tomeksawyer Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Na razie spokój ale niedługo się zacznie... Jakie macie sprawdzone sposoby na odstraszane komarów? Wg mnie większość preparatów w aerozolu nie spełnia swojego zadania Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez tomeksawyer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Na razie spokój ale niedługo się zacznie... Jakie macie sprawdzone sposoby na odstraszane komarów? Wg mnie większość preparatów w aerozolu nie spełnia swojego zadaniaE tam DEET daje rade i to na wiele godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociszp Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 MUGA lub OFF z USA - w obu preparatach DEET ponad 90%, mucha nie siada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 E tam, na moje tak nie działa, zawsze staram się kupować prearaty o jak największej zawartości DEET i lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 MUGA lub OFF z USA - w obu preparatach DEET ponad 90%, mucha nie siadatych akurat nie próbowałem, faktycznie duża zawartość deet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 E tam DEET daje rade i to na wiele godzin Potwierdzam, od lat stosuje i to z zawartoscia 50%. Jakis wyrob z UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 to dajcie namiary na konkretne preparaty, których używacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 MUGA lub OFF z USA - w obu preparatach DEET ponad 90%, mucha nie siadachodziło mi o preparat na komary a nie na muchy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ultrathon zarówno aerozol (25% DEET-a) jak i krem (37% DEET-a) mi się zawsze sprawdzał, obecnie chyba wycofany ze sprzedaży niestety. Mugga powszechnie dostępna z zawartością 20% DEET-a w ogóle mi się nie sprawdzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Kiedyś słyszałem od jednego Gościa że on przed rybami wypija dużą ilość świeżo wyciskanego soku pomidorowego, podobno później nic na niego nie siada - nie wiem czy po wypiciu tego ciało wydziela jakiś zapach, pot - nie mam pojęcia ale bardzo sobie to zachwalał. JA nie testowałem bo od dziecka mam problem z komarami z głowy - siadają ale może 1% z nich ugryzie a reszta posiedzi i odlatuje (z góry mówię że higiena jest mi bliska ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 W zeszłym sezonie sprawdzałem mugge i foreste, oba skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Gdzieś czytałem, że któraś z witamin z grupy B wypacana przez skórę odstrasza komary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Też stosowałem różne preparaty i nic nie pomagało Słyszałem iż pomaga witamina B6 . TEMAT ZASŁYSZANY NAD WODĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Spróbuj zwykłego Autan Tropical z Rossmana, tego w metalowej butelce, nie plastikowej. Działał dobrze na lapońskie komary, którym mogą dorównać jedynie te znad kanału Augustowskiego czy z biebrzańkich bagien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Gdzieś czytałem, że któraś z witamin z grupy B wypacana przez skórę odstrasza komary... Tez kiedyś próbowałem bo komary bardzo mnie lubią (bez wzajemności), trzeba juz teraz brać tabletki z tą witaminą. Siki robią się bardziej pomarańczowe, skóra też, w dodatku może zmienić zapach. Niby coś tam mniej gryzły ale jak dla mnie sie to słabo sprawdziło. Środki z deet są o wiele skuteczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Spróbuj zwykłego Autan Tropical z Rossmana, tego w metalowej butelce, nie plastikowej. Działał dobrze na lapońskie komary, którym mogą dorównać jedynie te znad kanału Augustowskiego czy z biebrzańkich bagien.Próbowałem różne autany ale bez większego skutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Tez kiedyś próbowałem bo komary bardzo mnie lubią (bez wzajemności), trzeba juz teraz brać tabletki z tą witaminą. Siki robią się bardziej pomarańczowe, skóra też, w dodatku może zmienić zapach. Niby coś tam mniej gryzły ale jak dla mnie sie to słabo sprawdziło. Środki z deet są o wiele skuteczniejsze.może to chodziło o to, ze póxniej te siki... eeee, mniejsza z tym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Taki, innego nie szukam, dziala. http://www.boots.com/en/Boots-Repel-Tropical-Strength-Insect-Repellent-Spray-125ml-_1121447/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Polski czosnek plus cebula zjedzone dzień wcześniej i na śniadanie rozwiązują wiele problemów;) Deet na skórę jest mocno szkodliwy, nie stosuję tego... Do smarowania skóry polecam geranium itp. mieszanki można samemu robić, niestety skuteczność jest ograniczona do czasu aż nie odparuje, zwykle na 2 - 3 godziny wystarcza, potem trzeba dosmarować. Stosuję preparaty naturalne na komary z powodzeniem "od zawsze". Kiedyś były dużo mocniejsze i skuteczniejsze teraz warto je wzmocnić dodając olejki itp. Powyższe może nie dotyczyć wygłodzonych komarów biebrzańskich w czasie wiatru;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 póki co wpadłem na pomysł, żeby moje wędkarskie ciuchy włożyć do dużej torby foliowej, wpsikać tam opakowanie repelentu z deet-em i zamknąć szczelnie do czasu wędkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 póki co wpadłem na pomysł, żeby moje wędkarskie ciuchy włożyć do dużej torby foliowej, wpsikać tam opakowanie repelentu z deet-em i zamknąć szczelnie do czasu wędkowaniarobiłem tak z poprzednią kamizelką bawełnianą, tylko powód był inny (mocno pachniało geranium, miętą itd. i śmierdziało w samochodzie i w domu) i po czasie materiał nasiąknął bardzo mocno co spowodowało dużo mniejsze zużycie preparatów. Trzymać tak możesz pod warunkiem, że ubrania będą czyste itd. Do tygodnia tak przechowywałem kamizelkę powyżej to tylko w worku przepuszczalnym. Bielizny bym tak nie przechowywał Kamizelka, kurtka, spodnie wodochronne pod warunkiem, ze będą czyste i super suche to kilka dni może nic się nie zalęgnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Znajomy grunciarz naciera się też olejkiem waniliowym, czuć go z 20m ale komary go nie tykają. Sposób bimbrowników ze stanów to nacieranie sie płynem do płukania ust Listerine. Ma intensywny miętowy zapach, pewnie dlatego jest skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Znajomy grunciarz naciera się też olejkiem waniliowym, czuć go z 20m ale komary go nie tykają. Sposób bimbrowników ze stanów to nacieranie sie płynem do płukania ust Listerine. Ma intensywny miętowy zapach, pewnie dlatego jest skuteczny.ten olejek waniliowy to taki do ciasta może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Tak Tomek, ten od ciasta, raczej na meszki skuteczny, na komary niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi