bazyloss Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 może się komuś przyda http://www.spinning.kharkov.ua/phpbb/viewtopic.php?f=36&t=21823 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 I tak mało seryjnych maszynek do średnio-ciężkiego łowienia przebije Curado 201D. 13,7 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) SZPULE DO MULTIPLIKATORÓW DAIWA:Alphas Finesse custom K.T.F (mod. v1)Alphas Finesse custom K.T.F (mod. v2)Alphas R-editionAlphas150hlAlphas Finesse Custom 150I'ZE FACTORY Liberto Pixy - Presso spoolI'ZE FACTORY Zillion PE Long Cast SpoolLiberto Pixy Airy redLiberto Pixy Silver mica - Orange pearl - Yellow pearlMEGABASS BF SPOOL for ISMEGABASS BF SPOOL for ZONDAMillionaire CV-Z 103 Green Gold limitedMorethan PE SVPX68 Finesse Special SpoolPX68Ryoga 1016RCS 1012SS SVSteez 100Steez 103Steez Limited SV (105XHL, Naumiki Yuko) Steez SV 105T3 1016T3 AirT3 SVTatula 103 JDMTatula Type RTd Ito 103TD-Z GIGAS 100TD-Z GIGAS 103 R+ Millionaire LightTD-Z GIGAS 103TD-Z GIGAS 105 TD-Zillion 6.3-1 PE SpecialTD-Zillion 7.3 LimitedTD-Zillion 50th AnniversaryTD-Zillion J-DreamTD-Zillion Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez milupa 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Calcutta 51 xt. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Revo LT. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Czyli z seryjniaków najlżejsza w T3 Air. Daiwa ma inne patenty niż Shimano, jeżeli chodzi o rzucanie w L/UL. Z tego co wiem, Shimano skupia się na masie samej szpuli ( aby była jak najlżejsza) za to Daiwa nadrabia innymi innowacjami.Każda z tych firm ma ten sam cel. I teraz uwaga z mojej strony. UL w castingu nie do końca polega na rzuceniu np. 0,5 gramową główką na jakąś tam odległość. (każdego satysfakcjonuje inna). Bardziej chodzi o komfort wyrzutu lekkimi wabiami. Jednym słowem wolę bezstresowo ciepnąć jednogramową główką , skupiając się na miejscu, które mnie interesuje, niż srać się i skupiać na kontroli szpulki z 0,5 gramowym jigiem dla samej sztuki. Chyba wyraziłem się jasno.Przynajmniej ja tak to widzę. Np. Swoją Tatulą Type R rzucę gumkę na 4g główce, ale muszę się skupić. Z zamkniętymi oczyma zrobię to z pełnym komfortem przy Scorpionie 1001. Granice wyrzutu moich multików pokrywają się częściowo na dole, ale chodzi o komfort łowienia, a nie żyłowanie osiągów młynka. I po to te konstrukcje są. Uff, tak to chyba wygląda. Dlatego pytania typu: od ilu rzuca, itp. to bardzo subiektywne pytania, na które żaden spec wprost obiektywnie nie odpowie. Zbyt wiele zmiennych. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Czyli z seryjniaków najlżejsza w T3 Air. Moja szpulka z revo LT waży odrobinkę mniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturbukowski Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Moja szpulka z revo LT waży odrobinkę mniej ... Ale nie lata z LT tak jak z T3AIR 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Sławciu, miałem na myśli młynki Daiwy. ABU to to trochę taka firma, która czerpie z rozwiązań i Daiwy i Shimano. Tu magnetyk, tam odśrodkowy itp. Nigdy nie byłem fanem tej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 (edytowane) Ale nie lata z LT tak jak z T3AIR LT rzuci to samo, co Skorpion, jeno młynek ładniejszy (ale nie od mojego czarnego) i nowszy, co dla mnie zbyt istotnym nie jest. LT i T3 Air, nawet nie ma co porównywać. Edytowane 25 Maja 2018 przez Novis 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Piotrek ta wstawka jest z 2015 roku. Nikomu nie chciało się jej aktualizować heh . Na chwile obecną z seryjnych na równej linii stoją wszystkie AiR'y. Tj.: T3 Air, Alphas Air, SS Air, nowy alphas "żaba" Air i co jest ciekawostką są to wersje skończone. Nie tunningowalne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Patrz, Adrian, a jednak, czas się moich opinii nie ima. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Zgadza sie Piotruś. ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimi Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Piotrek ta wstawka jest z 2015 roku. Nikomu nie chciało się jej aktualizować heh . Na chwile obecną z seryjnych na równej linii stoją wszystkie AiR'y. Tj.: T3 Air, Alphas Air, SS Air, nowy alphas "żaba" Air i co jest ciekawostką są to wersje skończone. Nie tunningowalne A łożyska można wymienić czy nie ma sensu? Pytam bo nie wiem ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Ja tam się na tym nie znam, ale po wymianie łożysk w Tatuli100HSL, to zupełnie inny multiplikator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 A łożyska można wymienić czy nie ma sensu? Pytam bo nie wiem ☺Własnie wszystko zależy od przenaczenia zestawu i tego co chce się osiagnąć.A jeśli chodzi o samą fizyczność wymiany łożysk to jest taka mozliwość. Fabrycznie są w nich mini bale wiec zostaje Ci do dyspozycji mikro mikro i ceramik. Mikro mega otwietają dół (okolice 1 grama) zanizając górę (maks 10 gram) w porównaniu z ceramikami. Ceramiki znów sa swietne pod fliping ale trzeba miec je caly czas mokre. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Tak czy siak jak się wie czego chce to warto zainwestować w tunning łożysk. Jeśli nie to fabryczne też są swietne i można dać na nich czadu. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimi Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Pytałem bo przymierzam się do SS air pod klenio jazia na woblery min. 2g i zastanawiałem się czy fabryczne dadzą rade, jednak kattobi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Tak. Pod ten profil Kattobi Air będą idealne. ???????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Czyli z seryjniaków najlżejsza w T3 Air. Daiwa ma inne patenty niż Shimano, jeżeli chodzi o rzucanie w L/UL. Z tego co wiem, Shimano skupia się na masie samej szpuli ( aby była jak najlżejsza) za to Daiwa nadrabia innymi innowacjami.Każda z tych firm ma ten sam cel. I teraz uwaga z mojej strony. UL w castingu nie do końca polega na rzuceniu np. 0,5 gramową główką na jakąś tam odległość. (każdego satysfakcjonuje inna). Bardziej chodzi o komfort wyrzutu lekkimi wabiami. Jednym słowem wolę bezstresowo ciepnąć jednogramową główką , skupiając się na miejscu, które mnie interesuje, niż srać się i skupiać na kontroli szpulki z 0,5 gramowym jigiem dla samej sztuki. Chyba wyraziłem się jasno.Przynajmniej ja tak to widzę. Np. Swoją Tatulą Type R rzucę gumkę na 4g główce, ale muszę się skupić. Z zamkniętymi oczyma zrobię to z pełnym komfortem przy Scorpionie 1001. Granice wyrzutu moich multików pokrywają się częściowo na dole, ale chodzi o komfort łowienia, a nie żyłowanie osiągów młynka. I po to te konstrukcje są. Uff, tak to chyba wygląda. Dlatego pytania typu: od ilu rzuca, itp. to bardzo subiektywne pytania, na które żaden spec wprost obiektywnie nie odpowie. Zbyt wiele zmiennych. dokładnie, UL to raczej kategoria techniczna , niż odległościowa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 (edytowane) Pod warunkiem, że technika przekłada się na odległość. Niektórzy żeby dosięgnąć stanowisk ryby potrzebują odległości."Łódkowcy" i "siurkowcy" mają łatwiej. 'Brzegowcy' inaczej postrzegają pojęcie odległości. A stojąc bark w bark ze zwolennikami stałoszpulowców, w przypadku lekkich przynęt, komfort postrzega się jeszcze inaczej. Pozwoliłem sobie jeszcze skopiować wpis z wątku UL:Linka#0.8 4spoloty varivas lub ygk około 25-30m na szpuli . A lata tam gdzie chcę nie potrzebuję rzucać daleko żeby skutecznie łowić. Bardziej chodzi o łowienie dające komfort i satysfakcję z precyzyjnego podawania przynęty a nie uzyskanych odległości. 30 m linki niemalże wyczerpałoby (w moim przypadku) zapas na szpulce, a gdzie" rezerwa" w razie odjazdu ryby? Wszystko jest subiektywne... Edytowane 30 Maja 2018 przez Koincydencja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 ja pisałem o genezie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 (edytowane) Rozumiem doskonale, chciałem tylko pokazać, że każdy kto coś dokłada do wątków UL w pewnym sensie ma rację. Zmienia się jedynie perspektywa. Kogoś satysfakcjonują kilkunastometrowe rzuty, innego nie. Jeden nie musi uwzględniać wiatru, inny komfortowo radzi sobie dopiero przy flaucie. Przykłady można mnożyć. Edit każe podsumować: jeżeli bez najmniejszych problemów zestaw UL przy bezwietrznych warunkach pozwala mi obsługiwać 1 g lub ciut więcej, to wtedy spokojnie mogę obłowić swoje miejscówki zestawem rzędu 3 g+ bez zwracania większej uwagi na wiatr. Edytowane 30 Maja 2018 przez Koincydencja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 jasne, dlatego sam dawno dałem sobie spokój z UL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Jak zawsze ile osob tyle opinii i taką wymianę poglądów to ja lubię ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Hej, ostatnio sprzedawałem Curado 201E7(ten zielony lekko brokatowy) i w związku z tym zważyłem szpulkę fabryczną i availa który został nabyty zaraz po kupnie multika. Na ośkach, jak zauważyliscie nie ma panelu z bloczkami. Może ktoś będzie zaciekawiony... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi