Skocz do zawartości

Nixe de Luxe

sacha

Rekomendowane odpowiedzi

Taki  http://olx.pl/oferta/kolowrotek-nixe-deluxe-CID767-ID9CNIN.html   dokładnie kołowrotek znalazłem w piwnicy na działce tylko bez opakowania i mocno przykurzony.  Ale leżał to niech leży, ostatnio w weekend wlazłem do piwnicy i przywiozłem go do W-wy. 

Przed chwilą rozkręciłem , no może za dużo powiedziane - zdjąłem jeden boczek  B) i wygląda że ma .......smar od nowości a trybiki i te różne bebechy wyglądają jak NOWE  B) . Spining czy spławik ? Oczywiście po wyczyszczeniu.

Spining czy spławik ? Oczywiście po wyczyszczeniu.

Sumowy grunt :D Model powstał już po nacjonalizacji germiny z gorszymi komponentami od poprzedników ale i tak jakość "flaków" bije na łeb 90% produkcji bieżącej i to niekoniecznie tej budżetowej. Najbardziej poszukiwane są rexy w kol. srebrnym, ze składaną rączką i kabłąkiem, z czasów kiedy firma była własnością prywatną. Chyba za to wszystkie były wyposażone m.in. w wormen schaften i kugelagery przemysłowe a to zupełnie inna bajka niż to co pakuje się obecnie do kołowrotków także sumowanie bez obaw. 

Sumowy grunt :D Model powstał już po nacjonalizacji germiny z gorszymi komponentami od poprzedników ale i tak jakość "flaków" bije na łeb 90% produkcji bieżącej i to niekoniecznie tej budżetowej. 

Nie żartujesz? A tak z ciekawości zapytam : w jakich latach były produkowane, może wiesz?

Nie żartujesz? A tak z ciekawości zapytam : w jakich latach były produkowane, może wiesz?

Z tym sprzętem nie ma żartów ;) przekładnia główna to ślimak z mosiądzu, łożyska przemysłówki (na pewno były w Rex-ach- tutaj raczej też bo to czasy kiedy producent się nie szczypał z komponentami). Te najwyższej klasy (srebrne) to '60 lata, nixe będzie pewnie z '80 tych.

Z tym sprzętem nie ma żartów ;) przekładnia główna to ślimak z mosiądzu, łożyska przemysłówki (na pewno były w Rex-ach- tutaj raczej też bo to czasy kiedy producent się nie szczypał z komponentami). Te najwyższej klasy (srebrne) to '60 lata, nixe będzie pewnie z '80 tych.

Dzięki. Jak mu zdjąłem pokrywę to faktycznie wszystko mosiądz.

Sumowy grunt :D Model powstał już po nacjonalizacji germiny z gorszymi komponentami od poprzedników ale i tak jakość "flaków" bije na łeb 90% produkcji bieżącej i to niekoniecznie tej budżetowej. Najbardziej poszukiwane są rexy w kol. srebrnym, ze składaną rączką i kabłąkiem, z czasów kiedy firma była własnością prywatną. Chyba za to wszystkie były wyposażone m.in. w wormen schaften i kugelagery przemysłowe a to zupełnie inna bajka niż to co pakuje się obecnie do kołowrotków także sumowanie bez obaw. 

Wszystko ok poza jednym: w Rexach nie było worm shaft-u(ślimakowego posuwu szpuli) tylko worm drive czy popularnie mówiąc przekładnia ślimakowa ;)