seiken Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Jezioro odpuścimy dziś lipa pogoda plażowa ciepło 18 stopni a rano o 6 było minus 4 na wodzie lustro zero spływów drobnicy i zero ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ_TeZet Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 No i po pierwszym obiecującym dzionku przyszły chude dni .... oramy, oramy i coraz gorzej idzie. Wczoraj pojedyncze sztuki o wymiarach nie nadających się na podbierak. Dzisiaj do lunchu - zero, kompletne zero, nawet pstryknięcia! Pogoda pełne słońce, woda na gładź, szczupłe mają nas wszystkich w d ... tylko muchy szaleją, ale po tą atrakcję nie przyjechaliśmy. Obadamy po południu.Tak już nastraszyliście tymi kamolami, że strach płynąć. Te nasze pychóweczki to się słabo nadają na spotkania podwodne ze skałami.Po południu wypuścimy się dalej w kierunku jeziora.Pozdr,TZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasikonik42 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Gdy będziecie płynąć w stronę jeziora to będziecie mieli przeprawę miedzy kamieniami i małą wysepką, ostrożnie na wiosłach blisko brzegu, po pokonaniu tej przeszkody możecie sprawdzic te kamienie lekkimi zestawami, płynąc w stronę jeziora po środku kanału bedzie wysepka na prawo od niej dość duza zatoczka i koniecznie trzeba ja przetestować.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 ...Gdy będziecie płynąć w stronę jeziora to będziecie mieli przeprawę miedzy kamieniami i małą wysepką, ostrożnie na wiosłach blisko brzegu....Już nie straszmy chłopaków tymi głazami bo naprawdę ograniczą się do odcinka przy domku, a byłby to jakiś nonsens. Głazy jak głazy, w Szwecji są praktycznie wszędzie Trzeba się nauczyć z nimi radzić bo inaczej się nie połowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ_TeZet Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Dziś nawet w pajkoladii była cisza. Wstyd mówić, ale tylko dwa i znowu nie nadające się na podbierak ... Całe jezioro przeorane aż do ujścia Juttern. Wbrew wynikom jestem pewny, że tu jest ryba i pajki tylko czekają, no właśnie tylko my nie utrafiliśmy z terminem. Nie poddajemy się, przed nami jeszcze dwa dni i mam nadzieję, że damy radę, bo zbyt gastronomicznie zaczyna się robić. Dzisiaj po południu zgoniła nas z wody burza z piorunami i rzęsistym deszczem na koniec. A można było jeszcze spokojnie popajkować .... w mordę.Temperatura niska była rano, potem wzrost do 15 w słońcu i 5 stopni i mroźny wiatr podczas burzy i podmuchów.Mamy tak wodę rozpracowaną na głębokość wody, choćby przez długość sznura kotwicy, albo ilości potraconych na zawadach przynęt w miejscówkach, że i echo nam już nie potrzebne Najważniejsze, że jedzenie mamy super i nasz przyjaciel "kucharz" Wojtek daje radę lepiej niż te cholerne, niewdzięczne pajki.Pozdrawiam,TZ Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez TZ_TeZet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Chopy trzymajta się .... , nie długo do Was dojedziemy..... . Dla pewności też z kucharzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Jutro pełnia i się zacznie, oj będą wędy trzeszczały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ_TeZet Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) No i jesteśmy w domu. Szwecja w ostatnie dwa nasze dni pobytu żegnała nas śniegiem z deszczem i temperaturami od minusowych do plus 2-3. Niestety Panie i Panowie, dla nas od strony pajków, na które się co roku nastawiamy wyszła trochę porażka. Po pierwszym dniu połowowym było bardzo obiecująco. Po kolejnych kilku tylko gorzej, aby po przedostatnim spieprzać wręcz z wody, bo co to za przyjemność w okolicy zera, jak zaczyna do tego wiać i obficie padać. Ostatniego dnia nawet nie wypłynęliśmy bowiem pogoda ustabilizowała się na tyle, że z naszych pychówek jeden mógłby tylko łowić na zmianę z tym, który musiałby wybierać wlewającą się padającą rzęsiście wodę deszczową. No porażka. Taka pogoda po raz pierwszy przydażyła nam się w Szwecji. Do tej pory jeździśmy odrobinę później. Dla nas doświadczenie jest takie - kwiecień to jeszcze nie czas, bo może być plecień, jak u nas i skucha.Odnośnie Naszej wody i lokalizacji www.cometosweden.com należy powiedzieć szczerze, że warto miejscówkę i owo rzeko - jezioro szczerze poecić. Ale w maju - czerwcu. Szczupak jest wszędzie. Opływaliśmy cały zbiornik aż do ujścia na Juttern, gdzie stwierdziliśmy, że z naszymi pychóweczkami nie będziemy się pchać. Pajki siedzą już 50 m od pomostu Pani Basi w kierunku Juttern i dalej. Warto stanąć przed i za linią wys napięcia, oczywiście pajkolandia, ale nawet stanięcie na środku w najszerszym miejscu przyniesie rezultat. Woda napewno nie jest przebłyskana. Nie widać nigdzie "świniobicia" i mięsiarzy. Podczas naszego pobytu zdarzyła się tylko jedna łódka. Cisza, spokój. Głębokości od 1-1,5 do kilku metrów. Jeśli są 90-tki to pewnie są i mamuśki. Jestem pewien, że ryba jest.Ja łowię głównie blachą. Seiken guma i wob. Oboje z naszej pychówki mieliśmy sukcesy największe przy dziko jaskrawych przynętach typu seledyn żarówa z czerwienią, zieleń jaskrawa z pomarańczowym. Na te kolory było najwięcej pobić.Nasze zdobycze wszystkie w dobrej kondycji wróciły do wody i czekają na Was. Napewno tam jeszcze wrócimy, ale w cieplejszych okolitcznościach przyrody.Szczerze polecam miejscówkę u Pani Basi, pełen wypas. Zasięg komórki jest, wifi nie szybkie, ale jest. Reszta na jej stronie www.Sklep oddalony 3 km w Horn a w nim praktycznie wszystko. Jak kto chce można nie zabierać nawet jednej bułki, byleby zabrać kartę kredytową wszystko się dokupi, typowy mini supersam. Uwaga na część gastronomicznie - wieczorną !!! Naftę i prawdziwe piwo trzeba zabrać ze sobą, lub dla zapominalskich kupić na promie. No chyba, że ktoś gustuje. 2-3% piwie,mktóre w smaku przypomina koński mocz Piszę o tym bo wiem, że to istotna acz nie najważniejsza część wieczorowych Polaków rozmów.Pozdr,TZ Edytowane 3 Maja 2015 przez TZ_TeZet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Nie dość ,że zmarzliśmy to jeszcze mimo tego że miałem ciuchy z goretexu to mi się /i nie tylko mi / "jajka" do tyłka schowałyefektem było,że na promie Tomek mi leki załatwiał bo mnie już pobierało a wszystkie medykamenty były w samochodzie Ale za to kabinę mieliśmy na wypasie dwa TV wygodne wielkie wyro + 2-osobowa rozkładana kanapa klop z prysznicem full wypasmożna było wypocząć Edytowane 3 Maja 2015 przez seiken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jak6b Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 miejscówka super ale potrafi skopać dupsko jak mało która szkoda że i wam pokazała że nie jest lekko jak wiadomo nieszczeście innych najlepiej poprawia nastój my złowiliśmy chyba z 10 szczupaków w sumie i 2 sandacze tak że spokojnie mozecie ocenić wypad o kilka pkt wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 chyba jednak drugi tydzień maja to optymalny termin, w zesżłym roku w pierwszym tygodniu maja mieliśmy wodę w jeziorze w Szwecji 11-13 stopni, trochę mało, a temperatura powietrza bywała między 0 a 5 na plusie.. Pewnie rok rokowi nie równy, ale kwiecień to jednak i bywało że jeszcze miejscami lód można było znaleźć na jeziorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katmay Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Arkösund szkiery.Szczupak na 9 maj - jeszcze.nie wytarty. Odprowadza przynętę stuka łbem i wraca w tarlisko.Za to najłowniejsze okazały się jerki mojej produkcji :-DI dopisały śledzie 130 sztuk w 40 minut. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) hmmmm właśnie Brat jest na szkierach Blekinge, ilość ryb powala - ale takich które odprowadzają jerki, ryby wyjęte to jakiś mały % tego co się interesuję przynętami. Z tego co mówił jest mega ciężko, nie działa nic: jerki, obrotówka, mucha, mała guma, wielka guma - wszystko jest odprowadzane a nie żarte. Szczupory podobno na 100% wytarte..... Edytowane 11 Maja 2015 przez malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość outsider Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Jeszcze parę dni i będzie eldorado woda się ociepli w zatokach i będzie gryzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Jesteśmy z Platynowłosym ca. 100 km powyżej Goteborga. Temperatura wody 9,5 - 10,5 stopnia. Nie gryzą. Wieje i pada. Brr. Oby do wiosny ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Musi być 12-14. Pewnie na początku czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommik Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Jeszcze parę dni i będzie eldorado woda się ociepli w zatokach i będzie gryzł Słyszałem, że godzina "zero" przypada na 11:00 16.05. Ja przynajmniej tak się ustawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ts21 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Z kolei my jesteśmy w środkowej Szwecja, woda max 12C, drobnica jeszcze nie wyszła do trzciny, na pewno szczupaki nie żerują jeszcze na całego, a okonie leja mleczem i ikrą, wiosna raczej mocno spóźniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Hmmm, mam cichą nadzieję, że w końcu za tydzień coś się zmieni, choć prognozy nie są chyba zbyt optymistyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Kurcze ja wyruszam 30.05 do południowej Szwecji z nadzieją na sandacze i faktycznie nie wygląda to optymistycznie, jak na razie 12-13 stopni. Na Yr.no pojawia się światełko w tunelu od 23.05 bo pokazuje 22 stopnie, ale wiadomo jak precyzyjne są długoterminowe prognozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Obecny problem to też straszne zmiany pogody i wiatru. Wczoraj wieczorem na Blekinge wiało tak że głowę urywało i szczupory się ewidentnie ruszyły, a dzisiaj rano praktycznie flauta i są tylko odprowadzenia do łódki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Info: byliśmy na Kallso/Szkiery Od 9-16 maj 2015. Pogoda zmienna/chłodna ale cały tydzień znośna/ok. Wiatry najpierw zachodnie a potem północne. Temperatura wody generalnie niska jak na tą porę roku – zwykle 9-10 w głównych szkierach (przepływowych miejscach), w zatokach 10-12 stopni. Przy czym temperatury podczas tygodniowego pobytu obniżyły się o około 1 stopień (nie rosły jak można by się spodziewać o tej porze roku tylko spadały). Na 4 osoby złowiliśmy około 300 szczupaków, niestety w większości małe około 50 cm (25-60 cm). Ryby powyżej 60 cm zaliczały się do większych , kilka siedemdziesiątek i cztery osiemdziesiątki. Złowiliśmy też około 20-30 okoni (ale nie namierzyliśmy żadnego dużego zgrupowania w którym można by było połowić ich do woli – głównie łowiliśmy pojedyncze sztuki). Nie potrafiliśmy zlokalizować żerujących, dużych ryb (kilka sporadycznych wyjść lub obserwacji dużej ryby zaliczyliśmy). Generalnie całkowicie zawiodły nas duże zatoki (oprócz tej bezpośrednio na Kallso) – we wszystkich była mętna woda i niemal nic tam nam nie gryzło. Ryby łowiliśmy głównie na nawietrznych brzegach (albo gołe skały albo małe zatoczki). Ryby często zmieniały miejsca - migrowały i stale trzeba było ich szukać. Gryzły generalnie to na co wędkarz chciał/lubił łowić (dobór przynęty warunkowała miejscówka lub preferencja wędkującego):ostro prowadzone „slidery” czy wahadłówki, wolno prowadzone gum czy jerki typu „fatso”. jak się chciało łowić na obrotówki to brały na obrotówki. Szczupłe były w 100% wytarte (narybek szczupłego miał 1-2 cm więc ryby wytarły się jakiś miesiąc temu). Okonie były z mleczem (choć nie we wszystkich miejscach). Nie trafiliśmy więc na ryby zgrupowane wokół tarlisk. Szczupak już się rozpłynął ale nie zajął typowych miejscówek (1-2 m wody z zielskiem). Duże ryby:prawdopodobnie były gdzieś głębiej ? lub nie żerowały (za niska temperatura wody, za mętne zatoki) ? lub mało jest w tej okolicy dużych ryb (rybak miejscowy mówił że szczupaki w tej okolicy pojawiły się w znacznych ilościach dopiero 10 lat temu) ? lub za łatwo odpuściliśmy duże/mętne zatoki i łowienie na 1-2 metrach (na koniec gość mówił że u nich taka mętna woda w zatokach to normalka) ? lub ? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Mam kilka informacji z Roslagen, są od dwóch dni... dość chłodno i pada, woda nadal chłodnaryby zagryzają, choć raczej małe i średnie, przede wszystkim na gumy... kolega łowi pod 15-20 szt. na dzień,podobno przewodnik złowił dziś 107cm Sprawdziłem prognozy, od wtorku ma być cieplej i więcej słońca, przelotny deszcz, lekki/średni wiatr,mam nadzieję, że słońce (choć zazwyczaj mało sprzyjające jest...) wreszcie ogrzeje wodę na płyciznach i się ruszą się też większe sztukiJa startuję za kilka dni... Edytowane 17 Maja 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Mam kilka informacji z Roslagen, są od dwóch dni... dość chłodno i pada, woda nadal chłodnaryby zagryzają, choć raczej małe i średnie, przede wszystkim na gumy... kolega łowi pod 15-20 szt. na dzień,podobno przewodnik złowił dziś 107cm Sprawdziłem prognozy, od wtorku ma być cieplej i więcej słońca, przelotny deszcz, lekki/średni wiatr,mam nadzieję, że słońce (choć zazwyczaj mało sprzyjające jest...) wreszcie ogrzeje wodę na płyciznach i się ruszą się też większe sztukiJa startuję za kilka dni... Są u Andrzeja Zduna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot11 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Wczoraj wróciłem z środkowej Szwecji 250 km powyżej Göteborga. Woda 6 - 7 stopni, w zatokach 8 - 10 (tylko jednego dnia 11). Przez połowę wyjazdu wiało, padało, a w nocy temperatura poniżej zera. Brak drobnicy w zatokach. Metrówki nie padły, ale mimo tego było kilkanaście osiemdziesiątek, złowionych w dwa dni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi