Skocz do zawartości

Wagi szpulek

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Wyścig szczurów .Pojemność użytkowa pewnie z 30 mb PE 0,4 .Długość rzutu + 5 metrów w porównaniu do ostatniego modelu .Nie daj Boże Przyłów szczupaka 60 cm miażdży szpulkę :)

Szczupak nie da rady zmiażdżyć szpulki, ponieważ siła oddziałowuje poprzez linkę a ta jest nawinięta na szpulce, co powoduje iż siła działa ze wszystkich stron jednocześnie.

To jest trochę jak z jajkiem surowym. Obejmując jajko całą ręką nie sposób je zmiażdżyć, ale naciskając w jednym punkcie to już luzik, dołek jest szybko.

Tak też będzie z tą szpulką, podobnie jak z innymi lekkimi szpulkami, ostrożnie się z nimi obchodzić.

Jest też takie przysłowie, obchodzić się z tym jak z surowym jajkiem.

Ale, szpulka robi wrażenie. ;) :huh:

• Like 3

Czy to szpulka rekordzistka w naszym rankingu w wadze najniższej? ;)  :D

Nie, szpulka do aldebarana tego samego producenta waży 4,6gr, ale uwaga moim zdaniem głównym czynnikiem zmniejszajacym wagę jest zastosowanie alumninum w trzpieniu szpulki

Edytowane przez pointman

Nieźle. ;)

Tylko po co coraz lżejsze szpulki, skoro ryby, które złowić chcemy, mają być coraz większe.

Wiem pytanie może nie logiczne, ale może i tak.

Gdzie będzie granica możliwości UL?

Bo rozsądku to już dawno przekroczono.

Wiem, rzeczy nierozsądne sprawiają nieraz większą frajde. :D

• Like 1

Tak, ten producent wypuścił lekkie szpulki również do aldebarana bfs (4,6gr) , calcuty bfs (4,8), daiw 34mm (6,2gr), tatuli ct (5,7gr).

Do aldebarana zamówiłem sobie. Dam znać jak przyjdzie

Edytowane przez pointman

• 3 tygodnie później...

Dziś przyszła do mnie szpulka roro z Ali do Aldebarana BFS. Jutro testy nad wodą. Szpulka dość przyzwocie wykonana, ale wolałby aby oś szpulki była stalowa, a nie z alu. Nie ma jednak co psioczyć bo ośki w szulkach tuningowych availa też są z alu. Pozytywne jest to iż producent w zestawie dodaje dodatkowe magnesy i nie trzeba ich osobno dokupować jak w przypadku availa

post-61939-0-11648200-1567193878_thumb.jpg

• Like 4

Przeciążeń dużych raczej mieć nie będziesz. Hamulec szybciej się podda niż ośka, a zapewne dociskając kciukiem szpulkę szybciej zerwiesz linkę. Nie popadajmy w paranoję, to jest szpulka bfs. Ciekawy jestem na ile hamulec magnetyczny pozwoli pokazać zalety tak lekkiej szpulki. Chińczycy potrafią, a Japończycy  nie wpadli, że tak lekką szpulkę wyprodukować można.

Jak ja się cieszę, że moje poszukiwania na 8.5 gramowej szpulce się skończyło...

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 2