Skocz do zawartości

Wagi szpulek

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy temu...

ALPHAS AIR STREAM CUSTOM waga szpuli bez ŁOŻYSKA attachicon.gif IMG_7338.jpg. ŁOŻYSKO attachicon.gif IMG_7339.jpg waga :( :blink: CAŁKOWITA waga attachicon.gif IMG_7340.jpg

Do kompletu waga szpuli alphas air stream custom z microball'ami (air bfs)

post-59113-0-62243700-1547895144_thumb.jpg

Szpula ss air z z microball'ami (air bfs)

post-59113-0-84698100-1547895345_thumb.jpg

I różnica w wadze łożysk do ss air

post-59113-0-83439500-1547895526_thumb.jpg

post-59113-0-30598400-1547895564_thumb.jpg

Edytowane przez dreadknight
  • Like 4

aldebaran bfs xg 16 - avail bez łożyska 16ALD15R

post-59113-0-73247800-1547917614_thumb.jpg

aldebaran bfs xg 16 - avail bez łożyska 16ALD29R

post-59113-0-72649200-1547917661_thumb.jpg

aldebaran bfs xg 12 - avail płytka z łożyskiem

post-59113-0-71657100-1547917856_thumb.jpg

aldebaran bfs xg 12 - seria

post-59113-0-20885300-1547917913_thumb.jpg

steez sv tw 1016 -seria z łożyskiem - tutaj jest linka 0,8PE 120m x8

post-59113-0-47733000-1547918110_thumb.jpg

rays studio z łożyskiem - zilion hslr type-R

post-59113-0-32538500-1547918244_thumb.jpg

Edytowane przez dreadknight
  • Like 7

Niema co się sugerować masą łożyska, nie powinno się jego wagi w całości doliczać do wagi szpulki. Jeżeli chcemy znać masę którą mamy wprowadzić w ruch obrotowy należałoby odjąć masę bieżni zewnętrznej która przecież się nie obraca. 

• Like 4

• 3 tygodnie później...
Witam,

leciutka, 32 mm  :)

Szkoda, że producenci podają tylko średnicę i czasami masę. Szkoda, że lecą w kulki i nie podają dodatkowo momentu bezwładności tzw. szpulki bez i wypełnionej linką. W zasadzie, z uwagi na zawieszenie tzw. szpulki na dwóch łożyskach oraz minimalne ustawienie hamulców, jej start i hamowanie zależą najwięcej od sumy momentów bezwładności obracających się elementów multiplikatora podczas rzutu i ciężaru wyrzutu przynęty.

Pozdrawiam
  • Like 2

(…) z uwagi na zawieszenie tzw. szpulki na dwóch łożyskach oraz minimalne ustawienie hamulców, jej start i hamowanie zależą najwięcej od sumy momentów bezwładności obracających się elementów multiplikatora podczas rzutu i ciężaru wyrzutu przynęty. (…)

Brzmi jak tytuł pracy habilitacyjnej... ;)

To byloby zbyt piekne... Jak w bajce...

Dokładnie, za dużo by wymagać, nie wszyscy producenci wędzisk podają ich moc (lb), a cóż dopiero takich parametrów jak moment bezwładności... :(

Edytowane przez Alexspin

Witam,

początkowo nie kojarzyłem średnicy szpulki z komfortem w zarzucaniu lekkimi przynętami. Bardziej z masą. Po kupieniu szpulki od Megabassa raz dwa nauczyłem się, że szybki start i hamowanie samodzielnie opisuje tylko moment bezwładności  ;)  Masa ale też jej oddalenie od ośki.

Pozdrawiam
  • Like 1

Witam, Zpi BFC930PRO do Revo LTZ/LZ 33 mm, a Team Lew's Lite Speed Spool LFS (lighter/faster/stronger) 34 mm. Poszukiwania najlżejszej i najwytrzymalszej szpulki multiplikatora to jak zabiegi Pana Twardowskiego czy Doktora Fausta  ;) Poniżej współczesna wersja starej bajki o sprytnym kowalu i strasznym diable

Pozdrawiam
  • Like 1

Witam, Zpi BFC930PRO do Revo LTZ/LZ 33 mm, a Team Lew's Lite Speed Spool LFS (lighter/faster/stronger) 34 mm. Poszukiwania najlżejszej i najwytrzymalszej szpulki multiplikatora to jak zabiegi Pana Twardowskiego czy Doktora Fausta  ;) Poniżej współczesna wersja starej bajki o sprytnym kowalu i strasznym diable
Pozdrawiam

To ja merytorycznie Jutubem na Jutuba https://www.youtube.com/watch?v=jxwSKOcm1mY

• Like 2

@dreadknight mógłbyś coś napisać o wrażeniach z użytkowania aldebarana ze szpulką 16ALD15R? Magnesy także wymieniałeś na availowskie? Jak z tego lata w porównaniu do alphasa stream custom?

Ja dzisiaj właśnie testowałem 16ALD15R trzeba do niej dokupić dodatkowe magnesy które dodaje się do fabrycznych magnesów. Poza tym plug and play. Powiem tak nie było efektu wow ale ta szpiulka pozwala swobodnie obsługiwać małą gumę na główce 1g natomiast jeśli chodzi o odległości to jakoś specjalnie nie powala 1.5g leci na 20m a 2g na 25m można łowić ale sam jeszcze nie wiem czy jest wystarczające value for money bo z magnesami trzeba za nią wyłożyć 120usd

• Like 1

Ja dzisiaj właśnie testowałem 16ALD15R trzeba do niej dokupić dodatkowe magnesy które dodaje się do fabrycznych magnesów. Poza tym plug and play. Powiem tak nie było efektu wow ale ta szpiulka pozwala swobodnie obsługiwać małą gumę na główce 1g natomiast jeśli chodzi o odległości to jakoś specjalnie nie powala 1.5g leci na 20m a 2g na 25m można łowić ale sam jeszcze nie wiem czy jest wystarczające value for money bo z magnesami trzeba za nią wyłożyć 120usd

O co chodzi z tym dodawaniem magnesow? Ile ich trzeba zeby wychamowac 1,5/2gr? Z tymi co sa oryginalnie nie dziala jak nalezy?

Odleglosci o ktorych piszesz to niezle wyniki.