Skocz do zawartości

Lornetka

METR

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 lata później...

Używam delta forest 2 10x42. Głównie do ptaków podczas spiningowania. Powiększenie 10 jest wg mnie maksymalnym do patrzenia z ręki,42 jest to średnica okulara,czym jest wieksza ,tym więcej światła wpada i można sobie popatrzeć w gorszych warunkach świetlnych. Do twoich ,,detektywistycznych,, ???? potrzeb ,jeżeli będziesz miał jakieś podparcie polecam 12x50. Kupiłem deltę z dwóch powodów,po pierwsze jak tylko mogę to używam różnych sprzętów krajowych producentów,a po drugie to są dobre lornetki.zagramaniczne z tą optyką są sporo droższe.

Jeszcze jedno,nie mam nic wspólnego z tą firmą poza tym, że posiadam ich produkt od 3 lat.

• Like 1

..jeśli do lodzi to powiększenie max x8 pomiataj ze x 50 będzie stosunkowo ciężka ( ja używam x 42) - no i jeśli masz już swoje "latka" nie warto kupować  modeli z super jasnością bo Twoje oko już tego nie wykorzysta a cena bedzie wysoka.. ;) ....

Super jasność kosztuje sporo więcej od zakładanego budżetu. Jeżeli lornetka ma być używana z okna czy z auta to można kupić nawet 12x70 ,a jeśli na łódce to faktycznie 8x jest w zupełności wystarczające,te z większym przybliżeniem będzie trudno ustabilizować. Tylko nie schodziłbym poniżej 42. Miałem różna kompaktowe 10x28, na 32 i takimi można pooglądać ptaszki w karmniku. Ta ,której używam jest najbardziej uniwersalna z tych ,które mialem.

• 1 rok później...

Od jakiegoś czasu myślę o kupnie lornetki.

Zaznacze że totalnie nie znam się na parametrach,ani na firmach które produkują takawe sprzęty.

Chodzi o dokładniejsze rozpoznanie łowiska,jak również wypatrzenie potencjalnych miejscówek.

Jakie macie doświadczenia w tym temacie.

Podzielcie się uwagami i sugestiami odnośnie wyboru sprzętu.

Mam 8x32 na pontonie, fajna sprawa. Poczytaj troche o tym, na pewno nie ma co sie pakować w tanie badziewie. Dobra lornetka musi troche kosztowac, ale to wydatek na wieki. Bywają świetne okazje, szczególnie teraz - poza sezonem.

Jakiego konkretnie używasz modelu?

Jakiego konkretnie używasz modelu?

Mam dokładnie ten:

https://m.ceneo.pl/31311624

Ale... ja zapłaciłem poniżej 500zl. Takie 8x32 to jest kompromis pomiędzy wielkością i wygodą. Zabieram ją na ponton, do plecaka na wypady zagraniczne, pod namiot i na rower. Jest rewelacja jeśli chodzi o obraz, no i już nie zastanawiam sie co to tam jest w oddali :)

• Like 1

Mam i polecam Forest II 8x42. Dobrze wykonana poprawnie optycznie dachówka(pryzmaty ze szkła BaK-4). Bardzo ostra w centrum. Szczelna obudowa, wypełniona azotem. Dobrze radzi sobie w gorszych warunkach oświetleniowych. Można używać w okularach bez ich zdejmowania.

Jak chcesz używać z pontonu/łódki to raczej nie przekraczaj powiększenia 8x bo będziesz miał problem z ustabilizowaniem obrazu (wszystko będzie się bujać przy jakiejkolwiek fali). W rezultacie zobaczysz "więcej" przy mniejszym powiększeniu niż przy większym. Druga sprawa to średnica okularu. Tu nie ma przebacz nim większa tym lepiej z zastrzeżeniem, że dobre lornetki z taką optyką kosztują dużo. Łatwiej jest zrobić lornetkę taką jak Forest II 8x42 (bardzo dobrą zresztą) niż 8x56 tej samej klasy. I nie ma tu zasady, że jak model o parametrach 8x42 jest dobry to ta sama lornetka o parametrach 8x56 będzie równie dobra.

Lornetki z większym okularem będę też zazwyczaj cięższe.

Warto zerknąć tu https://www.optyczne.pl/15.2-Test_lornetkek_podsumowanie-Podsumowanie_testu_lornetek_10x42_Wyniki.html

Test wygrywają lornetki drogie/bardzo drogie ale jest też ranking możliwości/cena który daje ciekawszą z punktu widzenia "Kowalskiego" perspektywę.

Tak od siebie dodam, że jak już wdepniesz i raz kupisz dobrą lornetkę to potem jest ciężko się powstrzymać z kupnem kolejnej a hobby jest dość kosztowne:)

• Like 1

Tomis - Witam! Lornetka to temat rzeka :) lepiej zastanowić się parę dni, poczytać bo dobra lornetka posłuży i 30 lat. Tanio i dobrze w optyce nie ma.  Ale możemy np kupić lornetkę nową za 3,5 tys która będzie optycznie i mechanicznie tak samo dobra jak lornetki za 10 - 12 tys.

polecam poczytać na optyczne.pl, birdfair.pl, wzrokowiec.com nad wodę polecam małe powiększenia max 8x i jeśli na wędrówkę to 30 mm to ostatnia wielkość gdzie nie potrzeba wielkich kompromisów jakie muszą być w lornetkach miniaturkach. no i zwróć uwagę na mechanikę!

I koniecznie poczytaj o konstrukcjach porro i dachowych czym się różnią itd

Andru 77 - delta II - to jak za 500 zł fajna lornetka. Ale na gorsze warunki oświetleniowe jest fatalna mimo dużej źrenicy wyjściowej (średnica obiektywu / powiększenie).

Lornetka ta ma transmisję światła na poziomie 70% to wynik tragiczny.(najlepsze konstrukcje osiągają 98%, a nawet tanie lornetki o konstrukcji porro potrafią dochodzić do 90%). 

Producent zrobił niezłą optycznie i mechanicznie lornetką o dużym polu widzenia w konstrukcji dachowej(znacznie droższej do zbudowania niż porro)....za 500 zł. Ale cudów nie ma zaoszczędził na bardzo drogim komponencie - powłokach antyodblaskowych.

• Like 1

Masz rację mój Forest nie dostrzeże  o zachodzie słońca koloru łuski wyskakującej drobnicy na końcu warkocza, ale przecież nie do tego jest mi potrzebny.

Tomasz, jeśli będziesz chciał coś kupić to przejdź się do sklepu, pomacaj co jest, będziesz miał rozeznanie jakości obrazu i wykonania. Wtedy zdecydujesz czy chcesz wydać 500 czy 5000. 

Coś takiego znalazłem w promo. Żeglarska z kompasem i pomiarem odległości. Skoro żeglarska to na łódkę powinna się nadać.

https://www.combat.pl/001007246-lornetka-levenhuk-nelson-7x50.html

Ciekawa propozycja  default_waytogo.gif

Koledzy bardziej obeznani w temacie może się wypowiedzą czy warto.