Mottle Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Jak w tytule ktoś się bawił, testował, użytkuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 "Bawiłem" się tym urządzeniem, Własnie zgłębiam instrukcję obsługi aby wiedzieć co ono potrafi. W najbliższym czasie finansowym mam zamiar zamówić 4 PRO.Nie ma opinii użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hubertus Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Jak w tytule ktoś się bawił, testował, użytkuje ?Widzę że ostro się zbroisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Harjer Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Jak w tytule ktoś się bawił, testował, użytkuje ? Od dwóch tygodni jestem posiadaczem echosondy firmy Raymarine Dragonfly 5 PRO. Nowość 2015 r. Zarówno wersja 4 PRO jak i 5 PRO nie ma jeszcze u nas opinii użytkowników, gdyż wchodzą one dopiero na nasz rynek i przyznam, że przebojowo ! Przede wszystkim "wpakowana" w nie nowoczesna, profesjonalna technika, jakość i skuteczność oraz cena bije w/g mnie wszystkie dotychczas dostępne w tej klasie echosondy. Osobiście jestem zachwycony jakością skanowania, przekazu i jakości obrazu, dokładnością i oczywiście skutecznością. Są już pierwsze efekty stosowania jej przy połowach.Echosondę mam zainstalowaną na pontonie, przetwornik na pawęży, (brak zakłóceń pracy silnika elektrycznego!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Harjer Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Jak w tytule ktoś się bawił, testował, użytkuje ? Od dwóch tygodni jestem posiadaczem echosondy firmy Raymarine Dragonfly 5 PRO. Nowość 2015 r. Zarówno wersja 4 PRO jak i 5 PRO nie ma jeszcze u nas opinii użytkowników, gdyż wchodzą dopiero na nasz rynek i przyznam, że przebojowo ! Przede wszystkim "wpakowana" w nie nowoczesna, profesjonalna technika, jakość i skuteczność oraz cena bije w/g mnie wszystkie dotychczas dostępne w tej klasie echosondy. Osobiście jestem zachwycony jakością skanowania, przekazu i jakości obrazu, dokładnością i oczywiście skutecznością. Są już pierwsze efekty stosowania jej przy połowach.Echosondę mam zainstalowaną na pontonie, przetwornik na pawęży, (brak zakłóceń pracy silnika elektrycznego!). **** Przyjrzyjcie się powiększonemu obrazowi zeskanowanego szczupaka. Widać dokładnie cały kontur, włącznie z wszystkimi płetwami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Od dwóch tygodni jestem posiadaczem echosondy firmy Raymarine Dragonfly 5 PRO. Nowość 2015 r. Zarówno wersja 4 PRO jak i 5 PRO nie ma jeszcze u nas opinii użytkowników, gdyż wchodzą dopiero na nasz rynek i przyznam, że przebojowo ! Przede wszystkim "wpakowana" w nie nowoczesna, profesjonalna technika, jakość i skuteczność oraz cena bije w/g mnie wszystkie dotychczas dostępne w tej klasie echosondy. Osobiście jestem zachwycony jakością skanowania, przekazu i jakości obrazu, dokładnością i oczywiście skutecznością. Są już pierwsze efekty stosowania jej przy połowach.Echosondę mam zainstalowaną na pontonie, przetwornik na pawęży, (brak zakłóceń pracy silnika elektrycznego!). **** Przyjrzyjcie się powiększonemu obrazowi zeskanowanego szczupaka. Widać dokładnie cały kontur, włącznie z wszystkimi płetwami. Zaje.... Prawdziwa petarda, czy to echo oceni mniej/wiecej odległość ryby od prztwornika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 **** Przyjrzyjcie się powiększonemu obrazowi zeskanowanego szczupaka. Widać dokładnie cały kontur, włącznie z wszystkimi płetwami. Złowiłeś go?Dla mnie to białoryb jakiś, leszcz, karp lub inne bez ostrych zębów cóś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bony20 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Raczej foka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 A możesz zaznaczyć tego szczupaka kółeczkiem na focie ? Jakoś chyba ostatnio słabiej widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Harjer Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 A możesz zaznaczyć tego szczupaka kółeczkiem na focie ? Jakoś chyba ostatnio słabiej widzę Proponuję wizytę u okulisty, bo robaczka nie założysz bez bryli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Proponuję wizytę u okulisty, bo robaczka nie założysz bez bryli Na robaczki nie łowię, no to jak dasz radę zaznaczyć tego szczupaka ? Może być bez płetw... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mdziam_78 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Przyniosłem sobie okulary, ale też szczupaka nie widzę. Oczywisty białoryb, klocek, ale nie drapieżnik tylko ofiara. Więc faktycznie robaczki na haczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Specem nie jestem ale też bym obstawiał białoryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Harjer kupiłeś wersję w zestawie z mapą czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Harjer Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Harjer kupiłeś wersję w zestawie z mapą czy bez? Wersja bez map. Uznałem, że są mi nie potrzebne, (zbędny wydatek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomekkor Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Jurek, napisz jak działa wifish ( nie zrywa, jest płynne ), czy warto dopłacać do 5", czy 4,3" wystarczy.Napisz, brachu ( to z racji mojego lenistwa i braku czasu wertowania ofert ), czy obsługuje karty pamięci i jakie? Czy można sobie potem przy pomocy jakiegoś programu zrobić mapę dna? Bo polskie menu i ludzkie jednostki metryczne widzę... PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Harjer Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Jurek, napisz jak działa wifish ( nie zrywa, jest płynne ), czy warto dopłacać do 5", czy 4,3" wystarczy.Napisz, brachu ( to z racji mojego lenistwa i braku czasu wertowania ofert ), czy obsługuje karty pamięci i jakie? Czy można sobie potem przy pomocy jakiegoś programu zrobić mapę dna? Bo polskie menu i ludzkie jednostki metryczne widzę... PozdrawiamTomek Połączenie z telefonem poprzez Wi-Fi było również testowane na wodzie przez około 30-40 min. Przekaz obrazu był jakości doskonałej, bez żadnych zakłóceń.Fajna opcja. Druga osoba siedząca na dziobie pływadełka bez żadnych przeszkód ogląda skanowanie dna przez echo.5 czy 4 ? Jeżeli już, proponuję wersję 5 PRO Niewiele drożej a lepiej ! Przykładowo ja odstąpiłem od zakupu wersji 5,7 i nie żąłuję. Powiem tak, skończyłem poławianie na Odrze w ślepo ! Tam, gdzie echo wskazywało "przyklejone" do dna ryby, były brania sandaczy ! Tam, gdzie niektóre miejsca uważałem za dobre miejscówki, bynajmniej teraz, w maju okazały się bezrybiem. @Tomek - nie żałuję ani złotówki wydanej na zakup echa, a wręcz - niezmiernie się cieszę. Pozdrawiam http://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/raymarine-dragonfly-5-pro-w-o-chart-chirp-downvision-gps-plotter-fishfinder/1243690/p?utm_source=google_products&ut http://raymarine.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=156 Edytowane 13 Maja 2015 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Trouter Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Temat trochę ucichł .. to podbijam .. bo rzeczywiście cena tej zabawki w odniesieniu do możliwości (zwłaszcza tych reklamowych) + pozytywne dotychczasowe opinie użytkowników (niestety nielicznych) sprawiły, że się zastanawiam czy nie zakupić.Niepokoi trochę ten wąski stożek: tylko 25 stopni. Czy to nie za mało na zaporówkę o średniej głębokości 4-5 m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Dragonfly 4 lub 5 posiada 2 stożki: Sounder Frequencies: ClearPulse CHIRP sonar: 170-230kHz/DownVision: 320-380kHz Beamwidth: CHIRP DownVision™: 60° sides; 1.4° fwd./aft; CHIRP fishfinder: 25° Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Trouter Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Zgadza się. Stożek Chirp DownVision jest dość szeroki, ale stożek "podstawowy - fishfinder wg danych producenta tylko 25° - czy to wystarczy na wodę o średniej głębokości ok 4 metrów. Konkurencja ma tutaj dużo więcej do powiedzenia/zaoferowania, dlatego zapytuję. Edytowane 18 Maja 2015 przez Trouter 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 damien79 Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 (edytowane) Przyłączam się do pytań, może ktoś bardziej obyty z echami odpowie. Mam teraz Mark 5x pro i chciałbym się przesiąść na coś kolorowego. Echa używałem głównie na niezbyt głębokich łowiskach max 6-7 m średnio 3-4 m. Czy te 25 stopni w tym 4DVS nie bedzie troszkę za mało w takich warunkach. Np. Lowrance ELITE 4x ten stożek przy echu ma 60 stopni. Oba echa mają podobne ceny. Edytowane 23 Maja 2015 przez damien79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarioSan Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Dwa pytania: czy wersje 4PRO i 5PRO różnią się czymś oprócz wielkości wyświetlacza? Jak się ma Dragonfly do wędkowania na wodach o głębokości 2-8m?No i jeszcze jedna prośba do Harjera - zapewne już trochę popływałeś z tym sprzętem, daj znać jak się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bierjoza Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 By odpowiedzieć sobie na pytanie o użyteczności DV na głębokościach 3-4 czy tez 2-8 wystarczy policzyć ile średnicy w podstawie będzie miał stożek o kącie wierzchołkowym 25 stopni przy takiej wysokości słupa wody.Wszytko zalezy też od tego jakie sa nasze potrzeby i co bedziemy chcieli wycisnąc z echa.Jak ktos by chciał łowić np. na werticala czy sumy z kwokiem to 25 stopni w porównaniu do 120 stopni - 83 kHz w echach niektórych producentów czy nawet do 60 (200 kHz) to delikatnie mówiąc niewiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojciech_B Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Panowie mam pytanie do posiadaczy wersji PRO Czy na tablecie/smartphonie można przełączać się pomiędzy widokami zwykły sonar i DownVision niezależnie od echa ? Czy widzimy to co jest wyświetlane na echosondzie ? Interesuje mnie scenariusz, że na echo będzie np. sonar, a na tablecie DownVision Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harfoniusz Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Można. Smartphone/tablet dostaje przetworzone dane do aplikacji, a nie "obraz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lipkor Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Można. Smartphone/tablet dostaje przetworzone dane do aplikacji, a nie "obraz". Potwierdzam, co napisał kolega i dodam jeszcze, że można przełączyć echo w tryb oszczędzania energii wygaszając ekran i nadal odbierać obraz np na tablecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Mottle
Jak w tytule ktoś się bawił, testował, użytkuje ?
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi