Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2010

diverek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 598
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To i ja coś wrzucę. W sumie powinno być w dziale przyłowy bo był to przyłów przy łowieniu okoni, ale co tam:

.

Żeby było bardziej edukacyjnie, kilka słów o okolicznosciach połowu:

Jezioro w centralnej Szwecji, godz. 17, woda o głębokości ok. 2 metrów, ryba wzięła po którymś z kolei złowionym okoniu. Przynęta: biały twister 5cm na główce 6gram (Sasame - co istotne), kij: 8'6 MXF2 Talon VI+ (Fishing Center), kołowrotek Daiwa Certate 2500, plecionka Spiderwire 15lb. Normalnie nie lubie łowić okoni na plecionke, ale łowiąc w Szwecji na żyłkę w zeszłym roku straciłem w podobnej sytuacji ładnego szczupaka i po tej nauczce w tym roku postanowiłem dać sobie szansę... jak widać nauka na własnych błędach czasem się opłaca

Hol był niezwykle emocjonujący i trochę się przedłużył gdyż obawiałem się rozgięcia przez rybę małego haczyka, ale szczupaczycę udało się reanimować i sama pomknęła w głębiny jeziora :D

EDIT: dziękuję @mario za podebranie i za fotkę oraz @zanderixowi za pomoc przy obróbce zdjęcia

post-10-1348914829,2712_thumb.jpg

Grube sztuki tam mieliście... A u nas - chudziaki, chudziaki, same chudziaki...

Krzyśku, dla Was chłopaki wielki szacun za wyniki i innowacyjne podejście do łowienia - mam nadzieję że kiedyś przy jakimś kuflu pociągnę Ciebie i Piotrka za język w sprawie szczegółów, ale z tego co słyszałem od maria to naprawdę chłopaki >>rispekt<<. A to czy ten który się uwiesi jest chudy czy gruby, czy ma 94 czy 104 to wiesz...

W naszej wodzie oprócz zębatych były (tylko!!!): miętusy, płocie (mało, nie było ich widać), okonie i trocie. Na takim jadłospisie szczupak się nie tuczy :( Więcej szczegółów na spotkaniu powyjazdowym z udziałem zaiteresowanych stron :mellow: Zdjęcia mamy średnie, ale chętnie pokażę. Postaram się skrobnąć relację. Może już niedługo, bo w pracy sezon ogórkowy w pełni.

W przyszłym roku atakujemy kolejne namiary w najbliższej okolicy tegorocznych. A co! Może razem?

Im więcej jeżdżę za rybami tym mniej się temu dziwię. Wolę wziąć jeden – dwa dłuższe urlopy w roku i kilka krótszych, a połowić w wodzie, o której wiem, że na 100% są w niej ryby w dużych ilościach. Pałowanie najbliższej mi wody, żeby po kilku tygodniach (miesiącach, latach) wyjąć dziadka-niedobitka jakoś coraz mniej mi leży. Wolę przekonać rodzinę, żeby ode mnie odpoczęła i wyjechać na normalne łowiska – kosztem odpuszczenia części weekendów nad lokalną studnią. A co do kosztów – powiem tylko, że tegoroczny wyjazd do Szwecji kosztował mnie nieco ponad 100PLN (prom, „zakwaterowanie”, pływadło, licencja, paliwo, jedzenie, picie, ubezpieczenie) za dzień łowienia. Jak to zrobiłem – to moja słodka tejmnica

Im więcej jeżdżę za rybami tym mniej się temu dziwię. Wolę wziąć jeden – dwa dłuższe urlopy w roku i kilka krótszych, a połowić w wodzie, o której wiem, że na 100% są w niej ryby w dużych ilościach. Pałowanie najbliższej mi wody, żeby po kilku tygodniach (miesiącach, latach) wyjąć dziadka-niedobitka jakoś coraz mniej mi leży. Wolę przekonać rodzinę, żeby ode mnie odpoczęła i wyjechać na normalne łowiska – kosztem odpuszczenia części weekendów nad lokalną studnią. A co do kosztów – powiem tylko, że tegoroczny wyjazd do Szwecji kosztował mnie nieco ponad 100PLN (prom, „zakwaterowanie”, pływadło, licencja, paliwo, jedzenie, picie, ubezpieczenie) za dzień łowienia. Jak to zrobiłem – to moja słodka tejmnica

To odwrotnie jak ja. Na okazach mi nie zależy (chociaż bym nie pogardził ) a częsta bytność nad wodą, nawet mało rybną, pozwala mi na normalne funkcjonowanie.

Ale to temat raczej z gatunku OT

Niniejszym wyjaśniam:

- prom z kabinami w obie strony na 7 pokładzie (nie w maszynowni ),

- pływadło własne (a właściwie 2 z silnikami spalinowymi) przewożone w bagażniku,

- przejazd po Szwecji opędzony na paliwie służbowym typu olej napędowy, co wewnętrzna polityka mojego pracodawcy jak najbardziej dopuszcza B) ,

- ubezpieczenie pakietowe standard,

- licencje za symboliczne kilkadziesiąt PLN per capita,

- zakwaterowanie w namiocie o rzut kartoflem od wody (dużo świeżego powietrza o temp. 6 st. - gratis <_< )

- woda niestety zimna, ale za to pod dostatkiem <_< <_< ,

- paliwa do pływania - nie powiem, trochę poszło...

- wyżywienie prosto z ogniska typu ryba z ryżem, kawa-parzonka, do tego trochę stężonych %, cytryny, cukier.

Rozkładamy powyższe koszty na 3 osoby, dzielimy na 7 dni i... :mellow:

Dodam tylko, że komfort tego typu pobytu jest zakakująco wysoki: można się położyc spać w ubraniu (oczywiście wskazane jest zdjęcie butów i kurtki, czapki - niekoniecznie), przespać 3h, wstać, założyć co się zdjęło, zjeść energetyczny posiłek, który jest w garnku dostęny przez 24h/dobę, wskoczyć do łódki i wypłynąć bez zbędnych dodatkowych ruchów i czynności...

Dodam tylko, że komfort tego typu pobytu jest zakakująco wysoki: można się położyc spać w ubraniu (oczywiście wskazane jest zdjęcie butów i kurtki, czapki - niekoniecznie), przespać 3h, wstać, założyć co się zdjęło, zjeść energetyczny posiłek, który jest w garnku dostęny przez 24h/dobę, wskoczyć do łódki i wypłynąć bez zbędnych dodatkowych ruchów i czynności...

B)

Wyjazd w dobrym duchu. Szacuneczek :D

Guzu