Skocz do zawartości
  • 0

Ładowanie równoległe 2 akumulatorów

Spider1987

Pytanie

Witam!

Takie pytanie dla pewności. Chodzi mi o ładowanie 2 akumulatorów 7aH 12V jednocześnie, które znajdują się w dołączonej do zestawu plastikowej walizce z gniazdem. Czy po włożeniu do tego gniazda w plastikowej walizce dołączonego do zestawu bodajrze rozdzielnika, który jak myślę póżniej wsadza się do wejść czerwonego i czarnego ładowarki do akumulatorów. Pytanie brzmi czy takie ładowanie 2 akumulatorów jednocześnie jest bezpieczne? Czy nie uszkodzi to akumulatorów, nie skróci ich żywotności, czy lepiej i bezpieczniej ładować każdy akumulator 7aH 12V osobmo??? Pozdrawiam.

Edytowane przez Spider1987

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pozwolilem sobie wydzielic watek, jako ze ma sie on do zasilania bardziej ogolnie, niz tylko do 1 modelu sondy/urzadzenia.

Temat dosc istotny bo zawsze istnieje jakas mozliwosc roznego podlaczenia akumulatorow...

W naszym przypadku, jezeli cos ma z tego byc, to w gre wchodzi jedynie podlaczenie rownolegle, ktore sumuje Ah a napiecie pozostaje 12V. Szczerze mowiac to mam watpliwosci, jak uklad ladowania sie dokladnie zachowa po podlaczeniu 2 roznej kondycji zrodel napiecia. Wybuchu nie bedzie :) , ale czy oba aku sie naladuja..?

Gumo

• 0

Od lat ładuję w ten sposób akumulatorki w swoim zestawie przenośnym. Warunek to ładowarka która ma prąd ładowania dający radę naładować dwa akumulatory. Być może nie jest to profesjonalne zachowanie ale ja nie narzekam na spadek pojemności ładowanego zestawu. Dla jasności dodam tylko, że od samego początku w zestawie są dwa identyczne akumulatory, kupione w tym samym sklepie z jednej partii.

• 0

No wlasnie stad wynikaja moje watpliwosci, co bedzie jak baterie okaza sie calkiem rozne? W zasadzie problemow nie powinno byc...

Gumo

Nic się nie stanie. Poprostu aku w gorszej kondycji naladuje się szybciej i będzie czekał na swego "kolegę" aż ten osiągnie podobny stan naładowania, poczym ładowarka zakończy pracę. To jedna z zalet łączenia równoległego.

• 0

Tak ale napiecie koncowe po odlaczeniu od ladowarki bedzie determinowal ten slabszy akumulator. W takim skrajnym przypadku moze to byc np 12V zamiast 13,2V ze wzgledu na to ze ten slabszy akumulator bedzie rozladowywal ten lepszy