Cwaniak Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Witam, W tym roku mam zamiar zacząć swoją przygodę z muszkarstwem. W ciągu zimowego sezonu zakupiłem swój pierwszy zestaw.Taki tam standard. Wędka klasy 5/6,tani kołowrotek i pływający sznur. Rzuty trochę poćwiczyłem i nawet zaczyna mi się ta cała zabawa podobać. Głównie mam zamiar wędkować na górskiej Brdzie, jednak raczej nastawiając się na klenia ponieważ jest go tam znacznie więcej niż pstrąga. I tu zaczynają się schody.Much w sklepach od groma- jak na budżet studenta drogie. Ja do tego zero pojęcia jakie wybierać.Masakra. Może ktoś ze starszych kolegów robi sam muszki i zechciałby podesłać mi jakieś sprawdzone wzory. Początki niestety nie są łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthrawn76 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) ja też się pod tym tematem podpisuję ja szukam pstrągów, aby nie było wątpliwości co sądzicie o tych zestawach? Warto kupić? http://www.ebay.co.uk/itm/281655812456?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT http://www.ebay.co.uk/itm/311336777321?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT czy to są jeszcze muchy? http://www.ebay.co.uk/itm/351272989678?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT proszę o pomoc Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez arthrawn76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Podpatrz nad wodą co lata i do tego staraj dobrać się muchy... rozmiarowo i kolorystycznie. Jak masz sznur pływający to raczej chyba suche muchy? I już jakaś selekcja jest... A muchy to chcesz zdjęcia czy gotowce na hakach w kopertach panie Cfaniak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof W Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Jeśli masz sznur pływający to możesz łowić wszystkimi metodami i muchami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 @Krzysztof nie do końca masz rację, a już na pewno Twoje stwierdzenie nie pomaga w ograniczeniu wyboru much na start... a od czegoś zacząć trzeba Aha Panie Cfaniak wspomniałem o owadach nad wodą, ale te pod wodą również warto pooglądać i naśladować stworzenia (nimfy). Generalnie polecam start od suchej muchy mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 @Krzysztof nie do końca masz rację, a już na pewno Twoje stwierdzenie nie pomaga w ograniczeniu wyboru much na start... a od czegoś zacząć trzeba Aha Panie Cfaniak wspomniałem o owadach nad wodą, ale te pod wodą również warto pooglądać i naśladować stworzenia (nimfy). Generalnie polecam start od suchej muchy mimo wszystko.Krzysztof ma jak najbardziej rację, że pływającą linką można łowić wszystkimi metodami. Fakt, że nie zawsze jest to najbardziej efektywne ale... da się. Z tego co zrozumiałem koledze chodzi o pomoc w doborze much ale przy kupieniu, a nie pomoc w doborze nad wodą. Co na początek zakładając klenie, a może i lipienie lub pstrągi na Brdzie? Prochu nie wymyślę. Podstawa to Red Tag w kilku wielkościach suche i mokre. Do tego Black Zulu mokre. Może coś z ciemnych "palmerów". Do tego kilka "kaczych dup" w kilku wielkościach raczej od #16 w górę. Parę nimfek nie zaszkodzi (kiełże, hydropsyche) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof W Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Na początek linka pływająca daje mu możliwość łowienia wszystkimi metodami i nie musi mieć innych, trochę czasu upłynie zanim nabierze wprawy w posługiwaniu się muchówka, takim zestawem obsłuży komplet much które podał thymalus dodatkowo proponuje świetne muchy typu woolly bugger, w zależności od wielkości jest dobra na wszystkie ryby, a w przyszłości prosta w wykonaniu. W tym przypadku, np. tonącej linki bym nie polecał bo ogranicza metody których może użyć i trudniej się operuje taka linką. Ja na początku łowiłem na suche muchy, nie było się kogo zapytać nie było internetu, haczyk wpinałem do imadła z warsztatu, wiązałem pęczek włosków z pluszowego misia na to nakładałem kulkę styropianu, miałem czeską linkę tonąca i żeby mi pływała smarowałem ją kremem nivea, sznur był zielony i po nasmarowaniu biały:) i łowiłem więcej ryb niż teraz. Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Krzysztof W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Panowie, pisząc "nie do końca masz rację" miałem na myśli "nie zawsze jest to najbardziej efektywne ale... da się" ... i zdecydowanie linka pływająca jest najlepsza na start.@thymalus... ale kupując muchy powinien wiedzieć co lata nad jego wodą więc zakupy są z tym powiązane przecież... choć uniwersały istnieją - choć raz są lepsze a raz gorsze nad wodą.@Krzysztof - moim pierwszym sznurem było "coś" cylindrycznego, barwy białawej, o nieokreślonej do końca klasie - ale "toto" w miarę pływało i dzięki temu dawało radę... ogólnie czasy przeszłe to była radosna improwizacja Paradoksalnie dzięki temu jakoś weselej i ciekawiej było w towarzystwie - szczególnie jak przedstawiało się właśnie wymyślone patenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cwaniak Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Wielkie dzięki za info. Mam zamiar zacząć od suchaków. Narazie nad moją rzeką nie zaobserwowałem żadnych zbióek więc czekam.Naturalnie jeżeli ktoś ma nadwyżki sprawdzonych wzorów muszek to z uciechą pzygarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi