jajakub Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 Miałem ColemanaMiło go wspominam, ba nawet przeżył skasowanie FokusaA i temp trzymał bardzo dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 Coleman to jest ewenement.....posiadam 0,7 litrowy.....trzyma bardzo dobrze, zdecydowanie lepiej niż Primus kumpla (kupił i po testach sprzedał, chyba się trafił kiepski egzemplarz, akurat Primusy mają bardzo dobre opinie i kumpel właśnie nimi kierował się przy zakupie)......więc mój Coleman trzyma bardzo dobrze, a nie powinien......u szczytu, po zalaniu wrzątkiem, jest cały czas gorący, straty ciepła powinny powodować wychłodzenie płynu w góra dwie godziny.....zaprzeczenie prawom fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 Mam 3 Colemany (1.0-0.7-0.5).Litrowy ma już kilkanaście lat i trzyma temperaturę doskonale (w tzw. międzyczasie dołączyły mniejsze, o których mogę mniej powiedzieć, bo 'męczę' litrowego wyłącznie w zasadzie...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Dostalem Thermosa 1l w prezencie.Troche sobie postal , bo duzy. Wreszcie zabralem na jesienne dluzsze lowy i dupa ,trzyma cieplo moze ze 4h. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Moje Tatonki (1-0,7-0,5l)o ktorych pisalem dwa lata temu w tam watku, sa juz co prawda mocno poobijane, ale nadal jest z nimi wszystko w jak najlepszym porzadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 Kolega ma termos Stanleya,zimową porą jak jedziemy rano na ryby, robi herbatę dzień wcześniej wieczorem. Rano jest jeszcze tak gorąca, że trzeba studzić żeby sie napić. No i oczywiście trzyma temperature przez cały grudniowy dzień na łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 Cześć. Polecacie jakiś porządny kubek termiczny. Czy w ogóle Kubek jest w stanie utrzymać temperaturę? Czy nie bawić się i iść w termos?...próbowałem kubków na krótkie wypady, skończyło się na 0,5-litrowym termosie Fjord Nansen. Mam jeszcze 1-litrowy tej firmy i również mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fdt Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 Tez uzywam w tym sezonie Fjord Nansen i rowniez polecam dlugo trzyma cieplo i ma swietny korek ktory latwo utzymac w czystosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 31 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Mam 3 Colemany (1.0-0.7-0.5).Litrowy ma już kilkanaście lat i trzyma temperaturę doskonale (w tzw. międzyczasie dołączyły mniejsze, o których mogę mniej powiedzieć, bo 'męczę' litrowego wyłącznie w zasadzie...).Kiedyś wszystko było lepsze .Od ponad 20 lat używam 1 l termos Quechua, zakupiony gdzieś w Europie, przy okazji spławikowych MŚ czy ME. Niby z sieciówki, a temp. trzyma wzorowo. Gdy pewnego razu rano już przygotowałem herbatę, a musiałem w ostatniej chwili zrezygnować z wędkowania, to po 24h jeszcze nie dałem rady napić się bezpośrednio po nalaniu do kubka, musiała nieco przestygnąć. Taka to stara jakość z sieciówki.Natomiast z 10-15 lat później zachęcony jakością wcześniejszego, nabyłem już w Polsce 0,33 l do kawy i 1 l do zup, to ten zakup okazał się żartem. Te termosy utrzymują ciepło nie dłużej niż termokubek, kompletna porażka.Ten stary jest jeszcze malowany farbą, która wyraźnie zdarła się już po wieloletnim użytkowaniu, nowe natomiast są już tylko chromowane i te właśnie okazały się już klapą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred88 Opublikowano 31 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Też polecam Fjord Nansen. Mam 1L pojemności. Dla jednej osoby nawet troszkę za duży. Dla 0,7 byłby idealny. Używałem na łodzi, obecnie na belly boat. Tak jak kolega wyżej kawę/herbatę robię wieczorem i jest gorąca przez cały następny dzień. Ostatnio wróciłem do domu z kawą w termosie. Stała w garażu przez cały kolejny dzień i jeszcze była ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 ..........Dla jednej osoby nawet troszkę za duży. Dla 0,7 byłby idealny............ fantastyczne co do pojemności, litrowy to jednak na zimne dni takie przyzwoite minimum, czasami chciałoby się nawet litr dwadzieścia......zero siedem tylko ze wsparciem wody mineralnej czy innego 'kubusia'......różne są organizmy, za młodych czasów potrafiłem w środku gorącego lata nie wypić dosłownie nic między śniadaniem a obiadem, czasami może nawet kolacją......szkoda było czasu na jakieś posiłki, przerwy i odwracanie uwagi od rzeczy ważniejszych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Dostalem Thermosa 1l w prezencie.Troche sobie postal , bo duzy. Wreszcie zabralem na jesienne dluzsze lowy i dupa ,trzyma cieplo moze ze 4h.Stracił próżnię. Jak masz na gwarancji, to reklamuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniolo Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Od 2 lat używam na łodzi kubka 0,5l i termosu wyprawowego 1,5l firmy Zojirushi. Oba produkty uważam za rewelacyjne zarówno pod względem wykonania jak właściwości izolacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 Polecam termos i z ikeii, model oskiljaktigPojemnośc 0,5 l, skurczybyk tak trzyma temperaturę że po 6 godzinach mnie oparzyłCena była śmieszna choć nie wiem jak terazZ minusów nie ma kubka ale można walić z gwinta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Termos Coleman wymiata. Mam 0.7. trzyma jak piec. Rewelacja. Miałem esbita i się rozszczelnił. Na plus że oddali kasę. Cena poniżej 100 zł Mam 3 Colemany (1.0-0.7-0.5).Litrowy ma już kilkanaście lat i trzyma temperaturę doskonale (w tzw. międzyczasie dołączyły mniejsze, o których mogę mniej powiedzieć, bo 'męczę' litrowego wyłącznie w zasadzie...).Po tych rekomendacjach zamówiłem Colemana Vacuum Flask 1L . Porządnie wykonany . Prosty w konstrukcji i obsłudze korek . Pierwszy test domowy to zalanie wrzątkiem i wystawienie na balkon na noc . Temperatura około 4 st.C . Od 19.00 do 7.00 woda nadal gorąca . Może nie wrzątek , ale mocno gorąca po 12 godzinach . Po kolejnych 6 godzinach w domu wciąż można uznać ją za gorącą , więc wygląda to dobrze . Zobaczymy jak z trwałością . Wykonano w Chinach . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 @malinabar A jak bys go zahartował ..ten wlał w niego na 15-30 minut wrzątek i dopiero po tym właściwą ciecz do badań, to pewnie po tych 12h na balkonie.. mógłbyś się poparzyć. Byłem mocno zdziwiony jak pozytywnie wpływa na długość trzymania temperatury hartowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 I ja zamówiłem 1l Colemana????Stoi od 8 rano zalany wrzątkiem na balkonie dla testow???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Warto napisać , że termos o mniejszej pojemności szybciej się wychłodzi jak taki sam ale większy -IMO 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 @malinabar A jak bys go zahartował ..ten wlał w niego na 15-30 minut wrzątek i dopiero po tym właściwą ciecz do badań, to pewnie po tych 12h na balkonie.. mógłbyś się poparzyć. Byłem mocno zdziwiony jak pozytywnie wpływa na długość trzymania temperatury hartowanie. Hartowanie ... Mocne słowo Ja to nazywam płukaniem gorącą wodą przed użyciem Wystarczy na dosłwonie 5 minut wlać gorącą wodę w celu przepłukania i to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Po 11h na balkonie wrzatek tylko minimalnie stracił na temperaturze???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Po 11h na balkonie wrzatek tylko minimalnie stracił na temperaturzeBardzo przyzwoity wynik. Ja celowo zabierałem 1L wiedząc ,że całego litra herbaty nie wypiję. Bardziej chodziło o trzymanie temp. bo już po opróżnieniu połowy czy też 3/4 poj. temp spada dużo szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) Hartowanie ... Mocne słowo Ja to nazywam płukaniem gorącą wodą przed użyciem Wystarczy na dosłwonie 5 minut wlać gorącą wodę w celu przepłukania i to działa. przepłukać to można wodą z kranu, choćby 'gorącą', ale nie w tym rzecz......wrzątek ma za zadanie mocno nagrzać wnętrze termosu, dzięki temu właściwy płyn nie straci na 'dzień dobry' stopnia czy dwóch, a może pięciu Edytowane 5 Listopada 2021 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar33cki Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 ja polecam Esbit Vacuum, używam ich od kilku lat i dalej są rewelacyjne. Jak się wleje wrzątek, to po kilku godzinach można się poparzyć, poniżej tabelka z instrukcji:Temperatura wlanego płynu: 98 °CTemperatura otoczenia: 20 ± 2 °CTemperatura po 6 godzinach: 85 °CTemperatura po 12 godzinach: 75 °CTemperatura po 24 godzinach: 60 °C Dodatkową zaletą są 2 zamknięcia w zestawie - klik i zakrętka. Jak po paru latach klik przestał klikać to wyciągnąłem z szuflady korek i dalej działa. No i 2 kubki w zestawie. Najstarszy mam już mocno poobijany, farba pościerana, ale trzyma temperaturę.Kupiłem ich już kilka na prezenty i wszyscy zadowoleni 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
provos Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 Kiedyś z bomby kupiłem termos marki Termite i przed zakupem słyszałem, że niby są podróbką jakiejś innej marki i ogólnie średnio z trzymaniem temp. Jakie wrażenia po zakupie? Mega! Ten termos trzyma wysoką temperatura prawie ponad 10h. Po wlaniu wrzątku koło 7 rano piłem herbatę o temp. około 70-80 stopni mniej więcej koło godziny 19. Szczerze polecam????https://www.wedkarski.com/159_termite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 (edytowane) ja polecam Esbit Vacuum, używam ich od kilku lat i dalej są rewelacyjne. Jak się wleje wrzątek, to po kilku godzinach można się poparzyć, poniżej tabelka z instrukcji:Temperatura wlanego płynu: 98 °CTemperatura otoczenia: 20 ± 2 °CTemperatura po 6 godzinach: 85 °CTemperatura po 12 godzinach: 75 °CTemperatura po 24 godzinach: 60 °C Dodatkową zaletą są 2 zamknięcia w zestawie - klik i zakrętka. Jak po paru latach klik przestał klikać to wyciągnąłem z szuflady korek i dalej działa. No i 2 kubki w zestawie. Najstarszy mam już mocno poobijany, farba pościerana, ale trzyma temperaturę.Kupiłem ich już kilka na prezenty i wszyscy zadowoleni +Też polecam Esbit.Zakupiłem 0,5l w sklepie Militaria.https://www.militaria.pl/esbit/termos_esbit_iso_vacuum_flask_0,5l_iso500ml_p6898.xmlNiby test domowy ale na drugi dzień sprawdzałem, czyli po 24h jeszcze można się poparzyć.Lepiej mi nie potrzeba, kupiłem 0,5 ze względu na gabaryty, bo akurat pasuje do takiego "utorbienia" na brzegowe wędrówki, jak rownież plecaka w bocznej zewnętrznej kieszeni:https://www.militaria.pl/helikon/torba_helikon_edc_side_bag_olive_green_tb-ppk-cd-02_h_p105916.xml Edytowane 20 Listopada 2021 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi