szymanek69 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 CześćJestem jakiś czas na Jerkbait i przyszedł chyba moment aby zaprezentować to co mnie trzyma przy zdrowych zmysłach W 80% jestem "muchowy" lecz pozostałe 20% należy jeszcze do spina Generalnie więc "siedzę w piórkach" i pochodnych. Oto parę rzeczy :Różne rodzaje jigów dedykowane pod spina, mające imitować wszelakie organizmy wodne zajadane przez nasze rybki. Nie ukrywam że inspiracją do zrobienia takich przynęt były dzieła kolegi @nowwwak - wzory niedoścignioneZ potrzeby chwili i łowiska powstały muchowobki. Jako że Warta nie należy do rzek najczystrzych i wielokrotnie przy łowach na mokrą muchę miałem taką oto sytuację, że wielokrotnie prezentowana mokra mucha na przelewach nie była zauważana przez stacjonujące tam klenio-jazie. Natomiast 2-3 przeciągnięcie woblerkiem dawało kontakt z rybą. Do muchowych purystów nie należę więc postanowiłem trochę pokombinować Jedne z pierwszych muchowobków pod muchówkę - okazały się na tyle skuteczne że doczekały się wersji spinningowych Na razie tyle żeby nie zanudzać Postaram się raz po raz pokazywać co tam będzie zchodzić z imadała. 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawciu Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 witaj . esktra te mucho wobki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Jarek dałeś czadu. Chciałbym je zobaczyc na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Myślę że nie będzie problemu Tomek Jak tylko czas pozwoli zrobimy jakieś kręcenie i przy okazji .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teki77 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Jedne z ciekawszych przynęt jakie widziałem , świetna robota gratuluje talentu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui82 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Jarkowe muchowoblerki dały mi pierwsze w życiu krąpie,płocie i ukleje na spina.Łowiłem nimi klenie,jazie,bolenie a dzięki ostatnim wyrobom odkryłem całkiem nowe łowienie pstrągów, dla mnie nowe Jarek pokazuj więcej swoich dzieł bo jest na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Dzięki koledzy za przychylne komentarze Łukasz jakieś nowe pomysły kiełkują we łbie więc jest szansa że je pokaże niebawem.Jeszcze trochę uściślę odnośnie muchowobków. Z racji używanych materiałów do wykonania ( pianka,dubbingi ) wszystkie są tonące. Ich żywiołem jest rzeka, obławianie po skosie ( jak przy klasycznej mokrej muszce ) przelewów, główek. Nie są za ciężkie ( śrucina 1g wersji spinningowej ) Także maja swoje ograniczenia co do których mam świadomość, jednak rekompensują mi to miłymi niespodziankami przy wędkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowwwak Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Bardzo jestem ciekaw tych nowych pomysłów... jeszcze się nie zdarzyło żeby mi się jakieś Twoje przynęty nie podobały. Super że pokazałeś tu swoje cudeńka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Czytać takie słowa od Ciebie - dzięki !! Jesteś moim numerem 1 jeżeli chodzi różnorodność i jakość wykonania Twoich przynęt i wielką inspiracją Z powodu chwilowego "uziemienia" coś tam dzisiaj kręciłem Tym razem z użyciem marabuta i promieni bażanta. Zielony jig może "robić" za larwę ważki a czarny...? Ciekawe jak będą zachowywać się w wodzie te zaplatane ogonki, bo jeszcze nie testowane Na dole taka "wariacja" muchowej brązki. Edytowane 10 Października 2015 przez szymanek69 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Naprawdę nie wiem co napisać, są to jedne z ciekawszych jigów jakie widziałem.Bardzo cieszę się, że pojawił się Twój wątek i jestem przekonany, że zainteresowanie będzie spore.Gratulację przepięknych przynęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowwwak Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Tymi ogonkami to mnie zainspirowałeś świetnie kolor dobrany do główki brązki (jeśli to malowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Mi bardzo się spodobała oliwkowa ważka (larwa). Prosty sposób, nawet początkujący "krętacze" mogą go skopiować, świetny efekt. Warto wiedzieć, że jest to rewelacyjna przynęta na pstrągi, klenie, ale też i okonie czy np. wzdręgi. A największy pstrągowy killer, czyli brązka (pheasant tail) - myślałem, że tej konstrukcji nie można już poprawić. Myliłem się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Tymi ogonkami to mnie zainspirowałeś świetnie kolor dobrany do główki brązki (jeśli to malowane)Zaplatanie jak dziewczęcym warkoczu na 3 pasemka ( dobierany?) A kolor ? Lakier do paznokci + maźnięcia czarna akrylową i na to lakier albo epoxy. Miała wyjść ala złotogłówka Mi bardzo się spodobała oliwkowa ważka (larwa). Prosty sposób, nawet początkujący "krętacze" mogą go skopiować, świetny efekt. Warto wiedzieć, że jest to rewelacyjna przynęta na pstrągi, klenie, ale też i okonie czy np. wzdręgi. A największy pstrągowy killer, czyli brązka (pheasant tail) - myślałem, że tej konstrukcji nie można już poprawić. Myliłem się Dziękuję bardzo i postaram się jeszcze trochę je zmodyfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eaw32 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 super wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Drugi dzień "uziemienia" zaowocował : trochę dopieszczona brązka na oliwkowoKolejna rzecz dzisiaj popełniona - prototyp muchowobka dedykowany typowo pod muchówkę. Coś ala kiełżyk na muchowym jigowym haku nr 8 z pianki,dubbingu,cdc jako odnóża i 0,3 gr śrucina obciążająca. Jutro test wodny. Zastanawia mnie jedynie czy nie będzie problemów z chwytnością haka przy tak ustawionym sterze ? Edytowane 10 Października 2015 przez szymanek69 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blady91 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zdecydowanie potwierdzam jakość wykonania wyrobów Jarka, na żywo na prawdę robią wrażenie Sam posiadam kilka sztuk muchowobków w wersji spiningowej i każda jakieś rybki przynosiła więc skuteczności na pewno odmówić im nie można, w moim wypadku zainteresowane były nimi okonie i drobne jazio-klenie, mają potencjał, ryby mogą zobaczyć wkońcu coś nowego wsród oklepanych wzorów woblerów sklepowych Tego panie w sklepie nie kupisz ! Brawo Jarku, ładne nowości spod twojej ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Zabawa formą w temacie "przegubowców" Edytowane 10 Października 2015 przez szymanek69 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Jarek testowałeś już przegubowce ? mam koncepcję na połączenie dwóch członów i może byś sie wypowiedział. Oczywiście w moim przypadku jest to większy kaliber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Jarku, czy te ogonki "merdają" w wodzie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Chyba niebawem napiszę do Ciebie na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Jarku, czy te ogonki "merdają" w wodzie?Takie było założenie- dodatkowy element wabiący przy często delikatnym prowadzeniu jiga ( np. dryf z prądem ) Jak tylko będę nad czystą wodą nakręcę jakiś filmik z pracą jigów. Jarek testowałeś już przegubowce ? mam koncepcję na połączenie dwóch członów i może byś sie wypowiedział. Oczywiście w moim przypadku jest to większy kaliber.Testy wodne były jak najbardziej Jak się spotkamy to wymyślimy ten większy kaliber Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez szymanek69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Fytying to jednak bardziej zaraźliwa choroba od flyfishingu Po nocce, moje towarzystwo jeszcze śpi więc co .... ukręcimy coś Wariacji cd. Na obcym łowisku jak nie wiesz co założyć to brązka ( już była ) albo red tag. No to mamy RTV Następny robal to ... no właśnie, może robić za ? Takiej wersji jeszcze nie testowałem, jestem ciekawy pracy i skuteczności.Te ostatnie jigi są na 1 g główkach i haku nr #10 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meyger Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Cudeńka!!! Są tak ładne że do wody szkoda wrzucać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Obiecane nagranie pracy jiga z przegubowym ogonkiem. Podaje linka to youtube bo za chusteczki nie wiem jak umieścić filmik na stronie- niech mnie ktoś oświeci dzięki koledze @Kathir zostałem oświecony Edytowane 7 Maja 2015 przez szymanek69 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi