Xiaou Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Panowie kojarzy ktoś jakiej firmy może być ta szpulka?33mm pasuje do alphasa 105Waga z łożyskiem ok. 7,3gStały rotor Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalkaodkopię temat bo jak dla mnie to szpula Cosugi Works x Valleyhill https://jdmfishing.com/vault/cosugi-works/ tutaj dane używałem takiej i dobrze ją wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 ABU ZENON MG-X-L 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Są kłopoty z zakupem RORO. Udało mi się odkupić od jednego z kolegów, nabycie na "rynku" to miraż. miraż dla Ciebie - może zdążysz:) może skorzysta też ktoś inny:)https://rorolure.com/collections/roro-x-spool/products/roro-super-light-weight-bfs-sic-magnesium-titanium-spool-for-23-slp-millionaire-air-22-silver-creek-air-21-gekkabijin-air-tw-pe-special-20-alphas-air-20-steez-air-baitcasting-reel-ax22-mgjak nie zdążysz, trzeba poprosić o informację kiedy dotrze następna dostawa... potem kilka razy w roku pojawiaja się maile, że jest jakas dostawa w sklepie - trzeba szybko decydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 19 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Curado MGL 71 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 (edytowane) miraż dla Ciebie - może zdążysz:) może skorzysta też ktoś inny:)https://rorolure.com/collections/roro-x-spool/products/roro-super-light-weight-bfs-sic-magnesium-titanium-spool-for-23-slp-millionaire-air-22-silver-creek-air-21-gekkabijin-air-tw-pe-special-20-alphas-air-20-steez-air-baitcasting-reel-ax22-mgjak nie zdążysz, trzeba poprosić o informację kiedy dotrze następna dostawa... potem kilka razy w roku pojawiaja się maile, że jest jakas dostawa w sklepie - trzeba szybko decydować Dzięki za wskazówkę, ale jak pisałem, udało mi się kupić RORO od jednego z forumowiczów, więc teraz nie mam "ciśnienia". Poza tym te szpule z Twojego linku są dedykowane do Alphasa AIR i nie wiem czy pasowałyby do mojego CT SV 70 SHL, no i cena jest zabójcza (668,00 zł). Chyba, że to cena kompletnego multiplikatora. Edytowane 20 Września 2023 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 to jakaś super exstra lekka odmiana (stop magnezu z tytanem) i stąd znacznie wyzsza cena... jak ktos rzuca około 1g to pewnie warto dołożyć...były też zwykłe za ok 400 i to na stanie wtedy jak pisałem posta - teraz też zresztą sąnapisałeś, że się nie da kupić - da się post był skierowany raczej do tych co są na kupnie i byli gotowi zrezygnować, ponieważ napisałeś, że się nie da...a czy pasuje do ct sv nie wiem - po to są maile, żeby zapytać sprzedającego:) odpowiada całkiem sprawnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 (edytowane) W trakcie swojej przygody z castingiem, albo moze lepiej powiedziec z moja jego "wariacja" coraz czesciej mam taka mysl, ze waga lozyska znajdujacego sie w szpuli ma wtorne znaczenie w stosunku do wydolnosci owego lozyska. Nie chce powiedziec, ze jego waga nie ma zadnego znaczenia, bo tego nie sprawdzalem, natomiast z moich skromnych doswiadczen wynika, ze jesli jego "jakosc/wydolnosc" dopasowana jest wlasciwie do przynet i lozyska w "poliku" to waga jest faktorem ktory mozna brac pod uwage jako jeden z ostatnich. Zreszta roznice wagi lozysk znajdujacych sie w podobnym przedziale "jakosc/wydolnosc" to zazwyczaj ulamki grama. Jesli sie myle, to prosze o komentarze z argumentami na "nie", jesli jest to "odkrycie poczatkujacego" to prosze o wyrozumialosc Edytowane 24 Września 2023 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 W trakcie swojej przygody z castingiem, albo moze lepiej powiedziec z moja jego "wariacja" coraz czesciej mam taka mysl, ze waga lozyska znajdujacego sie w szpuli ma wtorne znaczenie w stosunku do wydolnosci owego lozyska. Nie chce powiedziec, ze jego waga nie ma zadnego znaczenia, bo tego nie sprawdzalem, natomiast z moich skromnych doswiadczen wynika, ze jesli jego "jakosc/wydolnosc" dopasowana jest wlasciwie do przynet i lozyska w "poliku" to waga jest faktorem ktory mozna brac pod uwage jako jeden z ostatnich. Zreszta roznice wagi lozysk znajdujacych sie w podobnym przedziale "jakosc/wydolnosc" to zazwyczaj ulamki grama. Jesli sie myle, to prosze o komentarze z argumentami na "nie", jesli jest to "odkrycie poczatkujacego" to prosze o wyrozumialosc Tu masz rację Arek,waga łozyska nie ma znaczenia...z ''fizyko-mechanicznego'' punktu widzenia,jego ''jakośc-wydajność" czyli opór toczenia oraz sama budowa czyli ''spasowanie'' ABEC i wiekość kulek i powierzchnia styku z bieżnią już jak najbardziej.Mniejsze kulki i mniejsza powierzchnia styku,wymagają mniejszej siły do ich uruchomienia, co przykładada się na lepszy start szpuli i obniżenie minimalnej masy przynęty.Jakość samych kulek czyli klasa ABEC,która im wyższa tym kulki są bardziej sferyczne-okrągłe również wpływa na zmniejszenie oporów toczenia i np:wydłużenie rzutów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Polecil bys cos Pawel z lozysk do wyprobowania. cos co u Ciebie dziala i jest godne polecenia? Pytam bo oprocz tych z hedgehog-studio i "meinfriendowych" ktore byly na ichnich szpulkach nic innego nie mialem.Szczegolnie interesuja mnie 3-10-4 i 4-10-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 (edytowane) Polecil bys cos Pawel z lozysk do wyprobowania. cos co u Ciebie dziala i jest godne polecenia? Pytam bo oprocz tych z hedgehog-studio i "meinfriendowych" ktore byly na ichnich szpulkach nic innego nie mialem.Szczegolnie interesuja mnie 3-10-4 i 4-10-4 To zależy do jakich gramatur przynęt maja być użyte te łożyska Arek. Postaram się nie pisac ''uwodnionego'' elaboratu, jeśli mają to być uniwersalne łozyska z klasycznym rozmiarem kulek stalowych z przedziału 7-35g to celował bym w sklepy modelarskie i oferte łozysk nierdzewnych NMB i EZO w klasie AEBC-7. Ale zaim bym się przymierzył do zakupu takowych,lepiej zrobic ''inspekcję'' orginalnych łozysk jakie posiada dany multik. Z autopsji wiem,ze wiekszość multików od Shimano a zwłaszcza te z wyzszej półki,takiej wymiany nie potrzebują,a to ze wględu na to ,ze Shimano to nie tylko wedkarstwo,ale jeszcze sporty rowerowe i taki moloch posiada własne zakłady produkujące łozyska tylko na własny uzytek. Mowa tu o łozyskach z ''czarnymi'' utwrdzano-ceramizowanymi bieżniami i pokrywkach zamykanymi na mikro zieger. Chociaż te złykłe srebrne nierdzewki w tańszych modelach,też potrafia być ok.Jedne co mogą takowe orginalne Shimanowskie łozyska potrzebować to podstawowy według mnie ''tuning'' czyli jednostronne zdjęcie na stałe osłony,mycie i ''nawilzenie'' olejem o małej wiskozie. Łożysko otwarte z jednej strony ułatwia odpowiednią aplikację oleju,to ma być film olejowy na kulkach,a nie kulki zanurzone w oleju,jak to ma się w przypadku zamknietego łożyska,oczywiście takie łozysko łatwiej i szybciej mozna umyć,po np: niespodziewanej kąpieli multika. Co do orginalnych łozysk stosowanych u Daiwy,to mam trochę gorsze zdanie,bo nawet we flagowych modelach,potrafi sie trafić bubel... a często wychodzi to po umyciu i osuszeniu takiego łozyska zalanego fabrycznie olejem lub zakitowanego smarem. Łożysko o wysokiej jakości kulkach na sucho powinno wydawać jednostajny ''wizg'' do samego zatrzymania. Każdy podejrzany nawet niezbyt czesty chrupot,''pykanie'' czy inny ton szumu przy zwlnianiu,to dla mnie dyskwalifikacja takiego łozyska. Po zalaniu olejem,oczywiście bedzie cicho,co nie znaczy,ze dobrze...takie łozysko dużo szybciej zuzyje się pod obciążeniem.Tak mi sie trafiło,ze w Steezie CT orginalne to ciemne niby wyższej jakości łozysko jakie było w boczku,po inspekcji okazało się ''trafione''.Jakoś zbyt sie tym nie przejąłem,bo ten Steez z uncjówki,zostałał zdegradowany do półuncjówki i otrzymał do dyspozycji tylko leciutkie szpule i odpowiedni do nich komplet łożysk na mikro-kuleczkach. Jesli chodzi o łozyska typowe BFS, to oprócz ''Jeżowych'' Air używam tańszych czerwonych Roro, zarówno tych na stalowych kulkach jak i na ceramicznych i po 2 sezonach,mogę stwierdzić,ze nie ustepują jakościa i spasowaniem tym ''Jeżowym". Edytowane 24 Września 2023 przez Paavo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Dzieki PawelKupilem te jak to ladnie nazywasz jezowe, drugie po BFS-owych. Dzialaja bardzo dobrze od 4-5g az do uncji,- takie jest ich przeznaczenie. Do szpulek od meinfriendow 4-10-4 uzylem tez jezowych obustronnie otwartych i te juz w trakcie 3-4 lowienia zaczely wydwac wiiiizg przy rzucaniu. Myslalem na poczatku ze sa suche, dlatego zaczely wiiizgac ale jak piszesz ze to norma to chyba kupie RORO do 20g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 25 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Z tego co ja tam sie orientuje to kupiles te japonce z kulkami ceramicznymi-cyrkonowymi,glosne sa bo takie lozyska trzeba mniej wiecej co 3-cie uzycie multika kapnac olejkiem…zreszta to norma praktycznie przy wszystkich sprzetach gdzie masz otwarte lozysko…co3-4 wypad trzeba uzyc lubrykantu na kuleczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) Uprzedziles moje niedopowiedzenie. Bo ten wizg jest inny od tego ktory jest efektem bardzo szybkich obrotow, barziej przypominajacy skrzypienie.Pod reka mam oliwke firmowe oliwke Lew'sa i resztke oliwki do maszyn do szycia.Oliwka Lewsa jest jakby gesciejsza od tej drugiej. Ta druga ma bardziej konsystencje wody, Ani na jednej ani na drugiej nie mam ich parametrow tylko zapewnienia ze sa najlepsze do ....Ktora Twoim zdaniem bedzie lepsza do tego? Jesli zadna z nich to prosze podlinkoj jakas sprawdzona. Edytowane 26 Września 2023 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Ja stosuję takie https://www.mefistofishing.pl/hedgehog-studio-alchemy-oil-ultra-light-oliwka-p-2249.htmlhttps://www.mefistofishing.pl/hedgehog-studio-alchemy-oil-medium-light-oliwka-p-2248.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) Robert mnie ubiegl,mam te dwa i to praktycznie dozywotni zakup,dobre sa rowniez oleje od shimano dodawane do multikow ,zielony Bfs do najzejszych zastosowan i klasyczny niebieski Bantam do „allround”. Edytowane 26 Września 2023 przez Paavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Ogolnie im mniejsze kuleczki tym „rzadszy” organoleptycznie olej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Oooo i stala sie jasnosc,- dzieki Robert i Pawel 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 28 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Czy ta oliwa Medium Light nadaje się do multików typu revo beast, Tatula 200 czy Super Duty 300 czy będzie za rzadka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Ja ją stosuję do multików w średnio ciężkich zestawach. Do najcięższych (tutaj wymieniasz np. Super Duty 300) stosuję np. firmową ABU, którą dodają do swoich multików. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 28 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Do szczupakowego i sumowego ''Big Game" ze zdrowego rozsądku i doświadczenia,mogę polecić...tak to nie pomyłka... olej teflonowy do pinów łancucha rowerowego od Shimano.Jak ktoś samodzielnie serwisuje sobie multiki,to kropla tego oleju swietnie współpracuje również z łożyskiem jednokierunkowym. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 1 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 (edytowane) Chinska szpulka DIY pasujaca do Ziliona SV TW 10.0L i Ziliona TW HD czyli 34 mm srednicy.Na szpuli jest nawiniete 100m Varivasa PE 1. Pusta szpulka wazy 7,7g.Niestety musze cos sprostowac, mam nadzieje, ze nikt przez moje gapiostwo nie zniszczyl sobie mlynka albo szpuli.Kapnalem sie dopiero wczoraj, gdy chcialem wymienic lozyska w policzku Ziliona HD i oryginalnej szpuli.W policzku standardowa 3-ka ale po drugiej stronie juz nie.Okazalo sie mianowicie, ze od strony gniazda obudowy multiplikatora, szpula Z-HD ma trzpien nie 3mm jak SV TW 10 a 4mm, co oznacza, ze szpule z szybkiego Ziliona pasuja ale powstaje luz na mocowaniu w gniezdzie. Odwrotnie nie beda pasowac, czego wczesniej nie sprawdzilem niestety.Co prawda zlowilem kilka nawet ladnych ryb na tych podmienionych szpulkach, ktore mialy luz w gniezdzie, ale to tylko przypadek, ze sie nic nie stalo. Gdy uruchomie fantazje, potrafie sobie wyobrazic jak nawet male przesuniecie szpuli na jednym z punktow podparcia zmienia najpierw osiowosc jej pracy, a potem juz leci ogniwo po ogniwie.... Edytowane 1 Października 2023 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 8 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Daiwa tatula SV tw 70 hl - goła szpula waży 12 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2024 KTF do Metanium 13. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2024 ABU Max4Pro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2024 Łoł Ty serio kupiłeś specjalnie biały multik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi