Skocz do zawartości
  • 0

Zatory lodowe na Wiśle

Gumofilc

Pytanie

Jak w temacie...na wodowskazach w Wyszogrodzie i Kępie Polskiej widac, ze zatory lodowe spowodowaly juz podwyzszenie stanu powyzej alarmowego (w Kępie05m powyzej).

Widzial ktos na wlasne oczy jak to wyglada? Bo to nie koniec mrozow, zapowiada sie...

http://www.pogodynka.pl/hydrobiuletyn.php

Gumo

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak w temacie...na wodowskazach w Wyszogrodzie i Kępie Polskiej widac, ze zatory lodowe spowodowaly juz podwyzszenie stanu powyzej alarmowego (w Kępie05m powyzej).

Widzial ktos na wlasne oczy jak to wyglada? Bo to nie koniec mrozow, zapowiada sie...

http://www.pogodynka.pl/hydrobiuletyn.php

Gumo

Gumo, jutro będę w tamtych stronach, to może strzele kilka fotek..

• 0

Ciekawe, ze jeszzce nie probuja rozbijac.

Próbują, próbują. I to od końcówki zeszłego roku.. Ale w okolicach Płocka i na Zalewie Włocławskim. Ja w swoich stronach raczej lodołamacza nie widziałem... A zwykle to się odbywało tak, że wieczorem zalegała jeszcze pokrywa lodowa, a rano połowa szerokości Wisły była wolna od lodu... Cicho i spokojnie, bez kanonad i wielkich zwalisk na brzegu... Podobno ktoś widział samolot... Podobno.....

PS. Jak woda znajdzie w końcu ujście, to sobie spłynie, a pod zrobi się powietrzna próżnia.....

• 0

Zima trzyma i zanosi sie na druga ture mrozow...

W zeszlym tygodniu bylem m.in. w okolicach Czestochowy, gdzie jest problem z dostawa pradu.

No i widzialem - jest rejon gdzie drzewa oblepia snieg i duza czesc jest bez koron bo juz polamane.

Miejscami galezie oblepia zywy lod na centymetr gruby. Dawno nic takiego nie widzialem...

Gumo

• 0

Tak trochę oftopowo ale zastanawiam się co się dzieje pod lodem na wodach zamkniętych, czy nie szykuje nam się największa od lat przyducha... w zasadzie od samego początku zamiast klarownego lodu mamy śniegolód i światła na drugą stronę za wiele nie dociera :unsure:

• 0

Byłem właśnie nad Wisłą i przez tydzień nic się kompletnie nie zmieniło. Jest pokrywa lodowa 100% a woda około 170. Według IMGW woda jest 291 i zator lodowy, a na drugiej mapce zlodowacenie, ma płynąć śryż. A co, trzeba się „pięknie różnić” jak powiadają w TVSB24 :D IMGW powinno wywieśić jedną planszę na rok, „pogoda barowa” i oddać się jej atmosferze bez zawracania sobie dupy mapkami i tabelkami :D

• 0

Ja też dzisiaj byłem nad Wisłą, niestety na krótko, ale cyknąłem 2 fotki. Zatorów to ja nie widziałem :D

Poniżej Warszawy (moje poprzednie fotostory) woda znalazła sobie ujście (a może przejście) i opadła o około 1,5 metra...

Ale takich zwałowisk kry to ja jeszcze nie widziałem na Wiśle... Najprawdopodobniej oparte o dno wznoszą się na wysokość miejscami do 2 metrów... Takie górki...

PS. W ten weekend udało mi się spod lodu (grubość około 60 cm) wydobyć Śmiganta.. Nocny przybór sprzed dwóch tygodni (około 2 metrów wody w ciągu nocy) przykrył wiele pychówek....

Teraz został wywindowany na dość wysoki teren i bezpiecznie powinien przetrwać do wiosny....

• 0

Hehe, ta rzeka wsrod kry (zdjecia) to nie zastanawiajaca jest? Rzeczywiscie tutaj zator nie grozi - odzywa sie Tablica Mendelejewa...

Jak to jest z tymi zatorami to juz nikt nie wie chyba :unsure: ...wczoraj z przyjemnoscia zobaczylem ze redaktorzy z telewizji czytaja Jerkbaita.

Bylo o zatorach w głownym wydaniu plus mozliwosc powodzi jak to sie wszystko zacznie roztapiac.

Jezeli robiles zdjecia okolo 15tej to widzialem Cie przelotem.. B)

Gumo