Skocz do zawartości

Dłubanina Szymanka

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Tym razem coś na szybko  ;) dla łowców białorybu ale nie tylko. Często okonie masakrują nam ogonki paprochów, które potem wyrzucamy jako bezużyteczne.

Od teraz nigdy - wędkarski recycling. Haczyk 12-10 , główka do wyboru ( wolfram 3 - 4,5 ) gumki kupne lub odzyskane z sciągacza naszych slipek :D  igła z większym oczkiem, super glue i jakiś marker. Przynęta gotowa w 5 min. Skuteczność potwierdzona na wzdręgach, płotkach i okoniach zarówno UL jak i muchowych.

P4071117.jpg

Powodzenia w tworzeniu imitacji  :good:

• Like 13

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Fakt trochę wątek zaniedbany zdjęciowo  ;) co nie oznacza że się leniłem. Miesiące letnie to faktycznie czas intensywnego łowienia szczególnie na muchę - jak nie teraz to kiedy? Więc dłubanina zeszła na plan dalszy choć ...

Projekt ważka z wykorzystaniem łączników do sznura które walały się po chałupie

IMG_20170616_101715-01.jpg

IMG_20170616_102210-01.jpg

Z drugiej strony jak zawsze muchowobki : red indian, white lady, yellow banana and disco boy - rodzinka kompletna  :D

IMG_20170627_161407.jpg

Disco boys & girls porobiłem sobie więcej bo po 

primo - prosta i szybka konstrukcja ( stelaż,obciążenie,mylar, epoxy )

secundo - podaję je muchówką, lubią je klenie oraz bolki z mojej Warty nie reagujące na klasyczne mokre

IMG_20170627_170403.jpg

.... i to by było na tyle w kwestii dłubania  ;)

• Like 14

• 1 miesiąc temu...

W mojej karierze wędkarskiej są to pierwsze pasiaki złowione sprzętem muchowym. 

Dawno o tym marzyłem i stało się ;)

Nie znaczy, że ma się super przynętę, ale trzeba jej nadać odpowiednią pracę, szybkość, kąt.

Powoli załapuję :)

O świcie pięknie zbierały głośno cmokając. Kilkanaście złowionych z kilkudziesięciu ataków:)

post-55449-0-69108000-1501854918_thumb.jpg post-55449-0-73138200-1501854935_thumb.jpg

post-55449-0-91312000-1501854949_thumb.jpg post-55449-0-36592500-1501855057_thumb.jpg

• Like 6

O żeś mnie zaskoczył  :D Okonie z powierzchni z użyciem mylarowej rybki i muchówki ! Brawo Jacek !! Takie rzeczy świadczą o kunszcie wędkarza  :clappinghands:

Ps. Woda płynąca, kanał czy stojąca? Jak mniemam oksy atakowały narybek przy powierzchni? Tej wielkości poperek robił by robotę ? 

Woda płynąca. Odrzański kanał.

Sam jestem zaskoczony, bo tą rybkę zbierały, jak klenie owady. Trzeba było dobrać odpowiednie tempo smużenia do uciągu i zaczęły nagle z martwej wody wyłazić.

Jedyna różnica, to te głośne okoniowe "klop" przy zbiórce. Klenie robią to ciszej.

A popperek muchowy mam. Tylko nie potrafię jeszcze skutecznie takich rzeczy uruchomić.