Skocz do zawartości

Brzany 2015

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne brzany Guzu,pozazdrościć. Takie ryby tylko w cywilizowanych krajach gdzie dzicz nie idzie nad wode stricte po jedzenie. 

Nie spotkalem, nie widzialem, nikt z pytanych nie kojarzy, by ktos celowo nastawial sie na lowienie brzan .

90 % osob lowi bassy.

Pozostale 10 % szczupaki.

Brzany stanowia przylow...

Piękne ryby, gratulacje Guzu.

Przyznam nieco zaskoczony jestem, że połakomiły się na tak duże woblery. Rozumiem, że to przyłów - a próbowałeś może się na nie zaczaić z mniejszymi przynętami ?

Przylowem byly moze pierwsze 3 ryby, zlapane w 2012 roku (tez w sierpniu na tej wodzie).

To zdjecie pierwszej 70tki z 2012 :

brzana%2Bzyciowa2.JPG

Teraz jechalismy mocno na nie nastawieni.

Wzialem rozne bardziej brzanowe przynety - typu Husky Jerk 12 SDR, Deep Tail Dancer i inne takie .

Duzo gorsze wyniki. 

Sytuacja jest taka : to sa ryby zyjace w glebokich toniach zbiornika zaporowego. Rzadko kiedy widac ich aktywnosc plycej jak na 10 metrze od powierzchni. Po prostu nizej woda jest chlodniejsza, wiecej tlenu, wieksze lawice drobnicy. 

Zatem zeruja ponizej 10 metra. Prowokowanie ich czyms migotliwym i idacym wyzej przynioslo mi 1 rybe. Pozostale byly lapane na takie ostre mieszadlo jak ta 14SDR.

Zdaje sobie sprawe, ze jest to kompletnie dziwne i "bez sensu".

Edytowane przez Guzu
  • Like 7

!

Ja mam opory przed stosowaniem dużych przynęt :) Jak widać po Twoim przykładzie, zupełnie niepotrzebnie. Pewne kroki zrobiłem - wyniki ok, ale jeszcze mogę dołożyć centymetrów.

Wracając do brzan - rzeczywiście kluczem do powodzenia może być sprowadzenie przynęty na 10m. Małym woblerem tego nie osiągniesz... jeszcze raz gratulacje i połamania na... rybie oczywiście :)

• Like 1

Celem uzupelnienia wpisu o brzanach zamieszczam zdjecie zrobione telefonem. Zdjecie jest, jakie jest. Jak sie trzyma wedke, w drugim reku kierownice i jeszcze foci...to wychodzi co wychodzi. Wiec dziekuje za wyrozumialosc :)

Taki obraz na echosondzie to obraz zerujacych brzan (widac drobnice sromotnie obrywajaca na 13-15 metrze po prawej stronie wyswietlacza, a po lewej stronie ryby w toni) .

Temperatura na powierzchni wody to nie jest blad : codziennie po poludniu woda osiagala 27 stopni pod wierzchem.

20150828_165002.jpg

Edytowane przez Guzu

Ryby łowię już 40 lat. Przez ten czas złowiłem wielokrotnie chyba wszystkie ryby jakie pływają w polskich wodach . Wszystkie oprócz brzany. Dziś spełniło się marzenie :)  , wreszcie poczułem tę moc , o której tylko słyszałem od innych . Złowiłem dwie brzany 70cm i drugą tyci mniejszą :) . Była jeszcze trzecia , ale po długim holu wypięła się.

post-52308-0-73154300-1441479000_thumb.png

• Like 41

@Pisarz, a raptem kilka dni temu rozmawialiśmy o tych brzanach  a tu masz Ci babo placek! Trafiła się Barbara i to niejedna... Opisz coś więcej, jaki zestaw, warunki itp. Ja nie mogę się doczekać tej ryby na kiju, też marzy mi się taka wąsata Pani... Nakręciłeś mnie tym zdj, jutro projekt BRZANA!!! :)

• Like 1

@Pisarz, a raptem kilka dni temu rozmawialiśmy o tych brzanach  a tu masz Ci babo placek! Trafiła się Barbara i to niejedna... Opisz coś więcej, jaki zestaw, warunki itp. Ja nie mogę się doczekać tej ryby na kiju, też marzy mi się taka wąsata Pani... Nakręciłeś mnie tym zdj, jutro projekt BRZANA!!! :)

Dokładnie tak było ,żaliłem Ci się jak dziecko :D  i zafartowałeś mi , teraz trzymam za Ciebie kciuki :).

"Wykrakaliśmy" chyba na spotkaniu te Barbarki ;)

Ciesze się,że połowiłeś.Czekam na mały opis połowu.

Maniek jak widzisz , marzenia się spełniają :) .

Łowiliśmy z Darkiem na warszawskiej Wiśle , tam gdzie kamienie ;) .  Sprzętowo to , wędka Blaas 9610-2  , czyli 2,9m  3-14g, plecionka Nihonto 0,10, za przynęty posłużyło Salmo Minnow  5 i 6 cm z lametą na kotwicach. Brania w głębokich rynnach przed przelewami .Wobler prowadzony tak żeby stukał o kamienie.

• Like 3

Brawo! Piękne brzany i super opis.

Napisz czy dużo zerwałeś przynęt, a ta plecionka Nihonto dobra jest i wytrzymała?

Nihonto jak za te pieniądze jest więcej niż przyzwoita. Nie jest przegróbiona i bardzo mocna , ale nie jest wytrzymała po dłuższym użytkowaniu. Niestety dno warszawskiej Wisły usłane jest szmatami , to spadek po działającym kolektorze , dlatego większość zaczepów udaje się wyjąć .Dwa woblery zostały w wodzie , jak się łowi stukając o dno , to straty muszą być.