Skocz do zawartości

Spotkanie nad Bugiem

bartsiedlce

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus.

Widzę że zaczyna kiełkować fajna inicjatywa spotkania i wspólnego wędkowania.

Mam tylko taką sugestię odnośnie zmiany(niewielkiej) miejsca spotkania.

Jeżeli ma to być spotkanie połączone z wędkowaniem ,a liczba chętnych będzie oscylowała w okolicach 10 lub więcej to lepszym wyborem będzie wyznaczenie miejsca spotkania na wysokości wsi Sutno.

Prosta droga w środku wsi zaprowadzi uczestników w okolice wyspy na Bugu.Tu można byłoby założyć obóz,chyba że teren przy drodze mocno zarósł, to można przesunąć się ze 200-300m poniżej wyspy omijając kępę zarośli z ujściem jakiegoś ciurka/starorzecza.

Tam teren jest już łąkowy,na lekkim zewnętrznym zakręcie rzeki.Oczywiście warto byłoby zapytać właściciela łąki o zgodę.

Taka zmiana lokalizacji ( o jakieś 2km w dół rzeki) będzie według mnie korzystna dla uczestników którzy nie lubią łowić w tłumie i będą miały możliwość wyboru wędrówki w górę do Niemirowa lub w dół rzeki w okolice Wajkowa.

Na pierwszej lokalizacji(okolice Niemirowa), którą zaproponował kol.Darek vel sacha, wędrówka w górę rzeki skończyłaby się po około 100m i zostało by tylko łowienie w starorzeczu.Pewnie amatorów połowów na stojącej i raczej mętnej wodzie też nie zabraknie.Sam eksplorowałem te bajoro przez 3 sezony (2002-2005) i powiem szczerze nie osiągnąłem tam zadowalających wyników.Na lekko łowiłem wzdręgi (max 25cm) i okonie (max 30cm) i to nie seriami ,tylko po kilka sztuk.Ze szczupakami też było mizernie.Drobnych trafiałem sporo ,a ze 2-3 wymiarowe nie dorosły nawet do 60cm.Minęło co prawda 10lat ,lecz nie sądzę aby rybostan poprawił się na plus.  Przy niskim stanie wody udało mi się przedostać przez to starorzecze na ten odcięty i przeważnie niedostępny(bez łodzi) brzeg rzeki.Chaszcze i sajgon straszny,brak ścieżki ,trudno było oddać normalny rzut.Woda płytka ale urozmaicona zwaliskami odbijającymi nurt i zastoiskami przy brzegu.Kilka niewielkich kleników było moim całym dorobkiem.

W dół od Niemirowa jest tak jak opisał kol.Darek. Pierwsza burta przy której jest ten stół ze słomianym dachem,ławeczki i grill.Następnie kilka zwalisk i następna burta też zakończona zwaliskami.Zakręt o 90* przy Gnojeńskiej Górze i długi ,lekki zewnętrzny zakręt z pojedynczymi zwaliskami i podlanymi trawami ,gdzie przy większej wodzie można fajnie połowić.Potem długa prostka z krzakami i jesteśmy przy wyspie gdzie ja zaproponowałem miejsce spotkania.

W dół od wyspy rzeka jest też dość urozmaicona.Gołe burty na łąkowych odcinkach,prostki z podlanymi trawami ,zwaliska i rafy a nawet jedna mini główka na początku Wajkowa.

Moim skromnym zdaniem ,dla wędkarzy lubiących wędrować brzegiem rzeki, moja propozycja wydaje się być lepsza.

Wszyscy zainteresowani pewnie zrobią głosowanie i wybiorą lepszą.

Sam też chętnie wezmę udział w takim zlocie /spotkaniu ,chyba że wsiąknę w Biebrzańskie bagna na kilka dni i nie będę w stanie się wyrwać.

Jak dotrę to obiecuję dostarczyć jakąś buteleczkę z ambrozją od lokalnych gorzelników.

Pozdrawiam Tomi B)

W pobliżu Gnojno i zajebista panorama kręcono tam "Nad Niemnem", Janów ze stadniną i siedzibą biskupów, Zabuże z fajnym dworkiem i parkiem, Grabarka chyba najbardziej znane sanktuarium prawosławne i Drohiczyn.

@Tomi jeśli miałbym coś doradzać to raczej przenieść obóz na drugą stronę do Gnojna w okolice promu

Edytowane przez albercik2

W pobliżu Gnojno i zajebista panorama kręcono tam "Nad Niemnem", Janów ze stadniną i siedzibą biskupów, Zabuże z fajnym dworkiem i parkiem, Grabarka chyba najbardziej znane sanktuarium prawosławne i Drohiczyn.

@Tomi jeśli miałbym coś doradzać to raczej przenieść obóz na drugą stronę do Gnojna w okolice promu

Zgadzam się z Albercikiem :)

Tak, Tomi ma 100% racji w tym jak opisuje miejscówkę w Sutnie i faktycznie wygodnie jest. W tym miejscu łowię płotki i okonie, miejscowi łowią klenie, jazie i szczupaki. fajne miejsce i pewnie z namiotami zupełnie problemu by nie było, nawet nie ma potrzeby pytać ale dla przyzwoitości mogę Adama poinformować ;) . Chętnym złowienia klenia mogę pokazać rozmytą kamienną główkę.

Są dwa starorzecza ale prywatne :unsure: . Na jednym nie pozwolą nam wędkować, na drugim jak pogadam i powiem mu o zasadach z JB to pewnie się zgodzi chociaż 2014 był u niego mizerny, przynajmniej dla mnie. Na Bugu poławia gość który ma wyniki łowiąc sandacze, mnie się nie trafił żaden ale gość przyjeżdża godzinę przed świtem i stawia na trupka, jak nie ma brania przez 2-3h to zbiera manele i wraca do domu. Zdarza się sazan i leszcz ale miejscowym bo oni wszyscy łowią na groch. Zdecydowanie łatwiej byłoby mi zabezpieczyć drewno na ognisko. No i to że w piątkowe popołudnie pod Niemirowem w weekend będzie stało 4-6 samochodów a w Sutnie żadnego, może jeden.

Albercik, w Gnojnie latem to widywałem po kilkanaście aut. Nawet w ostatni weekend marca było tam chyba 5 albo 6 aut.

Zawsze chciałem zobaczyć górny odcinek ,,mojej,, rzeki, odległość trochę mnie blokuje i problem z transportem :(

Nie wiadomo dokładnie kiedy ale jeśli to będzie przed 01.08 to ja w tamte rejony prawie w każdy weekend jeżdżę. Jedyne co mnie może zatrzymać to jakieś obowiązki służbowe. A zresztą pewnie ktoś z W-wy będzie się i tak wybierał.

Edytowane przez sacha

Panowie, wszystko jeszcze do ogarnięcia. Ja też mogę zaproponować kilka miejscówek, ale po co. Czasu jest masa, wszystkie propozycje do dyskusji, proponuję lajtowe podejście do tematu. Jak pisałem wcześniej, to ma być spotkanie, poznajmy się, pogwarzmy o rybach, napijmy się po kieliszeczku, posiedźmy nad wodą. Czy koniecznie musimy ............. ryby? Więcej luzu  ;)

• Like 5

Nie wiadomo dokładnie kiedy ale jeśli to będzie przed 01.08 to ja w tamte rejony prawie w każdy weekend jeżdżę. Jedyne co mnie może zatrzymać to jakieś obowiązki służbowe. A zresztą pewnie ktoś z W-wy będzie się i tak wybierał.

Darek, to jak widzę około okolice Nocy Traperów? Chętnie z Tobą i Bartusiem przybiłbym piątkę ( z resztą towarzystwa również). Będę śledził wątek. No i namiot,żadne luksusy :lol:

Wstępnie zapisuję się na imprezę.

Mało pytanie do Ciebie @sacha. Prom w Niemirowie działa? Wiem, że przez dłuższy czas był z tym problem, nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy.

Z atrakcji można jeszcze nadmienić "wajkowską wyspę".

Pozdrawiam

Salmo

Prom zawsze działał tylko w okresie wiosenno-letnim chyba od kwietnia i w wyznaczonych godzinach. Poszukaj w internecie na pewno będzie czynny w lipcu

Prom zawsze działał tylko w okresie wiosenno-letnim chyba od kwietnia i w wyznaczonych godzinach. Poszukaj w internecie na pewno będzie czynny w lipcu

Nie do końca jest to prawda. W lipcu wstrzymali kursowanie ze względu na niski stan wody. Zupełnie nie wiem czy będzie działał w tym roku ponieważ został uruchomiony w 2012 i przez 2012, 13 i 14 był finansowany przez chyba Urząd Marszałkowski z dopłat UE. A teraz jest 4 rok i ma nie być dopłat więc jak popłynie?

Pytam ponieważ jeden prom nie działał bo nie było komu pływać, a poprzednika Bug zabrał. Coś sobie zaczynam przypominać, że jednak o ten z Mielnika mi chodziło. No nic, zobaczymy.

Pozdrawiam

Salmo

W Mielniku pływał cały sezon. W Drohiczynie była próba kradzieży promu. W Niemirowie tak jak napisałem nie chodził bo za mało wody. Godziny podane nie zawsze były godzinami pływania, pzrerwa bywała dłuższa.

• 1 miesiąc temu...

Proszę o potwierdzenie deklaracji, termin 3-5 lipiec, m. Sutno, rz. Bug

- bartsiedlce

- Sacha

- tibhar?

- czocho

- @slider@

- Hubertus

- Wobi

- Kielo

- BOSMAN 76

- ajmo

- beton007

- Novis

- Salmo_Salar

- OloPe

- Witek

- Tomi

Potwierdzonych wyróżniam na niebiesko, rezygnujących kasuję z listy.  :(

Zostało dwa tygodnie, więc pora zacząć działać.

Edytowane przez bartsiedlce