Skocz do zawartości

Russian Stajl

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Mówię o Systiemie, oczywiście.

Chciałbym też przypomnieć, że te kilkanaście lat temu, gdy BJJ wychodziło z cienia, to również różnej maści boksiery i inne kung fu mastery śmiali się, że to styl dla pedałów i że jakby ktoś im w nogi tak wchodził, to by go zabili jednym kopnięciem. Oczywiście nie porównuję Systiemy do BJJ, ale coś, co wygląda niepozornie lub nawet śmiesznie, najczęściej jest znacznie skuteczniejsze od cyrkowych sztuczek wymagających lat treningu do opanowania. Pokazane na pierwszym filmiku tutaj serie uderzeń doskonale nadają się właśnie na ulicę i kto się z tego śmieje, wszak śmiesznie to wygląda, nie ma pojęcia w czym rzecz w ogóle...

• Like 1

Fakt pierwszy film jest może ma mało przekonujących wyglądem bohaterów, miejsce i sprzęt są mało wyjściowe, może to wyglądać śmiesznie, ale właśnie opanowanie serii uderzeń, pozornie chaotycznych, trudnych do przewidzenia, niskich kopnięć, podcięć, zahaczeń na ulicy bardziej się przyda niż perfekcyjne wysokie kopnięcia, atomowe sierpy, czy wyrafinowane dźwignie i rzuty. Nie mam zacięcia do szukania, ale widziałem filmy o Systemie również wzbudzające uśmiech politowania - co ten koleś tak się kiwa, buja i przewraca jak pijany?

A zwolennikom realnej walki polecam obejrzenie filmów z realnych walk, nie reklamowo szkoleniowych klipów, gdzie każdy ruch był wcześniej ustalony i omówiony.

https://www.youtube.com/watch?v=5Acb52Tqwa4

https://www.youtube.com/watch?v=NymIywPPQL4

https://www.youtube.com/watch?v=3NORS_7akuI

A potem odpowiedzieć sobie, który z filmów umieszczonych w tym wątku, pasuje najlepiej do takich akcji.

Skuteczności "russian stajla" na podstawie jednego klipa nie można ocenić, mogę jedynie powiedzieć, że raczej nie chciałbym się bić z gościem z początkowej scenki, a chętnie bym się z nim spotkał w pokojowej atmosferze, żeby zobaczyć na żywo te jego liście i kujawiaki.

Awantury które pokazujesz powyżej to stójka przede wszystkim , żadne zabawy w parterze tylko mocne strzaly bo przeważnie masz szanse na oddanie takich dwa / trzy razy i może byc juz po ptakach, tak słyszałem ;)

ktoś tu wspominał że ten filmik rozpoczynajacy ten wątek to wing tsun :) to nie jest zdecydowanie wing tsun, jakieś podobieństwo może tak, ale prawie  robi róźnicę :)

@Witeg, @Mosteque,
te zachwalane przez was młynki to samobujstwo w walce, obejrzyjcie ten film https://www.youtube.com/watch?v=Tv-Ss4x5ucw , akurat facet od systemy pokazuje co się stanie gdy ciosy wyprowadzane będą nieumiejętnie i chaotycznie, a później zobaczcie w jaki sposób dziadek z pierwszego filmu rozcina gazetę (bo nie pięścią) i w jaki sposób ,,biją się" te łepki - jego adepci. Gdy pisałem że sam by się rozbroił absolutnie nie żartowałem, dla tego na ulicy dobry jest styl uliczny a do rozcinania gazet dobry jest styl dziadka ruska

w żadnej z ustawek nie zastosował bym tego młynka, zwolennikom realnej walki polecam zawallczyć a wtedy wybijecie sobie z głowy takie głupoty :D

oczywiście pozornie chaotyczne ciosy mogą być skuteczne, ale muszą być pozornie chaotyczne i z głową (cały czas czepiam się wyłącznie tego filmu)

Systema sama w sobie jest bardzo ciekawa i napewno nie jestem jej krytkiem :)

Edytowane przez Panek
  • Like 1

Powiedzialem Amen , ale zapytam czy kolega jest kompetentny w temacie czy oglada sport tylko w tv i kompie

Kolega ma 8 kyu w Oyama Karate, więc klękajcie narody :lol:

Interesuję się sportami walki już ponad 20 lat i nie ogranicza się to tylko do przypadkowego oglądania tego, co akurat mi po dzienniku w tv zapodadzą. Nie uważam się za żadnego eksperta, ale też wiem trochę więcej na ten temat niż przeciętny polski znaffca z kanapy.

Edytowane przez Mosteque