godski Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Poza tym max. rozmiar to 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 W ogóle sephia bb jest sporo tańsza niż rarenium 12, według plata o około 10 tys yen więc raczej nie powinien być gorszym kołowrotkiem. Różnic pomiędzy rarkiem eu a jdm pewnie wielkich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_tp Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A ja właśnie zakupilem rarenium fb 4000, za dwa tygodnie będę wiedział jak sobie radzi z woblerami na pajki.. i mam nadzieję że nie pojawią się wyżej opisane problemy z modelu fa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 W ogóle sephia bb jest sporo tańsza niż rarenium 12, według plata o około 10 tys yen więc raczej nie powinien być gorszym kołowrotkiem. Różnic pomiędzy rarkiem eu a jdm pewnie wielkich nie ma.Są dwie wersje Sephii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A ja właśnie zakupilem rarenium fb 4000, za dwa tygodnie będę wiedział jak sobie radzi z woblerami na pajki.. i mam nadzieję że nie pojawią się wyżej opisane problemy z modelu fa.. Jak już coś więcej będziesz wiedział proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACOB01 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 "Hej dobrze cię słyszeć,miałem w ręce rarenium 3000 ci4+ i jest tak lekki że wydawał się zabawką . Model 4000 CI4+ waży tylko 240 gram a mój obecny Nasci 2500 270 gram, dlatego stwierdziłem że chyba lepiej mieć większy mocniejszy (11kg hamulec) kołowrotek o i tak bardzo niskiej wadze. A cena jest wyższa o jakieś 30zł od modelu 2500-3000 . ps. zamierzamy z Tomkiem się wybrać w twoje rejony na pstrągi :)" Zapraszam, zapraszam . Co do wielkości kołowrotków ,to ja osobiście w zasadzie głównie łowię na 2500 ,Kołowrotek 4000 zabieram tylko sporadycznie - na duże ryby (a takich u nas coraz mniej )Oczywiście Wisła to -4000 ,zbiorniki , małe rzeki 2500. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 "Hej dobrze cię słyszeć,miałem w ręce rarenium 3000 ci4+ i jest tak lekki że wydawał się zabawką . Model 4000 CI4+ waży tylko 240 gram a mój obecny Nasci 2500 270 gram, dlatego stwierdziłem że chyba lepiej mieć większy mocniejszy (11kg hamulec) kołowrotek o i tak bardzo niskiej wadze. A cena jest wyższa o jakieś 30zł od modelu 2500-3000 . ps. zamierzamy z Tomkiem się wybrać w twoje rejony na pstrągi :)" Zapraszam, zapraszam . Co do wielkości kołowrotków ,to ja osobiście w zasadzie głównie łowię na 2500 ,Kołowrotek 4000 zabieram tylko sporadycznie - na duże ryby (a takich u nas coraz mniej )Oczywiście Wisła to -4000 ,zbiorniki , małe rzeki 2500. Pozdrawiam.Po twojej sugesti i przy dobrych okolicznościach (promocja) wybrałem Shimano Sustain 2500FG, zapłaciłem 850zł z transportem i dodatkową plecionką . Trochę drożej niż Rarenium ale w zestawie mam drugą szpule i kilka łożysk więcej więc de facto rarek wyszedł by drożej. Mam tylko nadzieje że zgodnie z tym co mówił sprzedawca nie czuć nic w przekładni. Ale zawsze można go zwrócić więc za dużego ryzyka nie ma. Jak przyjedzie jutro to dam znać jakie wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 No niestety nie trafiłem modelu, nie było stukań ale za to było czuć bardzo mocno prace kołowrotka w zasadzie mógł bym policzyć ile jest tam ząbków Kołowrotek wrócił do sklepu, a ja szukam dalej.Być może uda mi się w maju pojechać do berlina wtedy wpadne do mortiz i coś wybiorę a że wybór mają duży a ceny niskie to nie powinno być problemu ze znalezieniem odpowiedniego modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 No niestety nie trafiłem modelu, nie było stukań ale za to było czuć bardzo mocno prace kołowrotka w zasadzie mógł bym policzyć ile jest tam ząbków Kołowrotek wrócił do sklepu, a ja szukam dalej.Być może uda mi się w maju pojechać do berlina wtedy wpadne do mortiz i coś wybiorę a że wybór mają duży a ceny niskie to nie powinno być problemu ze znalezieniem odpowiedniego modelu.https://www.youtube.com/watch?v=Ngjs0UsiB6s 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Już nic nie rozumiem, kolejne kołowrotki w ręku i w każdym coś nie tak Vanquish ząbki czuć lekko ale jednak, Stracic Ci4+ to samo, Zauber to samo tylko mocniej ale cena rekompensuje. A na koniec Daiwa Luvias 3012 chodziła ładnie (mocno się zdziwiłem) choć też miała lekko wyczuwalną prace zębatek jak w Vanquish. Teraz sprawdzam diagram Daiwy i zdziwienie nie ma worma. A chodziła tak samo.http://www.sl-planets.co.jp/download/00055976.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Lowienie na splawik bez kolowrotka tez moze dawać przyjemność... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Już nic nie rozumiem, kolejne kołowrotki w ręku i w każdym coś nie tak Vanquish ząbki czuć lekko ale jednak, Stracic Ci4+ to samo, Zauber to samo tylko mocniej ale cena rekompensuje. A na koniec Daiwa Luvias 3012 chodziła ładnie (mocno się zdziwiłem) choć też miała lekko wyczuwalną prace zębatek jak w Vanquish. Teraz sprawdzam diagram Daiwy i zdziwienie nie ma worma. A chodziła tak samo.http://www.sl-planets.co.jp/download/00055976.pdf chyba lekko dramatyzujesz. Mogłeś kupić rarenium 3000 z pierwszego posta i miałbyś problem z głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Już nic nie rozumiem, kolejne kołowrotki w ręku i w każdym coś nie tak Vanquish ząbki czuć lekko ale jednak, Stracic Ci4+ to samo, Zauber to samo tylko mocniej ale cena rekompensuje. A na koniec Daiwa Luvias 3012 chodziła ładnie (mocno się zdziwiłem) choć też miała lekko wyczuwalną prace zębatek jak w Vanquish. Teraz sprawdzam diagram Daiwy i zdziwienie nie ma worma. A chodziła tak samo.http://www.sl-planets.co.jp/download/00055976.pdfPo tych rozczarowaniach, moze w koncu powinienes rozejrzec sie za kolowrotkami, a nie wytloczkami. Lowienie na splawik bez kolowrotka tez moze dawać przyjemność...zwlaszcza na starosc :] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Po tych rozczarowaniach, moze w koncu powinienes rozejrzec sie za kolowrotkami, a nie wytloczkami. zwlaszcza na starosc :]A coś konkretniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 chyba lekko dramatyzujesz. Mogłeś kupić rarenium 3000 z pierwszego posta i miałbyś problem z głowy...To fakt ale już po ptakach więc muszę szukać dalej. Trochę dramaturgi się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 To fakt ale już po ptakach więc muszę szukać dalej. Trochę dramaturgi się przyda Pamietaj prosze tylko, ze bez lozyska pod szpula to nie kolowrotek. To prowokacja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Pamietaj prosze tylko, ze bez lozyska pod szpula to nie kolowrotek. To prowokacja ! widzę że się wkurzyłeś. Patrzę na to w inny sposób jeżeli mam płacić jak dla mnie dość duże pieniądze za kołowrotek, to chcę żeby był jak najlepszy i miał jak najwięcej bajerów. A w tym między innymi łożysko pod szpulą. Może nie jest konieczne (do tej pory jakoś dawałem radę) ale fajnie je mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 widzę że się wkurzyłeś. Patrzę na to w inny sposób jeżeli mam płacić jak dla mnie dość duże pieniądze za kołowrotek, to chcę żeby był jak najlepszy i miał jak najwięcej bajerów. A w tym między innymi łożysko pod szpulą. Może nie jest konieczne (do tej pory jakoś dawałem radę) ale fajnie je mieć. Przede wszystkim musisz wylaczyc stetoskop w rekach . Jak kupisz suchy w srodku kolowrotek to go musisz nasmarowac... a potem isc na ryby Rzadko sie wkurzam. Z pewnoscia nie na forum Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Korzystajac z okazji odwiedzilem ow sklep celem m.in. pokrecenia slynnymi juz kolowrotkami.Czyli Stella 3000 FE vs Rarenium. Oba ze szklanej gablotki. Sasiedzi na hakach Po pierwsze : najszczersze wyrazy uznania dla Kolegi, ktory w TEJ stelli 3000 FE jest w stanie policzyc zeby przekladni.Naprawde. Bez szydery. Do rzeczy : Kolowrotek, ktorym krecilem to maslo w masle. Spasowanie (wsrod Stelli FE- 10 JDM) powiedzialbym ostatnia cwiartka. Widywalem lepsze. Ale wiekszosc nowych byla (jest) spasowana ciut gorzej niz ten egzemplarz. Praca maslo. Kolowrotek mokry od smaru. Zadnych dzwiekow. Trzaskow. Zero wyczwalnosci pracy trybow, nawet w ostatnim momencie krecenia (gdy mechanizmy koncza sie krecic). Nie zakladalem kolowrotka do kija. Krecilem nim w powietrzu. Bylem ubrany. Kolowrotek nie szumial bardziej niz odziez, ktora mialem na sobie. Z ciekawostek dodam, ze korbka nie byla do konca wkrecona w kolo przekladni w momencie, w ktorym podano mi kolowrotek z gabloty. Czuc bylo luz tam i takie "plywanie", przy probie zakrecenia. Ale to przeciez nie moglo o TO chodzic Rarenium : plastik. Krecisz i czujesz to . Obudowa tlumi wszystko co sie rozgrywa w srodku. Nie twierdze, ze sie znam na kolowrotkach. Nie twierdze, ze mam czule dlonie. Twierdze to, co powyzej. Bo bylem i krecilem oboma kolowrotkami. Pozdrawiam i powodzenia na rybach ! Guzu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efex Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Byłem dziś w sklepie Raven z Danielem i razem kręciliśmy. Potwierdzam każde słowo Pozdrawiam Efex 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Byłem dziś w sklepie Raven z Danielem i razem kręciliśmy. Potwierdzam każde słowo Pozdrawiam Efex Ale wyprawa Następnym razem przetestujcie obydwa nad wodą, może kierownik da się namówić na taki test porównawszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Co mam powiedzieć, nie chce mi się nikogo przekonywać. Czy korbka była nie dokręcona? Nie wiem, dostałem do ręki taki od sprzedawcy. Więc powinien być dobrze poskręcany.Po tym co koledzy opisali to wydaje mi się że mieliśmy inne kołowrotki w ręce. I tak też może być po tak długim czasie. Pewnie mógł bym powiedzieć że mam wyczulone łapy ale nie mogę bo sprawdziłem kilka innych kołowrotków i trafiały się perełki. Niestety ceny nie pozwalały mi na zakup. (Vaniek czy inna Daiwa za 2000-2400zł to lekka przesada). Lepiej może skończyć te rozważania, jak znajdę ideał to zaproszę kolegów na pokręcenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Życia Ci braknie Ja tam wolę zamiast szukać, łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Co mam powiedzieć, nie chce mi się nikogo przekonywać. Czy korbka była nie dokręcona? Nie wiem, dostałem do ręki taki od sprzedawcy. Więc powinien być dobrze poskręcany.Po tym co koledzy opisali to wydaje mi się że mieliśmy inne kołowrotki w ręce. I tak też może być po tak długim czasie. Pewnie mógł bym powiedzieć że mam wyczulone łapy ale nie mogę bo sprawdziłem kilka innych kołowrotków i trafiały się perełki. Niestety ceny nie pozwalały mi na zakup. (Vaniek czy inna Daiwa za 2000-2400zł to lekka przesada). Lepiej może skończyć te rozważania, jak znajdę ideał to zaproszę kolegów na pokręcenie. Dobrze, ze nie wziales tego do siebie.Kolowrotki (jakikolwiek by on nie byl) nie sa tego warte, by sie nimi przejmowac. Jedyna sytuacja, kiedy moga wywolac stres - gdy zawioda na lowisku. A my nie mamy zapasowego. Nie doradze Ci w kwestii kolowrotka, ale pomysl z zakupem online jest lepszy niz wydawanie fortuny w lokalnych sklepach, gdzie marze sa paserskie...albo znow przyjedz do Warszawy na zakupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 <...> Lepiej może skończyć te rozważania, jak znajdę ideał to zaproszę kolegów na pokręcenie. pytanie czy w ogóle będą chcieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi