Skocz do zawartości

Dłubanina Szymanka

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są Jarku wymiary tej osy ? Ja mam taki pomysł co do metody spiningowej - daj kulkę styropianu na hak, przeciągnij ją tak (maksymalnie do zatrzymania się na przynęcie) ażeby jak najmniej stracić na jego właściwościach zacinających - to raz. Dwa: za pomocą igły przeciągnij 2 kulkę styropianu ( ta może być ciut iwiększa)  na żyłkę. Osę podepnij do czeburaszki 1 gr i kulkę styropianową, która jet naciągnięta na  żyłkę obniż do momentu zetknięcia się jej z czeburaszką. Zestaw może wydawać się dziwny ale przy małych, dostępnych w różnych kolorach, kulkach styropianowych warto przetestować taki system w wolnej chwili. Albo wyślij mi i ja to zrobię. Masz mój adres.

TomeKogut

Posted Yesterday, 22:02

A Robert Crocker pytał dokładnie o ,, Jarku, tu nie chodzi o kwestię zatapiania przynęty a o jej wyekspediowanie kijem spinningowym ,, ...Wyekspediować... czyli wysłać... na polski język wędkarski ,,podać przynętę,, w tym przypadku spinningiem... Gra słówek i półsłówek,.. Tak, czy siak...Jarku ,,chapeau bas,, dla twoich mikrusów...

Tomek dzięki za słowa uznania dla mojej dłubaniny  :)

Gwoli ostatecznego wyjaśnienia kwestii " wyekspediowania" przynęty spiningiem. Robert zadał pytanie : 

Robert Crocker

Posted Yesterday, 11:17

Zbliżamy się do sedna. Chyba, że piankowa i odpowiednia gramatura czeburaszki. Pozwoli to ją wyekspediować i pozostawić na powierzchni. No tak czy nie ?

Odpisałem że czeburaszka zatopi piankową imitację a nie że nie da się jej"wyekspediować"  ;)  Dla mnie sens pytania Roberta był taki : Możliwość podania przynęty z jej równoczesną prezentacją na powierzchni wody. Tyle w temacie  :)

Dla mnie sens pytania był identyczny.. ;) ;)

,,Jarek ! Jak myślisz jakby się te osy sprawdziły przy spinningu dociążone 1-1,5 gr czeburaszką ? każdy spinningista wie, że nie połowi przynętą muchową, tym bardziej sucharem... więc pyta jak takowa przynęta zachowa się pod obciążeniem?? <_< <_< Więc podpisałem się pod tematem, iż można połowić taką przynętą bez zbędnego dociążania,.. Bo tak łowiłem pstrągi w naszych górskich potokach - przez lata... podpiąłem filmik... można taką pianką połowić strzałem z kija,.. zwłaszcza gdy taka pianka napije się troszkę wody... :) :)  staje się o wiele cięższa i strzelanie z takiej oski mokrej na potoku to czysta poezja... Pisałem że muszą być spełnione pewne kryteria, szybki kijek, cienka linka, i jak wspomniałeś bez wiatru... nie brałem go pod uwagę, ponieważ łowiłem tak - tylko i wyłącznie na potoku,.. osłonięty skałami i wszelaką roślinnością nad głową,.. jest tam zupełna cisza...tylko szum przelewającej się krystalicznie czystej wody,,,... I możemy tylko dumać, co też myślał Robert zadając te pytania,.. ja to odczytałem tak a nie inaczej i jeśli odczytałem źle, to szczerze przepraszam...

W latach 90 jak zaczynałem swoją przygodę z muchą wąż strażacki był super tajnym materiałem na pochewki nimf. Trzeba było go rozprasowac w folii aluminiowej :) Tak, to były te czasy, kombinowania, bez sklepów z materiałami muchowymi o tysiącu kolorów, bez internetu, komórek... Jarku, zabrałeś mnie w podróż sentymentalną :) a Twoje przynęty jak zawsze fantastyczne.

• Like 5

Telefon : Jaro jest sprawa  ...  B)   no i wyszło takie cuś  :D

P4280688.jpg

P4280689.jpg

P4280690.jpg

P4280691.jpg

Korpusy obciążone po całości lametą by równomiernie tonęły, waga na sucho 8-10 g ( po namoczeniu 20 - 25 g ) mix sierści królika oraz lisa.

Fajnie to faluje w wodzie, zobaczymy co na to szczupaki z płycizn ( pod 1 - 2 m  wodę )

• Like 6