Skocz do zawartości

Dłubanina Szymanka

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się że się podobają, choć bardziej mają intrygować rybki ;)  To jeszcze pokażę ostatnio "popełnione" :rolleyes:

Big head - główka 3g na streamerowym haku #8

P5070170.jpg

P5070171.jpg

Bohater filmiku z kolegą bez ogonka ^_^

P5070174.jpg

A teraz Koledzy mały Konkurs !!

Dla autora trafnej odpowiedzi przewidziana jest nagroda w postaci 2 szt. robaczywych jigów w wybranym rodzaju/kolorystyce/gramaturze

Pytanie brzmi : Podczas kręcenia filmiku z pracy red jiga nieświadomie uwieczniłem podwodną faunę mojej rzeczki. Proszę podać z kim "spotkał" się red jig i jak dużo było podwodnych towarzyszy ?

Miłego wypatrywania :D

Ps. Odpowiedzi w wątku. Zabawa kończy się z chwilą gdy uzyskam prawidłową odpowiedź.

• Like 7

Grzesiu, masz połowicznie rację. To są kiełże. 

Natomiast kłódkami nazywa się całkiem inne "zwierze", czyli chruścika (Trichoptera). Inne nazwy to: klajduki, obszywki. 

Naliczyłem 7 sztuk.

:) 

:) Ja znam właśnie kiełża jako kłódkę. Całe "smarkate" lata "plowaliśmy" na kłódki skryte pod kamieniami....Może ktoś kiedys coś przekręcił i tak zostało?....

Konkursik zakończony, otrzymałem dobrą odpowiedź od kolegi pablo40404  Tymi żyjątkami są faktycznie kiełże w ilości 11-12 sztuk B) Zapraszam kolegę na priv celem omówienia szczegółów nagrody :)

Ps. W moich rejonach chruścika nazywa się kłódkami albo kłobukami. Nie wiedziałem że tyle kiełża jest w mojej rzecce- będę cześciej zakładał jego imitację śmigając z muchówką :P

"Ps. W moich rejonach chruścika nazywa się kłódkami albo kłobukami. Nie wiedziałem że tyle kiełża jest w mojej rzecce- będę cześciej zakładał jego imitację śmigając z muchówką :P"

Kończąc wątek kłódkowy. to mea culpa. Janusz miałeś rację :) . U nas też chruścik jest nazywany kłódką. Chociaż mówię,mam takie wrażenie że mowa była właśnie o kiełżach,ktoś kiedyś wprowadził mnie w błąd i żyłem w niewiedzy :) .

• Like 1

W przerwach między kręceniem jigów udało się mi dokończyć muchowobki zamówione jakiś czas temu przez kolegę. Wersja spinningowa wielkości do 3cm około 1,5g z przeznaczeniem na klenio/jazie. Czekam Rafał na info czy Warciane rybki je polubiły B)

P5070168.jpg

P5070165.jpg

P5070164.jpg

• Like 17

• 2 tygodnie później...

Między łowieniem coś tam się dalej kręci ;)

P5160186.jpg

czarnuchy z celownikiem fluo na 2 oraz 3g główce  hak 8 i 6

P5160187.jpg

zieleń zawsze "chodzi" :) double eyes jako obciążenie i stabilizacja przynęty.

Edytowane przez szymanek69
  • Like 7

Nie tylko robactwo zamieszkuje nasze wody ;)

P5170189.jpg

P5170191.jpg

Imitacje głowaczy - mosiężne oczy + lameta na trzonku i można posyłać spinningiem ( haki 8 i 6 )

P5170196.jpg

Przeciwny biegun rozmiarówki : najmniejsze na 16 i 0,5g , większe na 12 i 14  1g. Maluchy w wścieklejszych kolorkach na mętne wody. Można bawić się białorybem.

Edytowane przez szymanek69
  • Like 6

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...