Skocz do zawartości

DAM Quick tak czy nie?

Dawid@

Rekomendowane odpowiedzi

MarcinNS, czy obejrzałeś szpulę dokładnie. Bywają w Quick-ach takie z własną regulacją wysokości położenia względem kabłąka.

Coś jak na fotkach.

Tu wymagało zluzowania pokrętła docisku sprzęgła (hamulca), wciśnięcia przy pomocy przycisku szubkiej wymiany w dół i przestawienia tuleji wewnętrznej szpuli względem jej kołnierza.

Ta twoja wygląda, jakby miała coś bardzo podobnego, do zaprezentowanego powyżej systemiku.

post-45714-0-05234200-1492624228_thumb.jpg

post-45714-0-19587200-1492624233_thumb.jpg

post-45714-0-61668000-1492626998_thumb.jpg

Edytowane przez popper
  • Like 3

Pod szpulą jest plastikowe koło zębate z wyciętymi kanalikami różnej głębokości odpowiedzialnymi za nawój. Odkręć pokrętło hamulca, cofnij w dół mosiężną tuleję na którą było nakręcone pokrętło na tyle głęboko by wąsy tulei ( 2 wypusty ) wysunęły się z kanalików w zębatce. Obróć tuleję i wsuń wypusty w głębsze położenia ( kanaliki w zębatce ).  

• Like 2

Dostałem DAMa quicka 2000 w sierpniu w prezencie. Najpierw nawinąłem 8 splotową P-line i raz na jakiś czas robiła brody. Wymieniłem na Sufixa i masakra, w ciągu jednego wypadu zrobiło mi się jakieś 6 supłów i kilka bród. Za każdym razem ten sam schemat przy lekkim rzucie ok, przy nieco większym zamachnięciu słychać jak przez przelotke przechodzi już supeł/broda. Czy moglibyście forumowicze wspomóc w czym problem? Czytałem na początku tematu że pod szpulką jest pokrętło, ale nie jestem pewien czy to właśnie te mosiężne widoczne na zdjęciu które dołączam? Jak dokręcam to kręci się też górne pokrętło hamulca, należy je przy dokręcaniu przytrzymać? 

No i problem. Rozwiązanie regulacji nawoju jest zaczerpnięte z kołowrotków Quick z lat 70-tych. Mamy stopniowaną skalę co widać od wnętrza szpuli. Pozycja 0 jest neutralna,pozycja minus - 1,2 szpula idzie w dół,pozycja plus +1,2 szpula idzie do góry. I to w zasadzie koniec regulacji,aczkolwiek można jeszcze w inny sposób którego nie tu będę opisywał,gdyż wymaga to warunków warsztatowych i wielu prób. A i tak może nie przynieść spodziewanych rezultatów.

Generalnie te kołowrotki nie były projektowane i przeznaczone pod plecionkę w związku z konstrukcją systemu oscylacji. Przy zastosowaniu żyłki standardowa regulacja jest wystarczająca.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

Bardzo wszystkim dziękuję za szczegółowe wręcz łopatologiczne odpowiedzi. O takie mi chodziło :) Zmieniłem ustawienie i teraz wyszedł mi nawój aż za bardzo pod rantem szpuli. Myślę, że jeszcze jeden czy dwa razy przestawię, nawinę i dojdę do najlepszego ustawienia. 

I tak trzymać.  Ideału nie będzie,to nie te lata.Poprawny nawój w tych kołowrotkach jest w postaci "beczułki" z równymi odstępami na krawędziach szpuli. Najlepiej jak zastosowana jest żyłka.

• Like 1

• 8 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...

Cześć.

Czy ktoś z Was używa nowych serii kołowrotków typu Quick 6 lub 7? Jest teraz promocja i do Quick 6 dodają zegarek typu smartwatch i chciałbym kupić taki kołowrotek w prezencie... Koszt ok 400 zł a za plus 50-80 jest już Shimano Ultegra. 
Proszę o opinię aktywnych użytkowników kołowrotków DAM. Z góry dziękuję:)

Cześć.

Czy ktoś z Was używa nowych serii kołowrotków typu Quick 6 lub 7? Jest teraz promocja i do Quick 6 dodają zegarek typu smartwatch i chciałbym kupić taki kołowrotek w prezencie... Koszt ok 400 zł a za plus 50-80 jest już Shimano Ultegra. 

Proszę o opinię aktywnych użytkowników kołowrotków DAM. Z góry dziękuję :)

Sam sobie odpowiem... BADZIEWIE niestety tak:( Pojechałem do sklepu sprawdzić jak tym się kręci. Dwa rozmiary 2000 i 3000. Wersja 2000 od razu z pudełka zepsuta. Nie działała blokada wstecznego obrotu, przełącznik nic nie przełączał i łożysko oporowe nie miało okazji popracować. Po kilku przełączaniach i próbach zaczęło załapywać kilka razy na kilka prób i w końcu zadziałało, ale na krótko...

Obie wersje z luzami. Szkoda, bo fajnie wyglądają i są niby napakowane techniką, ale z niemiecką jakością nie mają nic wspólnego.

I tyle w temacie Quicków w promocji... 

• Like 2

Sam sobie odpowiem... BADZIEWIE niestety tak:( Pojechałem do sklepu sprawdzić jak tym się kręci. Dwa rozmiary 2000 i 3000. Wersja 2000 od razu z pudełka zepsuta. Nie działała blokada wstecznego obrotu, przełącznik nic nie przełączał i łożysko oporowe nie miało okazji popracować. Po kilku przełączaniach i próbach zaczęło załapywać kilka razy na kilka prób i w końcu zadziałało, ale na krótko...

Obie wersje z luzami. Szkoda, bo fajnie wyglądają i są niby napakowane techniką, ale z niemiecką jakością nie mają nic wspólnego.

I tyle w temacie Quicków w promocji... 

Tak jak kolega wyżej napisał również oglądałem w sklepie i o ile w internecie wygląda to naprawdę fajnie... Na żywo powiem tylko tyle siano i marketingowy syf kołowrotek wykonany jest jakby miał kosztować 80zł a nie 400... Masakra promocje zrobili żeby pozbyć się syfu i tyle Pzdr.

• Like 1

Dzięki Koledzy za opinię. Miałem przed wieloma laty ówczesnego Quica i był to kołowrotek-król nad kołowrotkami i właśnie przymierzałem się do internetowego zakupu dla wnuczka. Na szczęście "wyleczyliście" mnie. :good:

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 11 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...

Mam okazję zakupić w/w kołowrotek, ale brak jest jakichkolwiek opinii i komentarzy na forach na jego temat.
<..>
Chodzi konkretnie o ten kołowrotek DAM QUICK 6 3000 FD 9+1BB. Na jego temat opinii brak. Siódemka np. ma bardzo dobre oceny.

wyczyszczone i połączone z istniejącym wątkiem

Edytowane przez Jano