Skocz do zawartości

zestaw na łososie w rzece

arthrawn76

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam w miarę taniego, ale pewnego sprzętu do łowienia łososi w rzece. Jaką długość kija? i cw oraz multik. Jestem początkującym w tej dziedzinie wędkarzem. Kij zamiennie byłby używany do łowienia szczupali na rzekach i jeziorach.

Czy abu garcia blu max lub black max wchodzi w grę? łapię je w zestawie za 70 funtów...

Jeżeli Szweckie/Norweskie łososie to multik musi być solidny, okrąglaczek w sam raz lub niski minimum jw. Kijek sprawa indywidualna jeżeli chodzi o długość, zależy też od warunków, ale w Szwecji łowią dłuższymi, lepszy hol takiego łososia dużego, pewniejsza kontrola...

Edytowane przez PILOT

łowić będę w Irlandii Północnej i Irlandii. Rzeczka ta nr 1 średnia, ale bogata w łososia oraz duże pstrągi. Będę łowić przynętami od 5 do 20 góra 30 gram. Jak wspomniałem będzie ten kij także używany do łowienia w tej samej rzeczce szczupaków.

pytanie też istotne - plecionka czy żyłka...

i dlaczego kij musi być krótki (jak dla mnie) około 210 cm? widziałem na ebayu bardzo dużo właśnie takich kijów, a mało o długości 270 cm. Czy dłuższym kijem będę dalej rzucać? czy niekoniecznie?

Jeśli duża rzeka to kij ok.3m/jak na Parsętę lub Słupię/średnia rzeka to kijek 2,70 wystarczy/dłuższy kij przy ciąganiu przy burcie lepiej się spisuje/

C.w kija jest zależne jak chcesz łowić/ciężko,średnio/ale przedział w caście polecam do 1-1 1/2 oz/

Preferuję plecionki/zaczepy i duże ryby/ale jak widzę będziesz łowić też pstrągi/no i tu plecionka może być za sztywna/

Łowię na Daiwę/Samuraj/ i ABU/Suveran,Boron,Baltic/te kije na łosie i troty polecam.

Mam też z niższej półki cenowej Berkleya/IM7/ do 3/4 oz.

Curado 201 na duże ryby wystarczy/sprawdzony w bojach na Morrum i naszych rzekach/oraz okrąglaki ABU/tutaj duży wybór/