Skocz do zawartości
  • 0

Dylemat w wyborze echosondy

hubert_lbn

Pytanie

Witam serdecznie, będzie to moje pierwsze echo, a budżet jakim dysponuje to 1300zł na cały zestaw. Łowiska to średniej głębokości jeziora o średniej głębokości 5-6 m, dochodzących do 20m. Zastanawiam się nad 3 echami.

Lowrance Elite 4x HDI 

Lowrance 4 Mark HDI

Lowrance Elite 4x CHIRP 

Mark posiada GPS, ale nie jest kolorowa, Chirp ma możliwość ustawienia częstotliwości  przetwornika. Wszystkie mają stożki 60/120 i DSI.  Co koledzy byście mi mogli polecić, czytałem wcześniejszy temat o echo do 1,200zł, ale nie pomógł mi w wyborze.  Może jakieś inne echosondy moglibyście mi polecić. Niestety nie dołożę już więcej pieniędzy. Z góry dziękuję za odpowiedzi  !  :)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moim zdaniem dużo zależy od tego czego oczekujesz od Gps'a jeśli zamierzasz zaznaczać pointy z charakterystycznymi zmianami w dnie i potraktujesz napłynięcia mniej więcej a następnie będziesz szukał tych miejsc na dnie i dopiero ustawisz łódź wtedy gps może być przydatny aczkolwiek w tej chwili potrafi to prawie każdy telefon. Jeśli jednak zamierzasz napływać precyzyjnie na miejsca np. stare koryto rzeki bez charakterystycznych znaków na dnie na środku wody to odpuść sobie gps i weź chirpa. W zależności od warunków atmosferycznych tej klasy gps postawi Cię na poincie w tolerancji +/- 5-15m :)

• Like 2

• 0

Stary, koniecznie musi być kolorowa?

Bo jeżeli nie to polecam Tobie Mark x 5 Pro o dwóch stożkach.

Na łowisko, które opisałeś i nie tylko - nic lepszego nie trzeba.

Sam mam użytkuję od dwóch lat, same superlatywy. Taką kupisz jak dobrze poszukasz lub poczekacz za około 650zł-800zł (komplet) jest nawet do wzięcia na JB

Pozdrawiam

tomek

• Like 1

• 0

Sławku z tego samego założenia wychodzę co do GPS-u, telefony mają coraz więcej aplikacji, a zawsze na napłynięcie pozostaję, także ''GPS wzrokowo''  - punktowy ;) co do koloru Tomasz muszę przyznać, że delikatnie zależy, ponieważ na nim łatwiej mi jest odczytać twardość dna,a przy takim kolorze to według mnie DSI spełnia swoję zadanie zdecydowanie lepiej. Znajomy polecił mi abym zainetersował się echosondami Raymarine Dragonfly, ale z tego co zdążyłem się zorientować mają tylko jeden kąt stożka, a i opini o nich jak na lekarstwo. 

• 0

Sławku z tego samego założenia wychodzę co do GPS-u, telefony mają coraz więcej aplikacji, a zawsze na napłynięcie pozostaję, także ''GPS wzrokowo''  - punktowy ;) co do koloru Tomasz muszę przyznać, że delikatnie zależy, ponieważ na nim łatwiej mi jest odczytać twardość dna,a przy takim kolorze to według mnie DSI spełnia swoję zadanie zdecydowanie lepiej. Znajomy polecił mi abym zainetersował się echosondami Raymarine Dragonfly, ale z tego co zdążyłem się zorientować mają tylko jeden kąt stożka, a i opini o nich jak na lekarstwo. 

Również byłem ciekaw tego echa, miałem okazję pobawić się tą zabawką niestety nie na wodzie ale fizyczna ocena możliwości, opcji i designu w zupełności mi wystarczyła. Dla mnie to echo jest bezużyteczne, kolorowy ekran w rozmiarze 4,3" podzielony jeszcze na połowę z widokiem downvision to jakaś porażka !! słabo widzę analizę szczegółów na tak małym wyświetlaczu. Co ciekawe obudowa tego echa wielkością porównywalna do marka 5 !?!! opcje i tu mocno zachodzę w głowe (być może to dlatego że miałem właczony symulator) ale ogólnie są dwie korekta głębokości i reset echa !! zoom po nacisnięciu + razy dwa i wszystko. W zabawkach dla żeglarzy firma topowa z pewnością jakosciowo dobry produkt ale w wykonaniu wersji 4 dv i 4dvs zupełnie nie widzę przyszłości w wędkarstwie być moze modele droższe z większym wyświetlaczem ?

ten model Lowrance Elite 4x CHIRP jest obecnie w Jula za 999 !! niestety wyświetlacz również 4,3" :(

Edytowane przez Mottle
  • Like 1

• 0

Jestem tu nowym urzytkownikiem i na początku chciałbym się przywitać, Witam Kolegów po kiju :)

Proszę Was o poradę przy zakupie nowej sondy, jaki model wybrać, na co zwrócić uwagę. Do tej pory używałem leciwej Cuda 168 i mocno zostałem w tyle z nowymi technologiami,a czytając dziesiątki postów doszedłem do wniosku, że jestem głupszy niż zacząłem zgłębiać temat. Do rzeczy, łowisko głównie Zalew koronowski, głebokość od 3 - 25m, duże spady, masa krzaków, głównie spinning.

Budżet najlepiej do 2000zł, sonda z gps, bo ciężko potem wrócić nad jakieś ciekawe miejsce 500m od brzegu. Pobiegałem po okolicznych sklepach i zaoferowano mi:

Lowrance Elite 5x chirp gps 83/200 455/800 za 2700zł - budżet przekroczony, ale czy warto dopłacać?

Raymarine dragonfly 4pro z gps za 1500zł - super hiper wyraźny wyświetlacz

Raymarine dragonfly 5pro z gps za 2330zł - to samo co wyżej tylko 5"

Dragonfly ma wąski stożek podstawowy 25 stopni, czy warto pchać się w takie parametry?

Wysyłkowo mieszczące się cenowo:

http://www.sonarsklep.pl/humminbird-688-cxi-hd-di-combo-nowosc-p-1462.html

Proszę, w miarę możliwości zerknijcie i czekam na podpowiedzi.

• 0

Cześć :)

W starej cuda 168, widziałem dosyć ładne łuczki w toni i jak na tą klasę urządzenia myślę, że więcej wymagać nie można. Do tej pory mi to wystarczało, bo bardziej potrzebowałem jej do czytania głębokości niż szukania konkretnych ryb. Niestety w przeciągu ostatnich dwóch do trzech lat sytuacja zaczęła diametralnie się zmieniać, bo niestety połowy sieciowe przyniiosły w końcu skutek i miejscówy kiedyś pełne drapieżników jakby opustoszały. Trzeba zacząć szukać i penetrować, a cuda jest zwyczajnia za słaba i nie podaje tyle szczegułów ile bym chciał. Przykład, pamiętam jak szukałem sandaczy i dokładnie przeczesałem półkę leżącą na 9-12 metrów, a za nią spad na 18, gdzie sondowanie pokazało czyste, twarde dno bez życia. Po kilku rzutach okazało się, że z tego fragmentu półki zaczęły wyskakiwać nie sandacze, a trzy szczupaki w granicach 70cm, które sobie tam leżały całe oblepione małymi pijawkami. Takich przypadków było wiele, a przy szukaniu przyklejonych sandaczy najwięcej! Tzn prawie zawsze ich nie widać ;)

Tak pokazuje cuda 168:

https://www.youtube.com/watch?v=iD6HCTiA3G8

• 0

No... ta stara, poczciwa ta Cuda ;-).

Dobrze i mi sluzyla. Jak sie przesiadziesz na cos z tego, co wymieniles, bedziesz widzial mniej wiecej to samo, tylko w kilku odcieniach czerwieni, zolci i blekitu ;-).

Dodatkowo funkcja "down scan" - czasami mozna pozyskac dodatkowa informacje, ale nie koniecznie... Uzywam Elite 4 HDI (jeszcze bez CHIRPa) na kajaku i wartosc dodatnia DS uwazam za raczej znikoma... (Jak wybierzesz odpowiedni schemat kolorow, to miedzy konwencjonalnym obrazem  i down scan nie widac praktycznie roznicy). O dziwo obraz na 800 kHz "maluje" bardziej szczegolowo niz na 455 kHz... Sam 4,3" ekran natomiast uwazam za zupelnie wystarczajacy, czasami nawet uzywam podzielony na 3 czesci (mapa)...

Edytowane przez yacaré

• 0

O dziwo obraz na 800 kHz "maluje" bardziej szczegolowo niz na 455 kHz... Sam 4,3" ekran natomiast uwazam za zupelnie wystarczajacy, czasami nawet uzywam podzielony na 3 czesci (mapa)...

Zdziwił bym się jakby było odwrotnie. Większa częstotliwość, więcej informacji.

• Like 1

• 0

Witam . Dużo ostatnio czytałem na temat tych trzech echosond aż z głupiałem.

A są to :

1 - GARMIN EchoMap 71sv

http://teamgarmin.pl/index.php?id_product=76&controller=product

2 - LOWRANCE ELITE 7 CHIRP z GPS 83/200 455/800

http://bass-sklep.pl/echosonda-lowrance-elite-7-chirp-83-200-z-gps-duplikat-1.html

3 - Raymarine Dragonfly 7 kartografia EU, z przetwornikiem CPT-60

http://bass-sklep.pl/echosonda-raymarine-dragonfly-7z-przetwornikiem-cpt-60.html

Będę pływał po raczej płytkich jeziorach do 9m. głębokości i średnich zaporówkach.

Jak zakupię w przyszłości spalinkę to parę razy w roku wyskoczę na wisełkę.

Im więcej czytałem na temat każdej z nich to miałem coraz to większy dylemat , dlatego proszę osoby które posiadają taki sprzęt o pomoc w wyborze.

W tej chwili posiadam Lowrance MARK 5 X pro i myślę 7" to będzie przeskok  technologiczny.

To co mi doradzicie?

• 0

w tej cenie garmin jako jedyny bedzie mial boczny sonar to na plus , na minus brak tworzenia wlasnych map. elite 7 sprzet ok , troche zamula palke przy pelnym wykorzystaniu. - brak bocznego sonaru, mozliwosc tworzenia wlasnych map.o dragonie sie nie wypowiem bo nie mialem przyjemnosci

• 0

Ciekaw jest cóż uczyni lowrance w nadchodzącym sezonie. Jeśli nie wypuści nic z bocznym sonarem w granicach max 4500zl  to straci klientów. Garmin zucił wyzwanie dając dobry sprzęt w możliwej cenie . Humminbird juz tez helix-a wprowadza a lowrance... utknął puki co. Chociaż przed chwila znalazłem . Ze do hds 3 zakupionych od 15.xi.do końca roku dokładają spotlight scan.spoko promocja :)

Edytowane przez siarq