Skocz do zawartości

Jaka spawarka?

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zawsze i ze wszystkim- ile chcesz wydać?  Żeby w miarę dobrze służyło i efekty nauki przyszły szybko i były satysfakcjonujące, w małych, przenośnych urządzeniach musisz brać inwerter. Czyli rozwiązanie relatywnie droższe. Przy czym "Chińczyki" - wybrane modele- b. dobrze dają radę i są trwałe, z autopsji wiem. Niestety nie handluję ;)  ale używam sporo :) to mogę jeszcze coś podpowiedzieć.

Edytowane przez JanuszD

Na delikatne spawanie ta do 160A

http://allegro.pl/spawarka-arc160-inwertorowa-inwerterowa-inwerter-i4998419855.html

na mocniejsze ta 250A

http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-igbt-250a-maska-elektrody-i5080196014.html

Ja mam starego robionego transformatora, ale już dobre kilka lat nie spawałem nie licząc alkoholowych imprez :lol:  :lol: :lol: . 

Edytowane przez Jozi
  • Like 3

Które marki są pochodnymi? 

Kemppi, Fronius, Merkle, Lorch oraz Lincoln (wersje przemysłowe) to jedna półka cenowa i jakościowa. Są to spawarki bardzo dobre z możliwością regulacji przebiegów prądu, programami do typów materiału, stabilnymi układami zasilania itd. ale drogie. Raczej na potrzeby przemysłowe, serwisowe lub do ciągłej pracy (z chłodzeniem na wyposażeniu). Do majsterkowania nie polecam z uwagi na cenę (chyba, że budżet to uwzględnia). Różnica pomiędzy spawarka za kilkaset złotych a ww. jest kolosalna.

Esab - zdecydowanie półka niżej (produkcja w Chinach), nie mylić z dawnym Ozasem. Chociaż np. Kemppi ma odpowiednik w swojej ofercie.

Co mam kupić z tego co jest na rynku, żeby się nauczyć spawać i dwa, żeby mi to służyło? Proste prace przydomowe, jakaś furtka, słupek, zawias etc.  

Krzysiek pod linkiem na forum www.spawalnictwo.com.pl znajdziesz wiele odpowiedzi na Twoje pytania. Kierunek wytyczy Tobie budżet.

Czytając co planujesz spawać to wybrałbym spawarkę inwertorową typu TIG DC. Jeżeli planujesz spawać aluminium to rozważ kupno TIG AC/DC. Modeli z niższej półki nie polecę - na co dzień mam do czynienia ze spawarkami przemysłowymi.

Ogólnie zwróciłbym uwagę na:

Moc: do 150-200A w zupełności wystarczy (ogólna zasada  30-40A na 1mm elektrody). Ale uwaga warto sprawdzić sprawność, tzn jak długo i przy jakim prądzie spawarka może pracować na obciążeniu. Generalnie im większa moc tym większy komfort i mniejsze zużycie spawarki.

Zasilanie: zdecydowanie 230V (łatwiejszy dostęp). Tylko obwód musi być odp. zabezpieczony.

Wyposażenie palnika: palnik powinien być ergonomiczny i wykonany z takich materiałów, aby podczas spawania nie był gorący. Chyba, że jest chłodzony cieczą, ale to inna bajka. Zwróć uwagę na długość przewodu od palnika, aby nie był za krótki. Te 3,5-4m to jest optimum, No i sprawdź dostęp do części zamiennych.

Reduktor do gazu - niezbędny przy metodzie TIG.

Materiał dodatkowy do spawania: drut i elektrody zawsze należy dobrać do rodzaju/stopu materiału spawanego, jego grubości. Podobnie z gazem osłonowym. I proszę mi wierzyć, ze doświadzczeni spawacze mają z tym problem.

To tak ogólnie.

Pozdr.

• Like 1

Dawid.K widac ze znasz sie na rzeczy, poruszyles bardzo istotna kwestie czyli sprawnosc spawarki. O ile mnie pamiec nie myli jest ona podawana w cyklach 10 minutowych, i np 30% przy 150A oznacza 3 minuty spawania i 7 minut postoju. Malo kto zwraca na to uwage i mozna sie zdziwic przy chinczyku.

Ja ze swojej strony polecam zakup jakiejs uzywanej firmowki, zaleznie od tego ile chcesz przeznaczyc na zakup

Prawdę powiedziawszy, chciałem uniknąć latania po forum spawaczy.  :D dlatego liczyłem na proste odpowiedzi weź to i to. 1500 zł to jest absolutne maxium jakie chciałem na to przeznaczyć, ale byłoby dobrze gdyby było mniej.  Aluminium nie będzie. 

Edytowane przez Krzysiek_W

Dla tego poleciłem Bestera 151 do prac domowych idealna - nikt w domu nie spawa elektrodą fi 4 tylko max 2.5mm 

i na takiej elektrodzie ta spawarka idealnie pracuje 

Używki dobrych firm tez sa niezłe tylko jak to używki trzeba wiedzieć z jakich rąk się je kupuje

Spawarki z dużym amperażem to już spory wydatek i przy drobnych pracach się tej "mocy" i tak nie wykorzysta

Co do jakości czajna spawarek crizz100 to jeszcze byś się b.zdziwił :P

oczywista nie mam tu na mysli takich za 300-450 zł

Dla tego poleciłem Bestera 151 do prac domowych idealna - nikt w domu nie spawa elektrodą fi 4 tylko max 2.5mm 

i na takiej elektrodzie ta spawarka idealnie pracuje 

Używki dobrych firm tez sa niezłe tylko jak to używki trzeba wiedzieć z jakich rąk się je kupuje

Spawarki z dużym amperażem to już spory wydatek i przy drobnych pracach się tej "mocy" i tak nie wykorzysta

Co do jakości czajna spawarek crizz100 to jeszcze byś się b.zdziwił :P

oczywista nie mam tu na mysli takich za 300-450 zł

To wszytsko zalezy o jakim konkretnie urzadzeniu mowimy sa lepsze i gorsze. Ja jak pierwszy raz wzialem do reki kemppi bylem w szoku jak to pieknie spawa. Co do chinczykow to mam znajomego ktory ma kilka spawarek kemppi z ktorych najstarsze maja pewnie kolo 20 lat i smigaja jak nowe. A kupil je z przemyslu.

Do domowych zastosowan wystarczajaca bedzie taka 

http://allegro.pl/spawarka-inwertor-mma-esab-buddy-arc-180-230v-180a-i5266237860.html