Skocz do zawartości

Pytanie o uchwyt i przelotki.

Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Co do markowych wkładów cyrkonowych to odpowiadają one twardością i trwałością np. alconitom od Fuji.Ja mam zamontowane w 2 wędkach CTS przelotki ALPS-a o nazwie S-6, to bardzo lekkie zbrojenie i odpowiednie jeżeli chcemy wyciągnąć z blanku maximum a nie chcemy drenować kieszeni :)Pozdrawiam!

Ja bym wzial gold cermety <_< , troche wysilku w przecieranie trzeba by wlozyc..ale ten blysk po przetarciu. :huh:

O tych kolorowych niewiele wiem...kupilem kiedys w tym kolorze jakies takie inne-Ammerican Tackle ale bez rewelacji.

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale uchwyty typu DPS sa oferowane w rozych wielkosciach/srednicach..najmniejszy jaki widzialem to 16...najwiekszy jak mi sie zdaje to 24.

W razie czego jest jeszzce wersja heavy (DPSH) i one sa produkowane do wielkosci bodajze 26, przy czym 22 jest najwiekszym, rozsadnym, jaki mozna wziac do lowienia ciezkiego srodladowego.

Gumo

W sklepie w którym planuje zakup jest 3 uchwyty różniące się tylko kolorem nakrętki. W środku mają 15 mm do tego jest korek, też jeden pasujący, 13 mm w środku, 29 mm na zewnątrz. Blank ma na końcu 14 mm. Wygląda, że się nadaje, grubszy korek mi pasuje jak nie wiem co. Gold Cermety to była by niepotrzebna inwestycja. Pomijam „problem” twardości. Przy blanku który mam zrobić waga przelotek nie ma znaczenia. Wysłałem zapytanie o 2 inne delikatniejsze blanki CTS. Przy nich rozważę lżejsze przelotki. Nie wiem gdzie kupić u nas takie cyrkony. Ja zmówię u Jankesów bo muszę kupić komponenty do 3 blanków. Ponad to nie widzę tego co chce u nas, o cenach nie wspomnę.

Skąd masz te dane? Wyczytałem tam, że kalkulują indywidualnie dla każdego zamówienia. Nie robiłem symulacji zakupu. Jeśli kupie to wyślę przez Poloneza. Nie spieszy mi się. Wyjdzie około 24$. Ostatnio kupiłem kilka drobiazgów w Niemczech i przesyłka za byle co to tak lekko 22 €

Moim zdaniem warto trzymac sie duzych sklepow, gdzie jest duzy obrot. Co prawda, zarowno w http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Guides;jsessionid=0a 010b441f43adedb4c3f4964141961cff5527b19d38.e3eSbNyQc3mLe34Pa 38Ta38Lbhz0

jak i w http://www.anglersworkshop.com/categories.aspx?catid=1816 slyszalem o szopkach z realizacja zamowienia.

Druga rzecz to taka, ze z moich doswiadczen wynika, ze nie da sie postawic znaku = pomiedzy przelotkami Fuji a innymi przelotkami. Przelotki Fuji sa po prostu najlepsze, nie chodzi tu o jakosc ringu bo ten w zasadzie jest niescieralny ani o zbytnia chropowatosc - raczej nie poruszamy sie po wyrobach middle middle class a raczej o tzw. caloksztalt a to wychodzi np.podczas montazu.

Gumo

Do jakich wędek (przynęt / ryb) będą te rękojeści założone?

Ciekawi mnie przenikanie brań przez taką konstrukcję uchwytu, ma to znaczenie ? Może ktoś ma spostrzeżenia w tej materii ?

Do CTS 2,4 w jednym kawałku. Kij na poważne ryby CW 15 – 45g. Prawdopodobnie to do kolejnego CTS-a jednoczęściowych też 2,4 do 35g i kolejnego do 28. Pic z tym uchwytem polega na tym, ze nic nie gniecie dłoni od góry (gwint, pierścionki). Pod spodem już normalnie więc transmisja drgań, (bo to chyba chodził), będzie.

Witam,

Uchwyt widoczny na poczatku watku to wedle mojego stanu wiedzy Fuji VSS.

Bardzo podoba mi sie ta konstrukcja. Mam ja w 1 wedce uzytkowanej do spiningu (ciezkiego), zamontowany tam to VSS w rozmiarze 17 malowany przez Matagi...

Jestem bardzo zadowolony.

Na ten rok planuje zlecenie budowy 1 lub 2 kijow spiningowych, na obu znajda sie uchwyty VSS, juz bez malunkow Matagi B)

Odnosnie przelotek to sie nie wypowiem. Trzymam sie Fuji...

Guzu

Tak, o to chodziło. Co do ryb, pytałem w sensie najczęściej spodziewanego rodzaju brań np. sandaczowe puknięcia w jiga..

Mam jedną wędkę z podobnym uchwytem, jednak nie miałem porównania z tożsamym blankiem w innym uchwycie.

Mój ma nieco małą średnicę - w miejscu gdzie wypada ramię stopki, 25mm szerokości.

Może sobie zrobię z tego customa :mellow: bo kijaszek wysłużony i zasłużony, a jak coś spieprzę, to tylko sentyment każe uronić łezkę ;)

Wygoda, ciepełko i niewygniatanie dłoni elementami uchwytu potwierdzone.

Do jakich wędek (przynęt / ryb) będą te rękojeści założone?

Ciekawi mnie przenikanie brań przez taką konstrukcję uchwytu, ma to znaczenie ? Może ktoś ma spostrzeżenia w tej materii ?

Ja to mam w 20-funtowym kiju opisanym na 45g wyrzutu, glownie z mysla o troci kupiony, ale i sandacze i bolenie i szczupaki juz na Odrze lowil i nie narzekam na czulosc, wszystko jest tak jak nalezy :D