zorro Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Zara tam doświadczenie w temacie... Ale na początku, to robiłem dokładki łożyskami KOYO czyli dokładnie takimi jakie Daiwa pchała w fabryce... Nie było raczej potrzeby szukać jakich lepszych tylko po to żeby sobie coś wymienić i mieć wymienione, a i te naście lat temu to i Daiwa też wkładała raczej to co miała najlepszego pod ręką.. Jedyne bóle powstawały gdy trzeba było zamawiać te łożycha z zagranicznych krajów... A jak kilka lat temu oferta łożysk do naszych celów jakoś strasznie u nas wzrosła, to i nie było potrzeby szukać po Świecie... 90% oferty miniaturek na naszym rynku to japońskie EZO, to się wkłada w razie potrzeby co jest i po ptokach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisni@ Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 No to dzięki za pomoc, trzeba będzię zamówić EZO skoro wszyscy chwalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 certate 3000, wymiana tulejki na lozysko, lozysko zakupione w www.bocabearings.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Dzieki Piotr za pogladowy i pouczajacy material! Widze ze szpulka RCS 3012 czy 3008 ? Korbka cos mi przypomina pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 tierra 2000, wymiana tulejeki na lozysko i wymiana 2 zepsutych lozysk na nowe, lozyska zakupione w www.bocabearings.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 @Pitt,jesteś wielki - rzuć okiem na sąsiedni wątek o wymiarach łożysk. Co myślisz o zalożeniu katalogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 za kilka dni wstawie caldie 2506 '09, czekam na podkladki rzuć okiem na sąsiedni wątek o wymiarach łożysk. Co myślisz o zalożeniu katalogu?jezeli ktos przejmie lead i znajdzie sie kilku chetnych do uzupelniania tej tabelki, to prosze bardzo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Pewnie niektórzy z was czytali, bo i artykuły stare. Dla tych co nie czytali, o łożyskach w pigułce: http://www.tackletour.com/articlebearings101.htmlhttp://www.tackletour.com/articlebearings201.htmlhttp://www.tackletour.com/articlebearings301.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 09 caldia 2506, wymiana 2 tulejek na lozyska i wymiana 1 zepsutego lozyska na nowe, lozyska zakupione w www.bocabearings.com, podkladki zakupione www.sl-planets.co.jp/shop/c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 c.d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 @pitt, pomimo , ze Redaktor emeritus, nie spocząłeś na laurach i chcesz się podzielić z nami, fotkami instruktażowymi <_<. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Szczere uznania Piotr. Swietnie wziales sie za temat! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 To ja coś od siebie dorzucę... ale za rok ... właśnie w ardamet.pl zamówiłem brakujące łożysko do Stradicka.Koszt 28,29zł z Vatem + koszty wysyłki. Na górze drugiej strony pisałem, że zamawiałem łożysko w ardamet.pl. łożyska nie dostałem do dzisiaj i już go nie chcę. Wystarczy popatrzeć na datę kiedy je zamawiałem i na dzisiejszą. W ten poniedziałek kupiłem łożysko w http://www.rolimex.pl/ z tym, że u nich byłem osobiście. Gościu z ardametu nie odpisał na żadnego mojego maila, w wysłałem ich kilka z prośbą o przekazanie numeru konta na które mam wpłacić kasę, a jak łaskawie odbierał telefon to odnosiłem wrażenie, że zawracam mu dupę. Szczerze NIE polecam tej firmy. Rozumiem, że można zapomnieć odpisać na jednego maila, czy zapomnieć o telefonie, ale na tyle razy na ile się kontaktowałem z tym facetem to już powinniśmy być dobrymi przyjaciółmi i mówić sobie per ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Tak to kuźwa jest. Jakbyś kolesiowi powiedział, że zamawiasz tysiąc łożysk, to pewnie by skakał przy tej słuchawce jak głupi, a tak stwierdził, że nie ma co sobie głowy zawracać jednostkowym zamówieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Odświeżę trochę temat,Zakupiłem od kolegi na forum używanego Stradica 4000 MGFA. Czytałem kiedyś na forum o możliwości zastąpienia plastikowych tulejek, łożyskami. I tu mam dylemat czy wymieniać te zaznaczone na schemacie czerwoną strzałką, może jeszcze jakieś inne da się wymienić? I czy oprócz tulejek od razu wymienić wszystkie fabryczne łożyska na np. EZO. I najważniejsze pytanie, czy gra jest warta świeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Pod kołem zębatym jak najbardzie a te dwa pozostałe niekoniecznie ale dla spokoju też można wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 @ Jozi Dzięki,Czy warto wymienić również wszystkie fabryczne łożyska na np. japońskie łożyska EZO? Zakładając, że na tą chwile nie słychać żeby nawalały. Jest jakaś odczuwalna różnica w pracy kołowrotków po takim zabiegu? Wiem, że to może nie jest coś koniecznego ale dla satysfakcji chciał bym spróbować jeśli da to jakiś efekt w pracy kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Oszczędzasz zębatkę jak masz łożyska bo tak się nie wyciera jak przy teflonowych ślizgach.Łożysko zawsze bardziej usztywnia elementy ruchome, tylko musisz wziąć pod uwagę, że jak podłożysz pod worm shafta to trzeba zastosować podkładki aby zachować przeciwbieżność łożyska, bo w teflonie worm się kręci a na łożysku będzie siedział sztywno.Podobnie ten piesek na worm shafcie powinien mieć delikatną podkładeczkę od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 tam są fabryczne podkładki nr 2409 i 2298 ze schematu, trzeba dodać jeszcze jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 09 caldia 2506, wymiana 2 tulejek na lozyska i wymiana 1 zepsutego lozyska na nowe, lozyska zakupione w www.bocabearings.com, podkladki zakupione www.sl-planets.co.jp/shop/c Całkowicie OT, jeden z najładniejszych kołowrotków jakie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Np masz podkładkę 2409 która powinna być mniejszej średnicy od zewnętrznego pierścienia łożyska aby nie było oporu przy obracaniu tzn. worm shaft powinien być jakby zablokowany w wewnętrznym pierścieniu łożyska, które się obraca wraz z worm shaftem.Z drugiej strony łożyska, które jest osadzone w gnieździe powinna być podkładka o średnicy zewnętrznej grubości łożyska i średnicy wewnętrznej większej od średnicy pierścienia wewnętrzego łożyska tak aby wewnętrzny pierścień łożyska, który obraca się wraz z worm shaftem nie dotykał do spodu tzn aby nie było tarcia wewnętrznym pierścieniem, bo łożysko jest równe a idea jest taka, że wewnętrzny perścień się kręci a zewnęrzny stoi nieruchomo.Nie wiem jak z tym pieskiem co chodzi po worm shafcie, z tym to pewnie dałym sobie spokój, niech zasuwa na tym teflonowym pierścionku .To są już niuanse ale jak chcesz aby chodziło idealnie to tak trzeba zrobić.Robiłem tunning TP 2500 98r i na worm shafcie po zastosowaniu takich podkładek i 2 łożysk od góry i jednego z dołu osiągnąłem zamierzony efekt sztywności wałka.Było trochę zabawy z pasowaniem ale warto bo twinek kręci jak stella . Ja jeszcze ciąłem ten plastik 7940 nad zębatką co jest nad worm shaftem i tam wstawiłem 2 łożyska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Z tym dolnym łożyskiem i podkładkami rozumiem o co chodzi i tak zrobię jak mi powiesz gdzie te podkładki kupić Dodając je wychodzi na to ze mamy jedna podkładkę więcej niż w oryginale, nie ma z tym problemów? A co do tego plastiku 7940 na górze i cięcia go nie wiem o co chodzi:) Jak byś opisał to dokładniej był bym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Aby dopasować łożysko od góry trzeba go obciąć czyli skrócić o grubość łożyska+ podkładki .Skąd podkładki np stąd : http://allegro.pl/podkladki-m2-mosiezne-kpl-8-sztuk-i2481683 302.htmlTrzeba się pobawić jeszcze pilniczkiem iglaczkiem i papierem ściernym aby ją wycienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Jozi,dzięki za linka,facet ma podkładki jakie tylko potrzeba a ja kombinowałem,wycinałem,dremelkiem się pierdzieliłem pitt,a możesz podać wymiary łożyska jakie wsadziłeś w rolce caldii i jakimi podpierałeś podkładkami?Jeszcze jedno -jak zamówiłeś podkładki z tej stronki www.sl-planets.co.jp/shop/c ja nawet z tłumaczem nie mogę się połapać :blush:może gdzieś indziej można zamówić,w jakimś angielskim języku się dogadać też bym podtuningował swoją białą 2500,bo wymiary łożyska pod szpulą są te same co wymiar tulei,ewentualnie plus podkładki,jak rozumiem?To ogarnę.Mogę potrudzić się pomierzyć tuleję w rolce i szukać łożyska o podobnych wymiarach,ale może byś był łaskaw podać leń jestem,a podkładki w rolce dałeś tylko po to ,żeby wymiar się zgadzał z wymiarem tulei,czy ,żeby oprzeć łożysko ,znaczy żeby tarło się pomiędzy podkładki ,a nie bezpośrednio o inne elementy?Znaczy muszą być podkładki,czy może być bez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Chrzanek jak zamieniasz na łożysko musisz mieć podkładki bo inaczej pracuje pierścień teflonowy a inaczej łożysko.Dobrze kumasz że łożysko może obcierać, bo ba kęcić przeciwbieżnie, a dobrze spasowane może wycierać.Pitt dawał podkładki aby rolka prowadząca linkę idealnie i bez oporów się kręciła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi