Skocz do zawartości

Spotkanie nad Bugiem

bartsiedlce

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na Pilicy z pływaniem tak sobie miejscami śruba łapie piach, strach w ślizg wchodzić :P

Generalnie na myśli mam jak szeroka jest rzeka i czy pływadło da jakąś przewagę dostępu do miejscówek gdzie śpiochy to mało. Jak zakrzaczone są brzegi itp :)

Na Bugu zawsze jest  ryzyko wbicia się na mieliznę albo trafienia w kamień, czy pień. Nie należy przesadzać z prędkością, raczej wolniej niż szybciej polecam i oczy szeroko otwarte. 

Rzeka ma 50-80 m szerokości, w zasadzie wszędzie da się iść brzegiem, na skarpach bywa niebezpiecznie ślisko i stromo. Rzeka meandruje, łódka daje przewagę w mobilności, masz też szansę dopłynąć na przykosę, czy kolejny zakręt po drugiej stronie. Brodząc trzeba bardzo uważać, Bug płynie po piachu, bywają miejsca, w których piasek jest tak drobny, że zapada się pod człowiekiem. Należy też dobrze czytać wodę, zdarzają się gwałtowne uskoki utwardzonego żwirem dna lub leżące na dnie pnie drzew. 

U mnie na Pilicy z pływaniem tak sobie miejscami śruba łapie piach, strach w ślizg wchodzić :P

Generalnie na myśli mam jak szeroka jest rzeka i czy pływadło da jakąś przewagę dostępu do miejscówek gdzie śpiochy to mało. Jak zakrzaczone są brzegi itp :)

Tam gdzie jest plan zrobić obozowisko są burty po ok. 2m. i nie ma jak spuścić łódki czy pontonu. Przy brzegu 1,5-2m i dość silny uciąg. Pod drugim (południowym) brzegiem płycej. Łódkę można spuścić (chyba) tam gdzie w Mielniku prom kursuje albo w Niemirowie (prom nie kursuje, zawieszony). W poprzednich latach widziałem sporo ataków bolenia w tym jakoś nie zarejestrowałem. Wiem że jest sporo klenia bo znam wędkarza który w zasadzie tylko za kleniem chodzi ale w tym roku narzeka bo w połowie maja miał tylko 5 sztuk ale u niego sztuka się liczy jak ma +50. W innych latach mówił że co najmniej 10 sztuk do połowy maja miał zawsze.

Mam nieduży ponton zawsze da radę gdzieś się spuścić...eee zwodować brzmi zdecydowanie lepiej w tak męskim gronie :)

Jeszcze przemyślę zabranie pływadła, trochę czasu zostało tymczasem korzystając z okazji możesz mnie śmiało Bartku zaniebieścić w katalogu ;)

Miło będzie znów się zobaczyć, Olo.  :)

Darek, nie bądź złośliwcem.  :ph34r:

Tomek, ponton zawsze zwodujesz, koleżka pomoże, przytrzyma sznurek i po zabiegu. Weź ze sobą z 5 metrów linki i nie będzie problemu.  :)

Andrzej, chcę zobaczyć Twoją facjatę. :rolleyes:

Edytowane przez bartsiedlce

Nie wierzę, Witek, przylecisz?  :o

Jako niespodzianka  :P . Ja z tego co planuję jade w piątek rano, znaczy w ten piątek i zostaję do przyszłej niedzieli bo muszę odebrać godziny nadliczbowe. W sobotę porozmawiam z właścicielem łąki jak nie jednym to drugim.