Kamil_Be Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Cześć. Mój pies ma problemy z nerkami i szukam kogoś, kto zna dobrego weterynarza bądź specjalistę, który zna się na nerkach / moczniku itd. Szukałem w necie jak obniżać mocznik ale odpowiedzi są bardziej ogólnikowe jak kołowrotek do 100 zł... Potrzebuję konsultacji jednym słowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Kamil, masz przecież Wydział Weterynarii UWM w Olsztynie. Tam masz świetnych specjalistów. Polecam też Przychodnię Weterynaryjną 4 Łapy w Olsztynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lalus Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Cześć Kamil. Spróbuj skontaktować się z lek. wet. Agnieszka Neska-Suszyńska nerkiwet.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACOB01 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Aby obniżyć mocznik , należy spożywać więcej piwa (zwiększa się diureza tj- oddawanie moczu)lek wet. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) o ile dobrze pamiętam dieta niskobiałkowa - na psa 25kg -115gr wołowina gotowana75g chleb bez skóry350g ryż po ugotowaniu1 średnie jajko gotowane 6 minutSoya meno 1 tabletka ewentualnie puszka Royal Canin Renal mogę się mylić i to nie tochcesz tel do specjalisty by dokładnie ustalić co i jak? Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez Stary Baca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Na początek dodam, że mój pies ważył 20kg (17-letni kundel) i był w dobrej formie. Lekarka zaleciła by zrzucił trochę wagi i się zaczęło... Teraz waży niecałe 15kg a poziom mocznika wynosi około 170 jednostek (przy normie chyba 50). Dostawał kroplówki i było lepiej ale nadal jest źle. Najgorsze jest to, że każdy weterynarz ma inne zdanie. Jeden zaleca karmić go mięsem drobiowym oraz co jakiś czas czymś słodkim typu pączek (by podać ponoć mało smaczną tabletkę), natomiast drugi kategorycznie zabrania jakiegokolwiek mięsa. Zakupiłem mu polecaną karmę Royal Canin ale patrzy na nią z taką pogardą że nie wiem... Kamil, masz przecież Wydział Weterynarii UWM w Olsztynie. Tam masz świetnych specjalistów.Polecam też Przychodnię Weterynaryjną 4 Łapy w Olsztynie. Kiedyś siostra miała kota, który umierał pewnego ranka. Po dotarciu do kliniki UWM ja dostałem 1000 zł oraz 21 punktów a kota chcieli usypiać i zaproponowali, że wezmą go sobie na badania. Od tamtej pory omijam ich szerokim łukiem. Miśka aktualnie leczę w OLWET. Cześć Kamil. Spróbuj skontaktować się z lek. wet. Agnieszka Neska-Suszyńska nerkiwet.com Dzięki za link. Jutro zadzwonię :-) Aby obniżyć mocznik , należy spożywać więcej piwa (zwiększa się diureza tj- oddawanie moczu)lek wet. Mój pies brzydzi się piwem. W ogóle stroni od alkoholu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Skontaktuj się z dr. Grzegorzem Załuska z Przychodni 4 Łapy. Może on coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Ok, będę dziś próbował. Dzięki wielkie za pomoc! Dr. Agnieszka niestety nie konsultuje przez internet a do WWA mam trochę daleko... Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Kamil_Be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Ja weterynarzem nie jestem ale odkąd pamiętam to wszystkie moje psy jadły surowe mięso i sucha karma/warzywa w stosunku 9/1 czyli surowe mięso stanowiło 90% diety. Dlaczego tak? Z prostego powodu psy nie uprawiają zbóż, nie doją krów i nie robią nabiału. To co jedzą dzikie psowate czy wilki to głownie surowe mięso więc w myśl tej zasady karmiłem swoje psy i dożywały godnie starości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Czyli w myśl tej zasady jak Ci dziecko zje to będzie też ok... Wszak tak zrobiłby dziki psowaty czyli wilk... Pamiętać trzeba ze psy w wyniku ewolucji zostały przystosowane do życia przy człowieku i z wilkami mają już niewiele wspólnego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Pies jest chory w zaawansowanym wieku, chyba nerki słabo filtrują, dieta białkowa (mięsna) spowoduje nasilenie problemów i w efekcie śpiączkę mocznicową, dializa u psów to trudny problem choć robi się ją ale to jest na krótką metę. Im wcześniej pies dostanie dobrą dietę tym lepiej tu każdy dzień się liczy. Nie jestem w tym specjalistą wiem to bo widziałem sporo takich przypadków i odpowiednia dieta może uratować psa. Bez tego dostanie śpiączki itd. Sam możesz mu podawać w domu kroplówki itd. mocznik powinien spaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Pies jest chory w zaawansowanym wieku, chyba nerki słabo filtrują, dieta białkowa (mięsna) spowoduje nasilenie problemów i w efekcie śpiączkę mocznicową, dializa u psów to trudny problem choć robi się ją ale to jest na krótką metę. Im wcześniej pies dostanie dobrą dietę tym lepiej tu każdy dzień się liczy. Nie jestem w tym specjalistą wiem to bo widziałem sporo takich przypadków i odpowiednia dieta może uratować psa. Bez tego dostanie śpiączki itd. Sam możesz mu podawać w domu kroplówki itd. mocznik powinien spaść. Dostaje kroplówki regularnie, ale... Mojego psa leczy klinika, w której co jeden weterynarz to inne zdanie. Jeden zaleca mięso, drugi nie. Dlatego pies je zalecaną karmę, twarogi, ryby i jest z nim co raz gorzej, aczkolwiek ma takie dni, że wszystko wydaje się być ok. No i do tego kroplówki, które mam wrażenie że są wręcz wciskane... Dlatego szukam kogoś, kto jednoznacznie ustali dietę i poprze to jakimiś argumentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Kamil współczuję. Ja miałem dwa psy (dalmatyńczyki), które na to chorowały.Karma specjalistyczna - Purina. Dieta - głównie ryż z wątróbką lub kurczakiem gotowanym, raz po raz jajko na twardo, lub chleb ze smalcem. Psy żyły z tym normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Dzięki Sęk w tym, że muszę używać podstępu by Misiek jadł tego Royal Canin. Najlepiej karmić z ręki, którą wcześniej swojską kiełbaską się wysmarowało - wtedy zje kilka garści. Kurczaka nie smażyłeś, tylko gotowany lub na parze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Tylko gotowany kurczak i wątróbka. Ryż zalewany później tym rosołem. Jak zgłodnieje to będzie jadł. Ja raz dziennie dawałem ryż, karma leżała w misce i raz po raz coś tam zjadła. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez bigrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Żeby dobrze ustalić postępowanie dietetyczne+ odpowiednie suplementy+ rodzaj , ilość, częśtotliwość wlewów dożylnych potrzeba szzczegółowych badań krwi ( panel nerkowy: mocznik, kreatynina , albuminy , białko całkowite, eletrkolity) i badanie moczu z uwzglęnieniem ewentualnego białkomoczu (stosunek białko/kreatynina).Ogólnie z reguły podaje się leki wiążące fosfor i mocznik w jelitach- Ipakitine, Dolfos chitofos,Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Badania krwi miał robione kilka razy, natomiast moczu w ogóle nie miał badanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACOB01 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 " Mój pies brzydzi się piwem. W ogóle stroni od alkoholu." Oj nie łyka , myślałem że może lubi sobie chlapnąć stworzenie. Fajnie ,że się nie obraziłeś , bo zapomniałem poprzednio dodać usmieszków. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi