos kilka kropel i na krótko (trzeba kontrolować) i woda nie wrzątek. Nie ma takiego osadu by nie wymyło na błysk.Lepiej nie szorować, lekko gąbką tyle by zebrać rozpuszczony osad.Powyższe dotyczy tylko elementów ze stali nierdzewnej.Plastiku nie ruszać - tylko octem i też nie szorować. Uszczelki tylko gorąca woda i palcePrzechowywanie tylko suchy i niedokręcony korek i poluzowany kubek.Nie wkładajcie żadnych elementów do zmywarki. Edytowane 19 Listopada 2019 przez Stary Baca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Cześć. Polecacie jakiś porządny kubek termiczny. Czy w ogóle Kubek jest w stanie utrzymać temperaturę? Czy nie bawić się i iść w termos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Mogę polecić kubki contigo. Porządnie wykonane i długo trzymają ciepło. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Cześć. Polecacie jakiś porządny kubek termiczny. Czy w ogóle Kubek jest w stanie utrzymać temperaturę? Czy nie bawić się i iść w termos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UTi Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Co do kubka się nie wypowiem. Dłuższy czas używam termosu czarnego marki Stanley i póki co jestem zadowolony. Cena w tym przypadku odzwierciedla jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 (edytowane) Mam taki kubek Tefal. Polecam. W miarę długo utrzymuje ciepło. Ma rozkręcany korek i całość można myć w zmywarce.I pijesz dookoła nie trzeba celować w dziubek jak w niektórychhttps://www.euro.com.pl/kubki-termiczne/tefal-k3080114-0-36-l.bhtml?gclid=CjwKCAjwwsmLBhACEiwANq-tXGZzfgW3Z-WJfdEpNkwmJFU2aYzlVGImclfRdw1U_Upi0PuSkjawchoC7oUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Edytowane 22 Października 2021 przez Artech 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Mogę polecić kubki contigo. Porządnie wykonane i długo trzymają ciepło. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu TapatalkaPokrywka szybko się nagrzewa i ciepełko niestety przez nią ucieka...Jest ok tak do 3 godzin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 (edytowane) Kubek firmy Thermos trzymał gorącą herbatę na łodzi przez 6-7 godzin przy temperaturze powietrza ok. +10 stopni. Edytowane 22 Października 2021 przez Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Potwierdzam opinie o contigo. Trzyma do 3h. Co nie zmienia faktu że jestem z niego zadowolony plus też za łatwe czyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Za "trzymanie" temp. zapewne ma wpływ jaką mamy temp. zewnętrzną jak i jego pojemność. To raz a dwa to ścianki i ta cała próżnia w środku co robi za izolację. Jeden z mojego zbioru to totalne nieporozumienie. Po wlaniu gorącej kawy trzymając go czujemy w łapkach ciepło !!! A tak przy okazji to przy zakupie warto wybrać ten ,który w środku jest stalowy a nie plastykowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Z kubków termicznych zdecydowanie polecam Kambukkę. Bardzo wysoka jakość wykonania. Ciepło trzymają dłużej niż Contigo. Na empik.com obecnie są w bardzo dobrych cenach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PETEREK Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 przeszło 20 lat mam stary termos Tatonka, mniej więcej 0,6 pojemności, stal nierdzewna, korek plastik z uszczelkami i trzyma super temperaturę. fakt, że używam go tylko jesienią na wodę lub do lasu i tylko ja go używam bo jak coś ma kilku właścicieli z różną siłą dokręcania to termos żywot ma zdecydowanie krótki.....a korek posiadający odpowiednie przerwy co pozwala nalewać bez całkowitego odkręcania to dla mnie super rzecz. po tylu latach już próbowałem zmienić na coś lepszego ale jakoś nie znalazłem ........ przynajmniej na razie kubki termiczne mi się nie sprawdzają - za krotko trzymają temp a te systemy klikające otwórz - zamknij do mnie nie przemawiają i chyba tylko osłabiają właściwości izolacyjne - i dlatego wszystkie oddaję córce dla wnuków - i tyle w temacie - pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetart90 Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 Termos Coleman wymiata. Mam 0.7. trzyma jak piec. Rewelacja. Miałem esbita i się rozszczelnił. Na plus że oddali kasę. Cena poniżej 100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 przeszło 20 lat mam stary termos Tatonka, mniej więcej 0,6 pojemności, stal nierdzewna, korek plastik z uszczelkami i trzyma super temperaturę. fakt, że używam go tylko jesienią na wodę lub do lasu i tylko ja go używam bo jak coś ma kilku właścicieli z różną siłą dokręcania to termos żywot ma zdecydowanie krótki.....a korek posiadający odpowiednie przerwy co pozwala nalewać bez całkowitego odkręcania to dla mnie super rzecz. po tylu latach już próbowałem zmienić na coś lepszego ale jakoś nie znalazłem ........ przynajmniej na razie kubki termiczne mi się nie sprawdzają - za krotko trzymają temp a te systemy klikające otwórz - zamknij do mnie nie przemawiają i chyba tylko osłabiają właściwości izolacyjne - i dlatego wszystkie oddaję córce dla wnuków - i tyle w temacie - pozdrawiam Jedna uwaga - piszę jako były zwolennik Tatonki.Miałem dwie na pewno, a nie wiem czy nie trzy.Pierwsza - petarda. Pozostałe - jakas kpina.Obecnie GSI Outdoors - uśmiech na twarzy porównywaly do tego, jaki miałem przy pierwszej Tatonce Herbata po 24h w termosie wciąż nie wypicia odrazu - musi chwilę oddać temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi