Skocz do zawartości

Szwecja 2015 - jaka wiosna?

analityk

Rekomendowane odpowiedzi

Zimno, pada, przymrozki, pozna wiosna, a zupa byla za slona.....

Urlop jest za krotki zeby szwendac sie po szkierach na poczatku maja albo innnych przecietnych jeziorach.

12 godzinne zawody, dwa weekendy temu

Z roku na rok jest lepiej, a w tym roku jest wrecz bardzo dobrze

http://www.kingofboren.se/resultat2015.html

http://www.kingofboren.se/resultat2014.html

http://www.kingofboren.se/resultat2013.html

Edytowane przez andrew

Witam.

Wybieram się 29.05 na jezioro Ylen(Vetlanda).Małe jeziorko ok.6/2km prawie rynna.W Szwecji jestem co roku(a czasem 2 x w roku) od 18 lat ale na tym jeziorze po raz pierwszy.Zarekomendowano mi tę wodę jako wybitnie sandaczową(?) i dlatego tam jadę.Już widzę że tej wiosny raczej będę za wcześnie,trudno powiedzieć co z tarłem sandacza przy takich temperaturach ale zobaczymy.Jeśli ktoś z Kolegów wie coś o tej wodzie będę wdzięczny za każde info.Prognozy pogody na początek czerwca raczej kiepskie na dziś pokazują ochłodzenie od 29.05 do 9 st. i deszcze.

Witam.

Wybieram się 29.05 na jezioro Ylen(Vetlanda).Małe jeziorko ok.6/2km prawie rynna.W Szwecji jestem co roku(a czasem 2 x w roku) od 18 lat ale na tym jeziorze po raz pierwszy.Zarekomendowano mi tę wodę jako wybitnie sandaczową(?) i dlatego tam jadę.Już widzę że tej wiosny raczej będę za wcześnie,trudno powiedzieć co z tarłem sandacza przy takich temperaturach ale zobaczymy.Jeśli ktoś z Kolegów wie coś o tej wodzie będę wdzięczny za każde info.Prognozy pogody na początek czerwca raczej kiepskie na dziś pokazują ochłodzenie od 29.05 do 9 st. i deszcze.

Zauważ że na Yr.no (jeśli z tego korzystasz) prognozy zmieniają się jak w kalejdoskopie. Ja również wybieram się dokładnie tego samego dnia na sandacze, na mniej więcej tej samej wysokości (bardziej na wschód) i tez się martwię cholernie, że zimno jest. 

Zainteresowanym polecam sprawdzać prognozy bezpośrednio na stronie SMHI (Szwedzki Instytut Meteorologii i Hydrologii). http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/land/fiveDaysForecast.do?geonameid=2662149&redirect=false w miejscu >Sök ort< wystarczy wpisać nazwę miasta najbliższego miejscu o które nam chodzi, lub sam rejon. Strona ma również anglojęzyczną wersję, ale nie korzystam, więc nie powiem czy jest to pełna kopia strony, czy tylko podstawowe informacje. Jednak nawet wersja szwedzka nie powinna nikomu sprawić problemów. Długoterminowe prognozy to wiadomo, mogą się zmieniać, ale już 10-cio dniowe smhi podaje dość wiarygodnie.

Edytowane przez Fiskare
  • Like 6

Musi być 12-14. Pewnie na początku czerwca :)

Nie do końca musi, sporo też zależy od samej populacji ryb i sposobu podejścia do nich... Dość regularnie rozmawiam ze Szwedem, który prowadzi w Blekinge ośrodek wędkarski i w zasadzie od przełomu marca/kwietnia (!) jadą na naprawdę ładnych rybach (tyle tylko że oni łowią trochę inaczej niż my - zonkery, spinflugi, tailbaity i DUŻE, leniwe gumy). Nie mniej ilościowo jest różnie od kilku do kilkudziesięciu ryb na dzień na załogę...

Edytowane przez EMMS

• 3 tygodnie później...

Witam.

Trochę nie typowe pytanie mam. Jako że sezon urlopowy to czy znacie może miejsce w szwecji gdzie ja bym mógł połowić a moja żona z 3,5 latkiem nie umarła by z nudów? :) Może zna ktoś  jakiś "rodzinny" ośrodek gdzieś nad jakimś szweckim jeziorem z atrakcjami dla dzieciaków ?? Mogą być też szkiery albo morze. Szukam po prostu miejsca na urlop z rodziną a przy okazji miejsca do połowienia. Będę wdzięczny za wszelkie info. Pozdrawiam.

Paweł 

• Like 1

Od 13 do 19 czerwca łowiliśmy ok 180 km od Sztokholmu na rozlewisku rzeki w miejscowości Hedesunda.

Wiosna spóźniła się o ok trzy tygodnie.

Temperatura wody 11 stopni. Sandacze jeszcze na tarle. Okres ochronny sandacza wydłużono do 20 czerwca.

Polowiliśmy trochę krótkich. Trafiło się też kilka ładnych szczupaków ale nie przekroczyły metra.

Pozdrawiam