Skocz do zawartości

Żuczek czy mormyszka

pleban9

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzej, tu fantazja pomaga najbardziej i sprzęt warsztatowy.  Czyli stacja lutownicza albo zwykła kolba do lutowania- transformatorówka "klei" haczyki do siebie. Haki niklowane na jasno- by nie cudować w usuwanie powłok, pobielanie, itp. Blaszka jest ok, daje lusterko co przyciąga ryby. Możesz cyrkonię też wkleić jakimś epoksydem. Do tego dostępna jest cała gama lakierów do paznokci/żeli utwardzalnych w UV i można cuda robić -imitacje robactwa, narybku, formy fantazyjne.....sky is the limit.

Moje 10letnie doświadczenia z przynętami bezmięsnymi są na tyle dobre, że w zasadzie odzwyczaiłem się od ochotek. Wiadomo, że nie na każdej wodzie to pójdzie, ale masz elektronikę co pokazuje reakcję ryb, a to duże udogodnienie.

Miękki kij i cienka żyłka pomagają- w holu/ zejściu na głębszą wodę niezbyt dużych przynęt. Mnie sprawdzają się właśnie takie mikrusy w klasycznej czerni, z żółtym akcentem. Taktykę mam trochę inną niż standardowo, czyli sprawdzam dziurę balansówkami, rzadziej błystkami, pukam po dnie bałdą. Jeżeli są wyjścia większych ryb(na ekranie echa), nie ma brań, to na drugiej wędce czeka żuk, czortik, mormyszka z koralikiem i atakuję tym. Zazwyczaj z dobrym rezultatem.

Czas i zdrowie nie pozwalają ostatnio się udzielać na lodzie, blog wieje nudą, no ale może następna zima będzie u mnie łaskawsza.....

Edytowane przez Maciej_K

He he Maciek ja tan na dobre dopiero w tym sezonie zaczełem zabawe z echo i zuczkami i chyba .....Się wkręciłem na maxa. ;) A taktykę mam taka  dośc podobna jak Ty , też czesto po włożeniu przetwornika do dziurki lubię błysnąć kilka razy blaszką  i widze czy jest jakieś życie i zaintereswoanie podemną i wtedy akcja Żuk ;P Miejsca i swój mini warsztacik mam w piwnicy ;P Z robienia woblerków, a lakiery żelowe i Lampa UV to ulubiona moja zabawka w podrasowywaniu przynęt , oczywiście sprzecik pożyczam od żony  :D przynajmniej na tyle sie przydaje hihi... 

Tylko zastanawiam sie nad ciężarem tych żuków bo łowię  zazwyczaj na 3-5m to już minimum gramik musi być czy więcej? Chyba coś pokombinuje bo najwieksza frajde mam jak złowię piekną rybkę na coś co sam "uklepię" ;)