spy Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Koledzy, jakie macie patenty na włożenie pontonu na dach? Ja znalazłem takie coś: http://www.gospodarkamorska.pl/_upload/advertisements/9349/i mg/do2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 apioo Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Pewnie samemu trzeba to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robas Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 http://jerkbait.pl/topic/15813-jak-wrzuci%C4%87-samemu-%C5%82%C3%B3dk%C4%99-na-dach-samochodu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Tak ale gdzie to kupić, raz widziałem faceta ale nie zdążyłem go zatrzymać żeby pogadać. Jak zrobię sobie to może i Tobie też, ale to za jakieś 4 tygodnie się dopiero za to wezmę bo teraz deczko zajęty jestem. Natomiast porozglądam się za materiałem choć na 99 % zrobię to z jakiegoś profilu aluminiowego pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 konktenbit Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Jeździmy z pontonem na dachu samochodu już 3 lata, ten rok będzie czwartym. Mocujemy dnem do góry, na relingach leżą dwie deski ze sklejki obite materiałem ( jakimś skajem ) na tym ponton. Ponton mocowany dwoma psami, pasy nie przechodzą przez wnętrze samochodu. Nic się nie dzieje. Nieraz człowiek się zapomni i prędkości w okolicy 100km/h nie robią wrażenia tylko pasy na wietrze furczą . Policja mijana wielokrotnie zero interwencji, tylko patrzyli. Znajomego policjanta się pytaliśmy "A co ci zrobią? " .Nie wyobrażam sobie każdorazowego rozkładania/składania nad wodą. Fakt, że jeździmy zawsze we dwóch i przez to jest łatwiej. Samemu trzeba coś z tą rolka kombinować jak na filmie.Przy okazji pytanie. Dlaczego niektórzy piszą żeby wozić dnem do dołu? Przód pontonu sterczy do góry co jeszcze potęguje podrywanie go do góry... Edytowane 13 Lutego 2018 przez konktenbit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Zdajcie relację jak wyszło. Na tym filmie wygląda to miło i przyjemnie, ale jakoś tego nie widzę w pojedynkę przy pontonie z alu podłogą (obym się mylił). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MichuA Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Dwa lata woziłem ponton 3,20 na dachu Corsy. Prędkości ok 80 /h powyżej pasy za głośno grały, szczególnie jak wiało. Odległości często 20km po trasie, czasem tylko przez miasto nad morze. Ale teraz muszę kupić bagażnik dachowy, bo w międzyczasie autko się zmieniło i w tym nie mam bagażnika. Ponton zawsze woziłem dnem do góry i rufą do przodu. Praktycznie zawsze pływam sam i załadunek/rozładunek w pojedynkę. Wystarczy jedną część pontonu oprzeć na bagażniku i resztę da się spokojnie wsunąć, robiłem to zawsze z boku samochodu. Najciężej jest dobrze oprzeć ponton aby się nie zsunął z dachu przy wsuwaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Jeździmy z pontonem na dachu samochodu już 3 lata, ten rok będzie czwartym. Mocujemy dnem do góry, na relingach leżą dwie deski ze sklejki obite materiałem ( jakimś skajem ) na tym ponton. Ponton mocowany dwoma psami, pasy nie przechodzą przez wnętrze samochodu. Nic się nie dzieje. Nieraz człowiek się zapomni i prędkości w okolicy 100km/h nie robią wrażenia tylko pasy na wietrze furczą . Policja mijana wielokrotnie zero interwencji, tylko patrzyli. Znajomego policjanta się pytaliśmy "A co ci zrobią? " .Nie wyobrażam sobie każdorazowego rozkładania/składania nad wodą. Fakt, że jeździmy zawsze we dwóch i przez to jest łatwiej. Samemu trzeba coś z tą rolka kombinować jak na filmie.Przy okazji pytanie. Dlaczego niektórzy piszą żeby wozić dnem do dołu? Przód pontonu sterczy do góry co jeszcze potęguje podrywanie go do góry...Dzieki za infoSporo cennych informacji Jakiej wielkości ponton i na jakie auto ładujesz? Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2018 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 konktenbit Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) 3,1mOctavia combi, avensis combi. Wcześniej były Mazdy 323 i premacy. Edytowane 14 Lutego 2018 przez konktenbit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 3,1mOctavia combi, avensis combi. Wcześniej były Mazdy 323 i premacy.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Fajnie, że ktoś odkopał ten temat Co potrzebuje żeby przewozić ponton 300cm na dachu passata? Czy muszę kupić bagażnik na dach? Relingi mam oryginalne. edit 1: Zapomniałem o odległościach o czym wspominał Guzu Niedaleko 10-25km w jedną stronę. edit 2: z łódką radziłem sobie tak Edytowane 14 Lutego 2018 przez wobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Sam przymierzam się do transportu pontonu na dachu kombi, wrzucę zdjęcie znalezione w sieci odnośnie przepisów drogowych: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Chętnie podpiąłbym się pod osobę, która planuje wykonać bagażnik do przewożenia pontonu na relingach dachowych. Mogę partycypować w kosztach, zapewnić materiał, obróbkę mechaniczną itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norbert 78 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Na przyszły sezon zmontuję sobie coś takiego Trzeba sprawdzić wszystko kilka razy, żeby nie było później takich historii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Masakra. Mam nad wodę 500 metrów po drodze publicznej, ale filmik skutecznie mnie zniechęcił do jazdy z pontonem na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Masakra. Mam nad wodę 500 metrów po drodze publicznej, ale filmik skutecznie mnie zniechęcił do jazdy z pontonem na dachu. Nie przesadzaj, jakie zamocowanie takie i efekty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Co powiecie na to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Do tego potrzebny hummer kombi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Za ten system wciagarki to by pewnie niezla dętke kupił.. .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 A tu nawet z silnikiem plus drugi na dziobie !! , czyli waga ciężka krótko i na temat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Ja latam z pontonem 380 aluminiowa podloga, juz chyba 3 sezon i nikt mnie nie zatrzymał ani nic sie nie wydarzylo. Wystarczą dwa pasy do zamocowania, nie mocuję o relingi, tylko pas idzie w środku samochodu. Jedynie dach się trochę zrysował, ale to auto robocze. Polecam przed wrzuceniem na dach zwilżyć karoserię wodą idzie dużo lepiej. Moim zdaniem nie ma o co się martwić podczas transportu to bezpieczny sposób jak dobrze sie przymocuje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 elpojo Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Ja latam z pontonem 380 aluminiowa podloga, juz chyba 3 sezonNa jakoej furze wozisz ten sprzęt? Wrzycasz go czasem sam na auto? Edytowane 24 Lutego 2018 przez elpojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Pasat b4 kombi, spuszczam tylko kil przed zapakowaniem na dach. O wrzucaniu samemu takiego klocka na dluższa metę nie ma co myśleć - straszna męczarnia. Jest to wykonalne bo 2 razy tego dokonałem ale nie polecam, odechce się jeździć gwarantuje. Szczerze to i w dwie osoby trzeba sie trochę natrudzić, ale jest dużo łatwiej, obowiązkowo kółka zaburtowe. Ładuję od tyłu, opieramy ponton pod dużym kątem o bagażnik a później podnosimy za pawęż i ślizgiem na dach. Odnośnie przepisów, to przy aucie kombi nie masz o co się martwić. Kilkanaście razy mijałem policję ITD, mierzyli nas suszarkami itp i nikt nigdy nawet nie zatrzymał do kontroli. Jeśli chodzi o prędkości to przy 100 km/h i bocznym wietrze brzęczą pasy i to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pikeft Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Na przyszły sezon zmontuję sobie coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=q-Ab9gwM6TQ Trzeba sprawdzić wszystko kilka razy, żeby nie było później takich historii https://www.youtube.com/watch?v=qSIdKXe0sewCzemu mnie nie dziwi że to Rosja. Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Do tej pory woziłem BUSHA 330 do góry dnem na dachu kombi...nie podobało mi się, choć relingi mam zaokrąglone, tarcie po nich pontonu gdzie przy wysokich temperaturach pozostawiały czarne smugi na pontonie... W tym roku odkupiłem na jednej z aukcji stary zestaw THULE z dwumetrowymi belkami (pewnie od Transita) i fajnymi rolkami ...są to szerokie rolki do drabin...zestaw ten posiadał także oryginalne linki i zębatki do ich napinania wchodzące idealnie na belkę ....oczywiście wszystko w stanie lekko rdzawym ale za cenę jednej nowej rolki do drabin THULE...po zamontowaniu tego zestawu na dachu ponton opieram na kredkach o klapę samochodu, przechylam w stronę dachu i jednym ruchem kładąc na tych rolkach wsuwam ponton....ponton już jeździ dnem do dołu, powietrze z kila spuszczone... zdjęć nie mam z samego zabiegu ale pokaże zdjęcia belek i rolek o których piszę... W 2019 już będzie przyczepka a rolki te chcę przymocować na jej tył, żeby można było szybko wjechać i zjechać pontonem w miejscach, gdzie nie wjedzie ona do wody albo da się wjechać tylko płytko.... (przy pontonie mam dodatkowo kółka transportowe)...fajne są te rolki bo są szerokie i nie ma możliwości żeby balon się zsunął bokiem i porysował jak to się ma w przypadku małych roleczek... Warto czasem przejrzeć internetowy złom bo dla jednych to rzeczywiście złom a dla drugich skarb... Jest to stary (śmiem twierdzić,że kilkunastoletni przynajmniej) ale bardzo poczciwy zestaw Thule a wiemy z jakich materiałów się to kiedyś robiło....zestaw według producenta przewidziany jest na obciążenie 100 kg...obecnie pościągałem stare nity, powymieniam śruby, dokupię kluczyk po numerze i jeden zamek , odrestauruję całość i pewnie moje dzieci jeszcze do czegoś wykorzystają ...akurat zajęcie na zimę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drChlubicz Opublikowano 10 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 Za ten system wciagarki to by pewnie niezla dętke kupił.. ..Albo przyczepke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
spy
Koledzy, jakie macie patenty na włożenie pontonu na dach?
Ja znalazłem takie coś:
http://www.gospodarkamorska.pl/_upload/advertisements/9349/i mg/do2.jpg
Top użytkownicy dla tego pytania
13
11
7
6
Popularne dni
13 Lut
17
13 Kwi
14
14 Lut
12
26 Lip
8
Top użytkownicy dla tego pytania
spy 13 odpowiedzi
PiotrekF 11 odpowiedzi
gooral 7 odpowiedzi
mdziam_78 6 odpowiedzi
Popularne dni
13 Lut 2018
17 odpowiedzi
13 Kwi 2015
14 odpowiedzi
14 Lut 2018
12 odpowiedzi
26 Lip 2012
8 odpowiedzi
Popularne posty
Lisc
MarasR
A tu nawet z silnikiem plus drugi na dziobie !! , czyli waga ciężka krótko i na temat
PiotrekF
Ja latam z pontonem 380 aluminiowa podloga, juz chyba 3 sezon i nikt mnie nie zatrzymał ani nic sie nie wydarzylo. Wystarczą dwa pasy do zamocowania, nie mocuję o relingi, tylko pas idzie w środku sam
Opublikowane grafiki
119 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi