Skocz do zawartości

Wagi szpulek

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

No i jak wypada w porównaniu do roro?

Nie mogę się zmobilizować, żeby porównać czy odległościowo są różnice. Ale ruchomy induktor kateefa pozwala na łatwiejsze zapanowanie nad szpulą. Rzuty są bezstresowe.

Roro do Steeza/Alfa Aira: 

post-55546-0-18022600-1636128274_thumb.jpg

Edytowane przez HaDe
  • Like 6

• 4 tygodnie później...

Trochę ciekawostka. U nas rzadko spotykana. Szpulka bardzo dalekiego krewnego daiwy millionaire, a może jakiegoś abu  ?

Szpula z  z modelu bassmaster bmp 1000 hl.

post-65395-0-78428400-1638123714_thumb.jpg

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Kolejna ciekawa, nawet bardzo ciekawa szpulka. Tym razem z abu record no 50. Oczywiście made in Sweden.

Jak znajdę trochę czasu to może nawet wrzucę kilka fotek całości bo sam multiplikator również interesujący.

post-65395-0-53367300-1642702027_thumb.jpg       post-65395-0-68740200-1642702036_thumb.jpg

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 3

Panowie kojarzy ktoś jakiej firmy może być ta szpulka?

33mm pasuje do alphasa 105

Waga z łożyskiem ok. 7,3g

Stały rotor

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

To szpula Cosugi Works DA262

Jak jeszcze nie było Roro to była nawet warta 600-700 zł. Teraz jak Roro znacznie lżejsze, a bardzo dobrze wykonane to myślę, że bliżej 300, z uwagi na właściwości użytkowe, kolekcjonersko może więcej jakby była nowa.

Pozdrawiam

Michał

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Witam, rosnące aspiracje zwykle realizuje większa samodzielność.

Dla bfspool waga jest niesamodzielna. Do samodzielności potrzebny jest również jej rozmiar co można sprowadzić do  ś r e d n i c y. Dla przykładu szpulka nowego 2022 aldebarana bfs w porównaniu ze starym '16 aldkiem bfs ma mniejszą średnicę aż o 3mm. Z 32mm zmniejszono ją do 29mm. Z pewnością będzie również mniej ważyła.

Ambitny, realnie myślący i mający na względzie rzucanie jeszcze lżejszymi przynętami master caster powinien myśleć przede wszystkim właśnie o samodzielności :)

Pozdrawiam   

• Like 1

Witam, rosnące aspiracje zwykle realizuje większa samodzielność.

Dla bfspool waga jest niesamodzielna. Do samodzielności potrzebny jest również jej rozmiar co można sprowadzić do  ś r e d n i c y. Dla przykładu szpulka nowego 2022 aldebarana bfs w porównaniu ze starym '16 aldkiem bfs ma mniejszą średnicę aż o 3mm. Z 32mm zmniejszono ją do 29mm. Z pewnością będzie również mniej ważyła.

Ambitny, realnie myślący i mający na względzie rzucanie jeszcze lżejszymi przynętami master caster powinien myśleć przede wszystkim właśnie o samodzielności :)

Pozdrawiam   

W teorii zapewne tak.

W niedzielę rzucałem dokładnie tym samym wędziskiem co dzisiaj, przy użyciu tej samej linki i tych samych przynęt. W obu szpulach był ruchomy induktor zamontowany przez tą samą firmę tunningową. Mimo, że szpula była 2 mm szersza, to z racji o ok. 3 g mniejszej wagi radziła sobie znacznie lepiej z b. lekkimi wabikami. Technika nie miała nic do rzeczy, bo warunki wymuszały rzuty jedynie zza ucha :). Oczywiście dwu gramowe główki, to już kaliber ciężki i nie jest moim kryterium oceny możliwości sprzętu. 

To tak z praktyki siermiężnego rzemieślnika. Mam nadzieję, że technika przyjdzie z czasem.

Podobno króluje teraz chiński multiplikator Tsurinoya Dark Wolf II. Chętnie wymieniłbym się sprzętem w ramach testów z Kimś, kto go posiada. Z właścicielem nowego Aldka również. :)

• Like 2

Jeżeli hamulec skopiowany jest z Aldka na lewą rękę to może mieć to sens . Bo np Fishband gh 100 miał hamulec praworęczny zaadoptowany do lewej ręki .Działa to nawet nie źle ale tu się chinole nie popisali .

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Witam, najmniejszy Wolf średnicą 25mm dystansuje resztę bfs o 3-4mm. Zapewne tylko średnicą.

Zwykle jak szpulki ważą jednakowo to ta mniejszej średnicy powinna radzić sobie lepiej z lżejszymi wabikami. Wtedy ta mniejszej średnicy na pewno nie będzie gorsza, nie tak wyraźnie. Pozdrawiam