Skocz do zawartości

Poszukiwany dobry weterynarz / dietetyk

Kamil_Be

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mój pies ma problemy z nerkami i szukam kogoś, kto zna dobrego weterynarza bądź specjalistę, który zna się na nerkach / moczniku itd. Szukałem w necie jak obniżać mocznik ale odpowiedzi są bardziej ogólnikowe jak kołowrotek do 100 zł... Potrzebuję konsultacji jednym słowem.

o ile dobrze pamiętam dieta niskobiałkowa - na psa 25kg -

115gr wołowina  gotowana

75g chleb bez skóry

350g ryż po ugotowaniu

1 średnie jajko gotowane 6 minut

Soya meno 1 tabletka

ewentualnie puszka Royal Canin Renal

mogę się mylić i to nie to

chcesz tel do specjalisty by dokładnie ustalić co i jak?

Edytowane przez Stary Baca

Na początek dodam, że mój pies ważył 20kg (17-letni kundel) i był w dobrej formie. Lekarka zaleciła by zrzucił trochę wagi i się zaczęło... Teraz waży niecałe 15kg a poziom mocznika wynosi około 170 jednostek (przy normie chyba 50). Dostawał kroplówki i było lepiej ale nadal jest źle.

Najgorsze jest to, że każdy weterynarz ma inne zdanie. Jeden zaleca karmić go mięsem drobiowym oraz co jakiś czas czymś słodkim typu pączek (by podać ponoć mało smaczną tabletkę), natomiast drugi kategorycznie zabrania jakiegokolwiek mięsa. Zakupiłem mu polecaną karmę Royal Canin ale patrzy na nią z taką pogardą że nie wiem...

Kamil, masz przecież Wydział Weterynarii UWM w Olsztynie. Tam masz świetnych specjalistów.

Polecam też Przychodnię Weterynaryjną 4 Łapy w Olsztynie.

Kiedyś siostra miała kota, który umierał pewnego ranka. Po dotarciu do kliniki UWM ja dostałem 1000 zł oraz 21 punktów a kota chcieli usypiać i zaproponowali, że wezmą go sobie na badania. Od tamtej pory omijam ich szerokim łukiem.

Miśka aktualnie leczę w OLWET. 

Cześć Kamil. Spróbuj skontaktować się z  lek. wet. Agnieszka Neska-Suszyńska  nerkiwet.com

Dzięki za link. Jutro zadzwonię :-)

Aby obniżyć mocznik , należy spożywać więcej piwa (zwiększa się diureza tj- oddawanie moczu)

lek wet.

Mój pies brzydzi się piwem. W ogóle stroni od alkoholu.

Ja weterynarzem nie jestem ale odkąd pamiętam to wszystkie moje psy jadły surowe mięso i sucha karma/warzywa w stosunku 9/1 czyli surowe mięso stanowiło 90% diety. Dlaczego tak? Z prostego powodu psy nie uprawiają zbóż, nie doją krów i nie robią nabiału. To co jedzą dzikie psowate czy wilki to głownie surowe mięso więc w myśl tej zasady karmiłem swoje psy i dożywały godnie starości. 

Czyli w myśl tej zasady jak Ci dziecko zje to będzie też ok... Wszak tak zrobiłby dziki psowaty czyli wilk...

Pamiętać trzeba ze psy w wyniku ewolucji zostały przystosowane do życia przy człowieku i z wilkami mają już niewiele wspólnego..

Pies jest chory w zaawansowanym wieku, chyba nerki słabo filtrują, dieta białkowa (mięsna) spowoduje nasilenie problemów i w efekcie śpiączkę mocznicową, dializa u psów to trudny problem choć robi się ją ale to jest na krótką metę. Im wcześniej pies dostanie dobrą dietę tym lepiej tu każdy dzień się liczy. Nie jestem w tym specjalistą wiem to bo widziałem sporo takich przypadków i odpowiednia dieta może uratować psa. Bez tego dostanie śpiączki itd. Sam możesz mu podawać w domu kroplówki itd. mocznik powinien spaść.

Pies jest chory w zaawansowanym wieku, chyba nerki słabo filtrują, dieta białkowa (mięsna) spowoduje nasilenie problemów i w efekcie śpiączkę mocznicową, dializa u psów to trudny problem choć robi się ją ale to jest na krótką metę. Im wcześniej pies dostanie dobrą dietę tym lepiej tu każdy dzień się liczy. Nie jestem w tym specjalistą wiem to bo widziałem sporo takich przypadków i odpowiednia dieta może uratować psa. Bez tego dostanie śpiączki itd. Sam możesz mu podawać w domu kroplówki itd. mocznik powinien spaść.

Dostaje kroplówki regularnie, ale...

Mojego psa leczy klinika, w której co jeden weterynarz to inne zdanie. Jeden zaleca mięso, drugi nie. Dlatego pies je zalecaną karmę, twarogi, ryby i jest z nim co raz gorzej, aczkolwiek ma takie dni, że wszystko wydaje się być ok. No i do tego kroplówki, które mam wrażenie że są wręcz wciskane... Dlatego szukam kogoś, kto jednoznacznie ustali dietę i poprze to jakimiś argumentami. 

Dzięki  :)

Sęk w tym, że muszę używać podstępu by Misiek jadł tego Royal Canin. Najlepiej karmić z ręki, którą wcześniej swojską kiełbaską się wysmarowało - wtedy zje kilka garści. Kurczaka nie smażyłeś, tylko gotowany lub na parze? 

Żeby dobrze ustalić postępowanie dietetyczne+ odpowiednie suplementy+ rodzaj , ilość, częśtotliwość wlewów dożylnych potrzeba szzczegółowych badań krwi ( panel nerkowy: mocznik, kreatynina , albuminy , białko całkowite, eletrkolity) i badanie moczu z uwzglęnieniem ewentualnego białkomoczu (stosunek białko/kreatynina).

Ogólnie z reguły podaje się leki wiążące fosfor i mocznik w jelitach- Ipakitine, Dolfos chitofos,

Powodzenia