Skocz do zawartości

Lornetka

METR

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

A monokular jaki polecacie?

Odkopuję :) Szukam monokularu, przede wszystkim musi być mały i lekki, żebym mógł wrzucić do plecaka i nie pamiętać, że go noszę do momentu aż będzie potrzebny ;) Istotna jest też cena, myślę, że max 300 zł. Powiększenie 10x chyba byłoby optymalne. Mam swoje typy, ale może coś podsuniecie do rozważenia?

Siedziałem kiedyś mocniej w temacie i z tą kasą do wydania chyba nic lepszego niż Opticron Trailfinder 10x25 WP nie miałem w rękach. Od razu zaznaczę, że nie miałem wielu innych pewnie równie dobrych.

Dla mnie podstawowe pytanie jest nie o powiększenie a o średnicę obiektywu/soczewki. Jak będzie ciemno (np. świt) zacznie więcej zobaczysz przy 8x42 niż 10x25. Z całego serca polecam szukanie czegoś 10x42/50 ale w tych pieniądzach nie miałem w ręku niczego co mogę polecić. 

Pozostaje czytanie "internetów".

Edytowane przez MatB
  • Like 1

• 11 miesięcy temu...

Pięciolatek nie jest "Pudzianem", więc proponowałbym coś w miarę lekkiego i poręcznego. 8-10x25-28. Powiększenie 8-10x umożliwi dość dokładnie obejrzenie ptaszora. Z kolei średnica obiektywu 25-28 zapewni dobrą jasność w dzień, a jednocześnie obniży wagę w stosunku do średniaka 32mm, lub standardu 40-50mm. Celowałbym w cenę 200-500 zł.

Jeśli jednak młodemu może przejść i lornetka nie będzie go wkrótce interesować, to może: Delta Optical Voyager S 10x25. Dość przyzwoita (jak na tę cenę), zdecydowanie niedroga i mniej szkoda stówę wydać na fanaberię, niż 200-500 zł. :)

Edytowane przez Fatso

Ja polecam Nikon ACULON A211 16x50. 

Mam taką.

Ma bardzo dobre przybliżenie i optycznie super.

I co? Pięciolatek będzie taszczyć kilogram na szyi???

Po chwili zastanowienia ... to nie jest zły pomysł! Taka lornetka zadziała jak kotwica i delikwenta w miejscu utrzyma  ;)

Nie ucieknie :P

Edytowane przez Fatso
  • Like 2

[...]

Jeśli jednak młodemu może przejść i lornetka nie będzie go wkrótce interesować, to może: Delta Optical Voyager S 10x25. Dość przyzwoita (jak na tę cenę), zdecydowanie niedroga i mniej szkoda stówę wydać na fanaberię, niż 200-500 zł. smile.png

[...]

Faktycznie jeśli dostanie tę Deltę to może szybko się zniechęcić :)

Zgadzam się z kolegą @Fatso. Więcej niż 10-krotne powiększenie jest bez sensu, bo wtedy raczej przydałby się statyw a tym bardziej jeszcze u takiego dziecka. Weź też pod uwagę, że 5 latek po pół godziny oglądania ptaków może tą samo lornetkę za chwilę gwoździe przybijać albo kopać dołki :-) w tym wieku szkoda kasy na coś lepszego.

Jak masz możliwości ogrodowe to kup dziecku kurczaka, bażanta i może coś jeszcze. Jak mu się znudzi ich oglądanie, to przynajmniej zjecie dobry obiad. 5 latek nie ma żadnych stałych zainteresowań, co najwyżej może lubić pewne rodzaje rozrywki, niestety. Myślę, że może być tak, że po kilku dniach od pytania, już pojawia się inna potrzeba.

• 1 rok później...

Ja dzisiaj zamówiłem delta optical one 8x32. Zależało mi na jak najmniejszych gabarytach aby zabrać na łódkę, rower czy piesze wędrówki nie targając zbędnych kilogramów. Jak przyjdzie to napiszę coś więcej i zdam relacje.

No i jak? Ja rowniez szukam czegos lekkiego do obserwacji glownie ptakow i zwierzat. To bedzie moja pierwsza lornetka wiec nie wiem za bardzo czego szukam :) na pewno musi byc lekka bo zwykle targam ze soba duzo majdanu przez caly dzien i dodatkowy kilogram to No No. Budzet tak do ok tysiaca zlotych?

Ps czy sa jakies godne polecenia lornetki japonskie? zwykle zapuky kosztuja mnie znacznie taniej w japonii niz w Europie.