Skocz do zawartości

X Puchar Warty

adiz1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Miałem dziś przyjemność uczestniczyć w towarzyskich zawodach z cyklu Puchar Warty (część spinningowa), rozgrywanych corocznie na górskim odcinku tej rzeki, pod Częstochową.

Miła atmosfera, ładna pogoda i ...słabe wyniki. Tak można by w skrócie opisać tę imprezę.

Około 70 wędkarzy przybyło na tegoroczny Jubileuszowy Puchar. Zawody odbyły się na trudnej - wysokiej (zbyt wysokiej)wodzie. Wszystko za sprawą zbiornika retencyjnego w Poraju, który zrzucał chyba na maxa nadmiar zgromadzonej wody. Woda dość mętna niosła sporo śmieci w rodzaju traw, zbutwiałych liści - utrudniając skuteczne łowienie (pewnie nie tylko mnie).

Dominowały dwie przynęty/metody wobler i boczny trok - przynajmniej tak łowiących kolegów udało mi się zaobserwować. Ja konsekwentnie obławiałem wodę woblerami, w różnych wersjach kolorystycznych i o różnej pracy - niestety bez kontaktu z rybą. Pstrąg nie miał chyba w takich warunkach chęci żerować. Sprowokować dało się tylko kilka pstrągów tęczowych - naliczyłem 5 złowionych sztuk (wagowo / bo o najwiekszą rybę walczono/ - od trzydziestu paru do siedemdziesięciu paru deko) . To bardzo mało biorąc pod uwagę ilość łowiących i to, że ryba w wodzie była (wcześniejsze zarybienia).

jedna z nielicznych miejscówek gdzie padł tęczak

Może w przyszłym roku....

Pozdrawiam Adrian

post-177-1348913190,5607_thumb.jpg

post-177-1348913190,5843_thumb.jpg

post-177-1348913190,6239_thumb.jpg

W Szwecji na pstragi z zylka 0.14 i bocznym troczkiem.

Dla mnie to juz troche...onanizm a nie wedkowanie. Szukanie wrazen na sile :wacko:

Guzu

p.s. a moze z zylka 0.10 na jazgarze i przyneta na mormyszce zamiast na glowce jigowej ? najlepiej w Finlandii, moze byc okaz ;)

Ktoś łowi pstrągi na boczny trok? :wacko:

Rzecz gustu i podejścia do tematu. Ja zarzekam się, że się do tego nigdy nie posunę, ale wielu kolegów to lubi i tak łowi - co więcej, często b. skutecznie. Usprawiedliwieniem jest może to, że głównym celem tej metody jest z reguły świeżo wpuszczony tęczak.

Pojechaliśmy w siedmiu z Cieszyna z wielkimi chęciami prawdziwej męskiej rywalizacji ,a zastaliśmy małą powódz. :wacko: :angry:

65 wędkarzy miało zero wśród nich byliśmy oczywiście i my. :(

A pomyśleć że w zeszłym roku zaliczyłem na tych zawodach 6 tęczaków.A miało być tak pięknie <_< <_<

post-110-1348913190,6618_thumb.jpg