Skocz do zawartości
  • 0

Naprawa wytartego kila w łódce

pablo111l

Pytanie

Witam.

Zakupiłem niedawno używaną łódkę płaskodenną. Wygląda na łódkę fabryczną (gdzies chyba widziałem nalepkę producenta). Na oko ma kilka lat. Chciałęm ją przygotować do sezonu.

Niestety jest lekko wytarty kil prawdopodobnie od ciągania łódki. Jak mam to naprawić? Jakiś podkład i farba wystarczy? Będzie ciągnał wodę jak nie pomaluję?

pozdrawiam

post-59430-0-97480300-1429524450_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post także wybaczcie jeśli coś namieszałem podpinając się do tego tematu.

Popływałem no i nawywijałem....jednak pontony są mniej podatne na uszkodzenia  :D

post-67871-0-91221300-1527101539_thumb.jpeg

Przetarcie ma około 1 do 1,5mm głębokości. Czy widać laminat, tego nie wiem (dostałem tylko fotke z krótkim opisem).

Naprawiać czy nic z tym nie robić i pływać nie przejmując się takimi "ryskami". 

Jeśli naprawiać to czym, żelkot, topkot czy jakieś inne diabelstwo? 

• 0

Za komuny powszechnie dostępny był epoksydowy Chestermetal, ale Epidian 5 albo 51 z utwardzaczem PAC - wymieszany mw 50/50, plus małe wkręty z nierdzewki, trzyma tak samo dobrze. Kleję nim aluminiowe profile do stępki "od zawsze"..  

• 0

Bardziej postawiłbym na dobór odpowiedniej średnicy wiertła do zastosowanego wkręta tzn. aby mialo gdzieś o 0,2-0,3 mm mniejszą średnicę od jego rdzenia a nie na silikon, no i trzeba dobrać długość aby nie przekraczały o kilka km grubości kila. Osobiście kiedyś zastosowałem ceownik wykonany i wyprofilowany na miarę.

Edytowane przez niko333

• 0

Tutaj koledzy dyskutowali o alternatywnych rozwiązaniach:

http://jerkbait.pl/topic/77485-jak-zabezpieczy%C4%87-kil-%C5%82odzi-z-laminatu/

A na forum motorowodnym także rozprawiano o płaskownikach:

http://forum-motorowodne.pl/remont-przebudowa-modernizacja-lodzi/zabezpieczenie-dla-kila/

• 0

Powiem szczerze że wiercenia i przykręcania właśnie chciałem uniknąć, w międzyczasie natrafiłem na taki klej 

na filmie reklamowym wypada super ale wiadomo reklama dźwignią handlu :)

Miał może ktoś do czynienia z tym produktem ? Co myślicie zdało by to egzamin ?

• 0

Wiercenie laminatu i przykręcenie metalu to nie jest prosty pomysł. Jeżeli płaskownik to na cały kil wkręty oczywiście z kwasówki całość uszczelnić żywicą na wierzch położyć jako wzmocnienie tkaninę z włókna szklanego a następnie coś takiego  https://allegro.pl/oferta/zelkot-topkot-zielony-ral-6002-op-3kg-11759103127 kolor, odcień dobrać.

Jeżeli powłoka zewnętrzna łódki jest oryginalna i tylko ona jest uszkodzona zeszlifować papierem ściernym  nie musi być gładko odtłuścić i nałożyć topkot zeszlifować będzie jak nowa. Jeżeli uszkodzona jest żywica ale płótno całe postąpić podobnie , w przypadku dziury zeszlifować całkowicie topkot odtłuścić nałożyć żywicę z płótnem - matą. Nałożyć Topkot zeszlifować będzie prawie jak nowa.  

Półśrodki w postaci jakiejś farby nawet bardzo dobrej zamiast topkotu są "dobre" ale na krótko.

To tak w skrócie. 

• 0
  • 0

Powiem szczerze że wiercenia i przykręcania właśnie chciałem uniknąć, w międzyczasie natrafiłem na taki klej https://www.youtube.com/watch?v=G0Q8DWBDchg na filmie reklamowym wypada super ale wiadomo reklama dźwignią handlu :)

Miał może ktoś do czynienia z tym produktem ? Co myślicie zdało by to egzamin ?

Sprawdz kleje od Wiirtha, jest taki klej i szczeliwo w jednym, ja mam nim przyklejone uchwyty poziome do wędek i problem jest taki, że nie za bardzo chcą się oderwać. Zadzwoń do lokalnego wiirtha niech Ci coś doradzą, jak nie, to daj znać.

PS

W ten sposób na wiosnę przykleję i sobie blaszkę na kil.

Edytowane przez Matteoo