sacha Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Taki http://olx.pl/oferta/kolowrotek-nixe-deluxe-CID767-ID9CNIN.html dokładnie kołowrotek znalazłem w piwnicy na działce tylko bez opakowania i mocno przykurzony. Ale leżał to niech leży, ostatnio w weekend wlazłem do piwnicy i przywiozłem go do W-wy. Przed chwilą rozkręciłem , no może za dużo powiedziane - zdjąłem jeden boczek i wygląda że ma .......smar od nowości a trybiki i te różne bebechy wyglądają jak NOWE . Spining czy spławik ? Oczywiście po wyczyszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Spining czy spławik ? Oczywiście po wyczyszczeniu.Sumowy grunt Model powstał już po nacjonalizacji germiny z gorszymi komponentami od poprzedników ale i tak jakość "flaków" bije na łeb 90% produkcji bieżącej i to niekoniecznie tej budżetowej. Najbardziej poszukiwane są rexy w kol. srebrnym, ze składaną rączką i kabłąkiem, z czasów kiedy firma była własnością prywatną. Chyba za to wszystkie były wyposażone m.in. w wormen schaften i kugelagery przemysłowe a to zupełnie inna bajka niż to co pakuje się obecnie do kołowrotków także sumowanie bez obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Sumowy grunt Model powstał już po nacjonalizacji germiny z gorszymi komponentami od poprzedników ale i tak jakość "flaków" bije na łeb 90% produkcji bieżącej i to niekoniecznie tej budżetowej. Nie żartujesz? A tak z ciekawości zapytam : w jakich latach były produkowane, może wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 No ja miałem Nixe de Luxe chyba z jakieś co najmniej 25 lat temu...dzielnie służył choć w dużej części był plastik-fantastic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Ciągle leży gdzieś u rodziców. Nie lubiłem go, wcinał gorzowską pod szpulę, a jak się człowiek zagapił i nie dopilnował, to brzana szła z całym zestawem. Jedyna jego zaleta, to że przepowiadał deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Nie żartujesz? A tak z ciekawości zapytam : w jakich latach były produkowane, może wiesz?Z tym sprzętem nie ma żartów przekładnia główna to ślimak z mosiądzu, łożyska przemysłówki (na pewno były w Rex-ach- tutaj raczej też bo to czasy kiedy producent się nie szczypał z komponentami). Te najwyższej klasy (srebrne) to '60 lata, nixe będzie pewnie z '80 tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_n Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) http://starekolowrotki.pl/articles.php?article_id=75 Ja miałem takiego w kolorze czarnym jak ten -> http://kolowrotki.com.pl/?oferty=nixe+s Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez wojtek_n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Z tym sprzętem nie ma żartów przekładnia główna to ślimak z mosiądzu, łożyska przemysłówki (na pewno były w Rex-ach- tutaj raczej też bo to czasy kiedy producent się nie szczypał z komponentami). Te najwyższej klasy (srebrne) to '60 lata, nixe będzie pewnie z '80 tych.Dzięki. Jak mu zdjąłem pokrywę to faktycznie wszystko mosiądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Sumowy grunt Model powstał już po nacjonalizacji germiny z gorszymi komponentami od poprzedników ale i tak jakość "flaków" bije na łeb 90% produkcji bieżącej i to niekoniecznie tej budżetowej. Najbardziej poszukiwane są rexy w kol. srebrnym, ze składaną rączką i kabłąkiem, z czasów kiedy firma była własnością prywatną. Chyba za to wszystkie były wyposażone m.in. w wormen schaften i kugelagery przemysłowe a to zupełnie inna bajka niż to co pakuje się obecnie do kołowrotków także sumowanie bez obaw. Wszystko ok poza jednym: w Rexach nie było worm shaft-u(ślimakowego posuwu szpuli) tylko worm drive czy popularnie mówiąc przekładnia ślimakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi