Skocz do zawartości

Komary moje utrapienie

tomeksawyer

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś słyszałem od jednego Gościa że on przed rybami wypija dużą ilość świeżo wyciskanego soku pomidorowego, podobno później nic na niego nie siada - nie wiem czy po wypiciu tego ciało wydziela jakiś zapach, pot - nie mam pojęcia ale bardzo sobie to zachwalał.
   JA nie testowałem bo od dziecka mam problem z komarami z głowy - siadają ale może 1% z nich ugryzie a reszta posiedzi i odlatuje :D (z góry mówię że higiena jest mi bliska :P )

Gdzieś czytałem, że któraś z witamin z grupy B wypacana przez skórę odstrasza komary...

Tez kiedyś próbowałem bo komary bardzo mnie lubią (bez wzajemności), trzeba juz teraz brać tabletki z tą witaminą. Siki robią się bardziej pomarańczowe, skóra też, w dodatku może zmienić zapach. Niby coś tam mniej gryzły ale jak dla mnie sie to słabo sprawdziło. Środki z deet są o wiele skuteczniejsze.

Spróbuj zwykłego Autan Tropical z Rossmana, tego w metalowej butelce, nie plastikowej. Działał dobrze na lapońskie komary, którym mogą dorównać jedynie te znad kanału Augustowskiego czy z biebrzańkich bagien.

Próbowałem różne autany ale bez większego skutku

Tez kiedyś próbowałem bo komary bardzo mnie lubią (bez wzajemności), trzeba juz teraz brać tabletki z tą witaminą. Siki robią się bardziej pomarańczowe, skóra też, w dodatku może zmienić zapach. Niby coś tam mniej gryzły ale jak dla mnie sie to słabo sprawdziło. Środki z deet są o wiele skuteczniejsze.

może to chodziło o to, ze póxniej te siki... :ph34r: eeee, mniejsza z tym ;)

• Like 1

Polski czosnek plus cebula zjedzone dzień wcześniej i na śniadanie rozwiązują wiele problemów;)

Deet na skórę jest mocno szkodliwy, nie stosuję tego...

Do smarowania skóry polecam geranium itp. mieszanki można samemu robić, niestety skuteczność jest ograniczona do czasu aż nie odparuje, zwykle na 2 - 3 godziny wystarcza, potem trzeba dosmarować. Stosuję preparaty naturalne na komary z powodzeniem "od zawsze". Kiedyś były dużo mocniejsze i skuteczniejsze teraz warto je wzmocnić dodając olejki itp.

Powyższe może nie dotyczyć wygłodzonych komarów biebrzańskich w czasie wiatru;)

póki co wpadłem na pomysł, żeby moje wędkarskie ciuchy włożyć do dużej torby foliowej, wpsikać tam opakowanie repelentu z deet-em i zamknąć szczelnie do czasu wędkowania

robiłem tak z poprzednią kamizelką bawełnianą, tylko powód był inny (mocno pachniało geranium, miętą itd. i śmierdziało w samochodzie i w domu) i po czasie materiał nasiąknął bardzo mocno co spowodowało dużo mniejsze zużycie preparatów. Trzymać tak możesz pod warunkiem, że ubrania będą czyste itd. Do tygodnia tak przechowywałem kamizelkę powyżej to tylko w worku przepuszczalnym. Bielizny bym tak nie przechowywał;) Kamizelka, kurtka, spodnie wodochronne pod warunkiem, ze będą czyste i super suche to kilka dni może nic się nie zalęgnie;)

Znajomy grunciarz naciera się też olejkiem waniliowym, czuć go z 20m ale komary go nie tykają.

Sposób bimbrowników ze stanów to nacieranie sie płynem do płukania ust Listerine. Ma intensywny miętowy zapach, pewnie dlatego jest skuteczny.

ten olejek waniliowy to taki do ciasta może?