Skocz do zawartości
  • 0

Mocowanie przetwornika echosondy w pontonie

bart

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podłącze się do tematu mam podobny problem.

Ostatnio wkrecalem uchwyt na przetwornik.

Z yorka (dziadostwo) tam gdzie wkręca się wiosło .jakoś działalo ale przydało by się coś bardziej stabilnego pospawać coś z profili lub coś w ten desen tylko nie mam pomysłu z montażem do burty

• 0

Na balonie jest problem , gdyż jest miękki a nie sztywny jak w Łodzi. Musza być 2punkty wsparcia, kiedyś miałem u siebie jeden na balonie od strony wody , pałąk zrobiony w literę U i jego koniec przytwierdzony do podłogi , w tedy jest stabilnie , bądź reling doklejany np. Z boriki . Ta sama sytuacja- jeden punkt montażu to reling , drugi uchwyt na boku balona, bądź pawęże ta mocowana na tych zaczepach czarnych. W tedy masz kawał deski i tam spokojnie utrzyma - jest sztywne

Edytowane przez siarq

• 0
  • 0

Tu gdzie ta czerwona kreska mam zamontowaną poprzeczkę która jest wpinana w wiosło (wiosło leży płasko na burcie wpietę w dulkę)

Przetwornik jest niżej niż na foto oczywiście i wtedy 2 punkty podparcia są na tyle daleko od siebie że usztywnia to całą konstrukcję

post-45971-0-11772000-1690796865_thumb.jpg

• Like 1

• 0
Wymyśliłem projekt przetwornika echosondy tak żeby nic nie wiercić nie przyklejać, a żeby było dobrze. Zebrałem pomysł w całość. Kupiłem potrzebne gadżety do tego. Ale pomysł niestandardowy więc i wszystkiego się nie kupi bo nie ma. Narysowałem dwa detale i dałem koledze do wydrukowania. Wczoraj odebrałem, dzisiaj trochę pogrzebałem w warsztacie bo ciekawy byłem pomysłu . Pierwsze przymiarki i wyszło lux. Będzie tak jak chciałem. Oczywiście wszelkie śrubki będą z kwasówki. Mawerick ma 4 rączki z tyłu więc można dowolnie to zamontować. Mocowane jeden ruch klipsem na 4 pozycje dwie pionowe i dwie poziome. Demontaż tym samym klipsem w 2 sekundy. Pełna regulacja na wszystkie możliwe sposoby. Do tego na górze sztycy będzie gwint uniwersalny do podpórek i innych gadżetów wkręcanych. Jak skończę to wrzucę fotkę całości. Na razie zimno jeszcze, ale pierwsze przymiarki dzisiaj zrobiłem. 

post-72411-0-13345500-1740313588_thumb.jpg

post-72411-0-64480000-1740313595_thumb.jpg

post-72411-0-75319300-1740313604_thumb.jpg

post-72411-0-61486400-1740313613_thumb.jpg

• Like 2

• 0

A naklejane się nie buja tak ?. A poza tym co się ma bujać przy 3-5 km/h ?. Ja mam najprostszego Garmina Striker 4cv. Ma pokazać podstawowe rzeczy i zrobi to na tej sztycy bez wiercenia bez klejenia i bez ścisków etc. A taki przetworniczek to nie pół metrowa lojza.

https://media.nauticamilanonline.com/product/transductor-popa-garmin-striker-4-800x800.jpg

Edytowane przez darek63

• 0

Darek to jest najlepsze rozwiązanie na ponton moim zdaniem, odwrócona półka na balonie. Nie zabiera miejsca w kokpicie jak oryginalne pomysły wschodnie.  Wymyśliłem to ze dwa lata temu. Suwasz gdzie chcesz, sztyce różnego rodzaju montujesz i ekran w osi optycznej- a to pomaga pracować z livem. 

post-55901-0-70702000-1740316637_thumb.jpg

trzeba wyciąć dwa elementy na wymiar balonu, do tego blat i poprzeczna szeroka listewka, u mnie na fb sonary i mapy w sierpniu to pokazałem na filmie, możesz poszukać. 

Edytowane przez Sonary i mapy
  • Like 2

• 0

Ja widziałem to na twoich filmach. Mój patent też mi się sprawdzi przy moim małym przetworniku, a nie planuję nic innego. Nie chcę obwieszać pontonu z wszystkich stron. Minimalizm i zero przeróbek. Składane w chwilkę i jazda. Takie mam założenie. Jeszcze tylko kotwice skończę i to wszystko co tam będzie zamontowane. Uchwyty do wędek mam mocowane do wiosła na takim samym patencie jak ta sztyca i to wszystko czego mi potrzeba.   

• 0

A naklejane się nie buja tak ?. A poza tym co się ma bujać przy 3-5 km/h ?. Ja mam najprostszego Garmina Striker 4cv. Ma pokazać podstawowe rzeczy i zrobi to na tej sztycy bez wiercenia bez klejenia i bez ścisków etc. A taki przetworniczek to nie pół metrowa lojza.

https://media.nauticamilanonline.com/product/transductor-popa-garmin-striker-4-800x800.jpg

Tez miałem gumiaka i rzeźbiłem różne wynalazki , jednopunktowe mocowanie się nie sprawdza - popływasz to zobaczysz , wbrew pozorom 5kmh stawia już opór na sztyce czy chcesz czy nie . Wszytsko co jest klejone , zaciskane do balona/rączki itd pracuje . Jedyne rozwiązania jak Maciek pokazał balon+ podłoga - to usztywnia całość , lub reling + balon/podloga .

• 0

Ja widziałem to na twoich filmach. Mój patent też mi się sprawdzi przy moim małym przetworniku, a nie planuję nic innego. Nie chcę obwieszać pontonu z wszystkich stron. Minimalizm i zero przeróbek. Składane w chwilkę i jazda. Takie mam założenie. Jeszcze tylko kotwice skończę i to wszystko co tam będzie zamontowane. Uchwyty do wędek mam mocowane do wiosła na takim samym patencie jak ta sztyca i to wszystko czego mi potrzeba.   

jak masz przetwornik bez sonaru bocznego - w zupełności wystarczy 

• Like 1

• 0

Tak podstawowy przetwornik do podstawowych zadań. Stożek na dół i to wszystko. Dlatego nie rozumiem tych uwag o stabilności gumy. To nie ma wg. mnie kompletnie żadnego znaczenia przy tym konkretnym przetworniku. Jeszcze raz wkleję tym razem fotę

post-72411-0-11379600-1740319019_thumb.jpg

Edytowane przez darek63

• 0

Tak podstawowy przetwornik do podstawowych zadań. Stożek na dół i to wszystko. Dlatego nie rozumiem tych uwag o stabilności gumy. To nie ma wg. mnie kompletnie żadnego znaczenia przy tym konkretnym przetworniku. Jeszcze raz wkleję tym razem fotę

attachicon.gif przetwornik.jpg

Gdybyś dodał, że chodzi o mały przetwornik- nie byłoby potrzeby doradzania w czymkolwiek. 

• Like 2

• 0

Tak mogłem dodać słowo o przetworniku choć nie pomyślałem o tym. To jest mój drugi zestaw. Na pierwszym się nauczyłem. Tego robię docelowo pod siebie tak jak chcę i co mi się nie podobało w pierwszym zmieniam. Zaczynając od przyczepy poprzez gumę i jej wyposażenie kończąc na silnikach wszystko na jesieni wymieniłem na nowe. Tak sobie to poukładałem w głowie, abym niczego nie żałował i nie musiał od nowa już niczego robić czy zmieniać. Była zima, miałem dużo czasu na wymyślanie tego czy tamtego. Teraz tylko to zrealizuję i dopnę do końca. A dalej to mnie tylko interesuje pływanie, śpiew ptaków, relaks i wypoczynek, oraz w bonusie może jakieś rybki czasami. Komputery mam na co dzień bo to po części moja praca, więc nad wodą podstawowe informacje z echa i to wszystko co mi potrzeba z elektroniki.

• Like 1