spy Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Koledzy, jakie macie patenty na włożenie pontonu na dach? Ja znalazłem takie coś: http://www.gospodarkamorska.pl/_upload/advertisements/9349/i mg/do2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marviz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Amen! Ja sam jestem w trakcie robienia przyczepki pod ponton bo mam już dość użerania się z pompowaniem które prawie skutecznie zniechęca mnie do wędkowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 to nie lepiej lodke? przy tej samej wielkosci pokladu przyczepka musi byc mniejsza. A i ryzyko przedziurawienia niebagatelnie zminimalizowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krakus Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 to nie lepiej lodke? przy tej samej wielkosci pokladu przyczepka musi byc mniejsza. A i ryzyko przedziurawienia niebagatelnie zminimalizowane Tez sie zastanawiałem nad łódka ale tutaj gdzie wedkuje najzwyczajniej bym jej nie zwodował PL to nie Irlandia kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 no w okolicach krk (z huty jestem) wedkowalem raczej po dlubni i tym podobnych krzeszowicach, ale jakos faktycznie za duzo slipow nie zauwazylem na wisle tez... nic tylko kajak kupic (nie to, ze kupilem, ale mam wrazenie, ze w pl tylko kajak/ponton albo 4x4 i to konkretne da rade).. ps nie wiem czy lodka pixoko 4m (jak ponton) jest lepsza czy gorsza na fali? i jak czesto w pl wlasciwie duze fale sa? (bo tutaj wieje raczej sporo i nawet lodka 17 stop przez wielu znajomych okreslana jest jako mala). po roznowie kilka razy plywalem na takiej lupince nortona (najmniejszej chyba 2.5m? na wioslach w 2 osoby) w okolicach grodka n/d i nawet wielkich hc nie bylo... a lodke nisolem z kolega z domu w REKACH jakies kilka km...inna sprawa, ze jak sie mialo 15-19 lat i wazylo 60kg to podejscie bylo inne a i ryby co rzut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krakus Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 W Irladni nie wedkowałem ale za to w UK ok 2 lat i wychodze z załozenia ze bez sprzetu pływajacego wracałbym z nad wody zadowolony z połowu Co do stabilnosci wedkowałem i na łódkach i na pontonach i stawiam w 90% na ponton <sztywna podłoga> łódka dopiero od minimum 3,90m i ok 90kg te o mniejszej wadze podczas wiekszej fali juz nie sa komfortowe i bezpieczne o czym sie na szczescie nie przekonałem ale widziałem na własne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Co to zaproblem samemu sobie miejsce zrobic do wodowania. Godzina machania łopatą i ja mam swoje ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 do momentu jak ktos zapyta o pozwolenie na budowe albo podobna polska bzdure... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Nic trwale nie zmieniałem, wykarczowałem trzcinę, zrobiłem nasyp, oczyściłem brzeg ze śmieci (worek po węglu upchany na max). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Uuu, czyli przeprowadziłeś prace ziemne, melioracyjne, zmieniłeś biotop - siedlisko motylka bagiennego którego co prawda tam nie było, ale mógłby przylecieć !Powinieneś za to odpowiedzieć jak za postawienie hipermarketu bez papiera.. wróć, przecież za hipermaket nikogo nie skazują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Co do robienia slipu. nie widze by nie majac 4x4 wodowac jakakolwiek lodke (nie liczac 2m lupinek) na slipie nie wylozonym jkas tward nawierzchnia (i nie sadze by zwir dal rade) - bo jak slip stromy to sie material bedzie kruszyl, toczyl etc. A jak nie stromy to jeszcze gorzej bo trza bedzie to robic dlugie jak diabli i do polowy auta do wody wjezdzac. Jest tez patent jaki widze stosuja tutejsi: dac kilkam (na ogol widze kolo 5) liny miedzy auto a przyczepe. choc ciagnac ja po ziemii i tak trzeba 4x4 by to cokolwiek dalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Odgrzeje kotleta...w lecie rozkładanie/składanie gumiaka to bajka ale teraz jest juz mniej ciekawie zwłaszcza gdy nie mam elektrycznej pompki dlatego w weekend robie test i wrzucam 3,8m suzumara ważącego ok 95kg na dach compacta. Myślicie że dam rade zrobić trasę Kraków - Nowy Targ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Żbiku Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 95kg na dach to już troche dużo... Zazwyczaj dopuszczalne obciążenie dachu dla tego typu aut przewiduje 75kg (na przykładzie Golfa kombi z fabrycznymi relingami). Tu masz 20kg więcej ale również bardzo duże opory powietrza nadymanego gumowca. Ja bym nie ryzykował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Fajnie sie przekomarzacie 5min , 10 min .30min Mozna wyjechac 40min wczesniej i bedzie -10mim , - 30 , -35min. A jak kogos wkurza rozkladanie czy pakowanie to niech se da spokoj i idzie na brovara. Chociaz tez trza te flache dzwigac do paszczy Edytowane 19 Listopada 2014 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Zrobiłem test po miescie i niema opcji zeby dojechać nad Czorsztyn!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Potrzebna owiewka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jotbe Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 W kwestii umieszczenia pontonu/łodzi na bagażniku na dachu - można zatosować "sanki" - 2 żerdzie, z jednej strony oparte na relingach z drugiej na ziemi. Po nich można wsunąć na bagażnik, a potem zsunąć. Dla mobilności mogą być łączone na gwint (rurki), ja widziałem zrobione z kantówki składanej na zawiasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOSMAN 76 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Posiadam Kolibri 330 z sztywną podłogą. Pompowanie nożną pompka wkładanie podłogi i szpeje zajmuje mi 27 minut.Wiadomo lepiej mieć na pompowany balon ale nie zawsze tak się da. W przyszłości przyczepka na ponton.Jednak wygoda jest i to duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lokoko83 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 W przyszłości przyczepka na ponton.Proponuję odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zack Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Witam,jeśli ktoś wozi bezpośrednio na dachu,dobrze jest zabezpieczyć zewnętrzną stronę dna pontonu, power tape, w miejscu gdzie są proile łączące podłogę,u mnie w trakcie sezonu wystąpiły nieznaczne uszkodzenia,zastosowałem kilka warstw power tape i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich w końcu udało nam się z kumplem kupić ponton oraz resztę gratów. Ponton to ET Marine Sport 380 podłoga alu, już po pierwszych testach na wodzie i jesteśmy niesamowicie zadowoleni, z Yamahą 9.9 pływa się naprawdę fajnie....... Jednak do sedna, chodzi mi o transport pontonu. Czytałem gdzieś na forum, że bez problemu można go przewozić na dachu samochodu. Niedługo będę miał okazję odkupić za grosze od brata pasata b4 kombi. Zastanawiam się jak jeździ się z takim kolosem na dachu i czy jest to bezpieczne i dozwolone. Czy ktoś z kolegów przewozi ponton o długości 380 i może coś powiedzieć w temacie.... Pierwsza przymiarka za nami zauważyłem, że ponton jest szerszy od relingów i koniecznie trzeba zamontować jakieś belki poprzeczne typu bagażnik do relingów lub stelaż z kątownika zamkniętego. Pływadło można by przypiąć pasami transportowymi przez dach, myślę że 3 porządne pasy z atestem dałyby radę. Jednak czy można wozić takie gabaryty na dachu ? jak jest ze służbami, czy mają jakiekolwiek zastrzeżenia do takich patentów ? jak z bezpieczeństwem powiedzmy przy mijaniu z ciężarówką chodzi mi o podmuchy powietrza i ogólne bezpieczeństwo jazdy do 100km/h. Niestety nie mam jeszcze ani pasów ani stelaża żeby się przekonać, dodam że włożenie go na dach nie stanowi dla nas żadnego problemu i byłoby to bardzo komfortowe gdybyśmy nie musieli rozkładać go za każdym razem. Przyczepka niestety niestety odpada, dlatego z szukam innej alternatywy Poniżej ponton w całej okazałości Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez PiotrekF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw17 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Identyczny ponton przewoziłem na dachu i bez problemu się jedzie, trzeba tylko linką przymocować przód pontonu do jakiegoś miejsca z przodu auta i pasami dookoła przez drzwi. Jeśli ten passat ma służyć na ryby, to zamontuj sobie ucho do mocowania linki z przodu maski, ja przewoziłem infiniti fx, trochę śmiesznie wyglądało ale dawałem radę i samemu można zapakować ponton na auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Ponton załaduj odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wydaje mi sie ze ponton nie moze wystawac poza obrys samochodu tzn konkretniej za światła. Wiec tu moze byc problem ze sluzbami jak sie przyczepią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak Edytowane 1 Czerwca 2015 przez spy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Tylko jak z oporami powietrza jak ponton załaduje odwrotnie kilem do dołu, powietrze będzie szło po masce i pod ponton dziób nie wystaje jakoś znacząco, jeżeli położy się kilem do góry. Jedynie tył, ale w niczym to nie przeszkadza, przynajmniej tak mi się wdaje. Myślę, że jakbym złapał pasem przy końcu podsufitki praktycznie na początku przedniej szyby to byłoby ok z dziobem. Trasy jakie chciałbym pokonywać to ok 100 km w jedną stronę Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez PiotrekF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
spy
Koledzy, jakie macie patenty na włożenie pontonu na dach?
Ja znalazłem takie coś:
http://www.gospodarkamorska.pl/_upload/advertisements/9349/i mg/do2.jpg
Top użytkownicy dla tego pytania
13
11
7
6
Popularne dni
13 Lut
17
13 Kwi
14
14 Lut
12
26 Lip
8
Top użytkownicy dla tego pytania
spy 13 odpowiedzi
PiotrekF 11 odpowiedzi
gooral 7 odpowiedzi
mdziam_78 6 odpowiedzi
Popularne dni
13 Lut 2018
17 odpowiedzi
13 Kwi 2015
14 odpowiedzi
14 Lut 2018
12 odpowiedzi
26 Lip 2012
8 odpowiedzi
Popularne posty
Lisc
MarasR
A tu nawet z silnikiem plus drugi na dziobie !! , czyli waga ciężka krótko i na temat
PiotrekF
Ja latam z pontonem 380 aluminiowa podloga, juz chyba 3 sezon i nikt mnie nie zatrzymał ani nic sie nie wydarzylo. Wystarczą dwa pasy do zamocowania, nie mocuję o relingi, tylko pas idzie w środku sam
Opublikowane grafiki
119 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi