Skocz do zawartości
  • 0

Naprawa wytartego kila w łódce

pablo111l

Pytanie

Witam.

Zakupiłem niedawno używaną łódkę płaskodenną. Wygląda na łódkę fabryczną (gdzies chyba widziałem nalepkę producenta). Na oko ma kilka lat. Chciałęm ją przygotować do sezonu.

Niestety jest lekko wytarty kil prawdopodobnie od ciągania łódki. Jak mam to naprawić? Jakiś podkład i farba wystarczy? Będzie ciągnał wodę jak nie pomaluję?

pozdrawiam

post-59430-0-97480300-1429524450_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kol.Sołtys,dlaczego do drewna skoro łódka jest z laminatu?

Przerabiam to samo każdego sezonu. W ubiegłym roku nawet rozpołowiłem swoją i dałem od środkia kilka warstw maty+żywica oczywiscie. Pablo jeśli chce na szybko to proponuje aby wg.Twoich wskazówek zeszlifował,dał 2-3 warstwy maty i sezon,dwa obleci.

post-51758-0-15203900-1429526957_thumb.jpg

post-51758-0-40328400-1429527090_thumb.jpg

post-51758-0-62214100-1429527100_thumb.jpg

post-51758-0-76734500-1429527115_thumb.jpg

Edytowane przez brt3

• 0

Z foto nie widać raczej drewna na wierzchu więc odtłuść i nałóż kilka warstw żywicy i maty szklanej celem wzmocnienia i uszczelnienia przetarcia. Oczywiście boki w okolicy wytartego miejsca należy oszlifować z farby i nakładaną matę z żywicą na nie nałożyć. Kiedy żywica się całkowicie utwardzi przeszlifuj i dopiero wtedy ewentualnie pomaluj, farba nie uszczelni ani nie wzmocni, zapewni tylko efekt wizualny :)

• Like 1

• 0

Pęknięc laminati nie ma. Jest tylko zjechany kil, zerwana warstwa farby na grubości max 2 mm. Ogólnie łódka jest w dobrym stanie. Kwestia tylko końcówki kila. A kil to też chyba laminat co? Czy w środku coś jest jeszcze? Pytam, bo w sumie jestem troche zielony w temacie.

Edytowane przez pablo111l

• 0

Przydałoby Ci sie nieco maty szklanej.

ja kupiłem specjalną farbe 2-u składnikową. Myślałem ze na dłużej starczy,o ja głupi :(

Zamaluj jakąkolwiek olejną. I tak zedrzesz i tak. Nie przejmuj się zbytnio tym kilem,poniewaz po zastosowaniu żywicy i 2-3 warstw maty szklanej opękasz kilka sezonów. Moja łódka jest na wodzie codziennie od czerwca do grudnia więc piasek robi zła robote. 

Edytowane przez brt3

• 0

prosta naprawa .Kupujesz czyścisz i kleisz...http://allegro.pl/zywica-epoksydowa-0-5kg-utwardzacz-i5212074334.html

Hm naprawa laminatu poliestrowego żywicą epoksy jest średnim pomysłem jak już to żywica poliestrowa.

Wg.mnie to wcale nie zawracaj sobie tym głowy teraz. Taki ubytek to nic.

Laminat bez powłoki ochronnej bardzo "pije wodę" ulega przyśpieszonej osmozie , z grubsza korozji .

• 0

Ze zdjęcia widać, że zdarty jest tylko żelkot ...wystarczy przeszlifować, odtłuścić acetonem i pomalować topkotem i na kilak lat spokój, lub......... nic nie robić o ile łódka będzie wożona na przyczepie a nie będzie stała na wodzie to laminat nie zdąży nasiąknąć.

Łódka jest raczej z żywicy poliestrowej więc naprawianie żywicą epoksydową to nie do końca dobry pomysł.

• 0

Łódka nie będzie wożona ale będę zayciągał na brzeg po każdym wyprawie. Chyba pomysł z topkotem najbardziej mi odpowiada. Człowiek się nie napracuje ale poczucie, że coś dobrego i (chyba) pożytecznego zrobił. Czekam na dalsze propozycje. Dziękuję za tak ogromne zainteresowanie tematem. Do 1-go maja chyba się wyrobię. Dopiero od tej daty można wypływać na rybki łódką.

pozdrawiam

Edytowane przez pablo111l

• 0

Cześć

ja swoją łódź naprawiałem, fakt miałem przetarcie tzn dziurkę, kupiłem w sklepie samochodowym zestaw naprawczy taki jak na linku z allegro w którym była dodatkowa płachta maty szklanej. Oczyściłem , odtłuściłem 5 lat temu zrobiłem (pierwszy raz w życiu) i do dziś trzyma. Zestaw kosztował coś kolo 25 zł. tym zestawem nabudujesz też ubytek w kilu łodzi. pozdrówka 

• 0

Posłuchaj welpy i Krzysztofa, wiedzą co piszą. Przeszlifuj, porządnie odtłuść szmatką z acetonem, co by też dobrze odpylić  i daj grubiej topkotu. Będzie git :) .

P.S.

Mam wielką prośbę do pozostałych uczestników wątku: doradzajmy odpowiedzialnie. Spróbujcie w rodbuildingu napisać o mocowaniu przelotek na taśmę izolacyjną i poczekajcie na odpowiedzi :P .

• 0

Panowie wydziwiacie, ta łódka to nie jacht za 1 000 000 zł, więc wystarczy prosty i tani sposób.

Napraw tym, co masz, po prostu pomaluj jakąś farbą a do tego może służyć; żelkot, może być topkot,

może też służyć farba 2 składnikowa, lub każda inna farba, jaką znajdziesz a nawet samą żywicą.

• 0

Witam!

Trochę panowie się mylicie,generalnie to co pod wodą powinno się laminować żywicą epoksydową.http://www.sea-line.eu/pl/kategorie-produktow/zestawy-naprawcze

Darek.

No, no. Bardzo śmiała teza :) . Wszystkie łódki wędkarskie pokryte żelkotem poliestrowym należy natychmiast wycofać z eksploatacji, gdyż w każdym momencie mogą zatonąć. A tak na serio nie mąćcie z malowaniem kawałka gołego laminatu poliestrowo-szklanego byle jaką farbą, nawet dwuskładnikową, bo dojdziemy do dwóch warstw farb podkładowych, dwóch warstw powłoki właściwej i koniecznie pod linią wody pełnomorski antyporost by się zdał :P . Zatopkotować i z bani, aż znowu się zetrze.

• Like 3