Aztekaztecki Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Sam nie wiem, czegoś 10-(40-50), albo 10-35 z zapasem mocy do 50, bardzo miło gdyby jedna część i ok 2m (1.8-2.2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o okumę to bardzo elektryczny kijek. Przy każdym kontakcie gumy z przeszkodą daje nieźle po paluchach. Ale nie mam porównania do jednoczęściówek dlatego najlepiej by było gdybyś obmacał na żywo w jakimś sklepie i sam ocenił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Okuma trochę wolna jest. Kije SG są w jednym kawałku. Dragon Jig &Jerk 15-70gr realnie 10-50 i kilka długości do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aztekaztecki Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) A co powiecie na tego Fenwicka 1,83m, wyrzutu ma 7-35 (http://www.fenwick.com.pl/hmx-tiggerstik.html) ? Do kupienia za 300zł, właściciel wspomniał że porzuca się nim do 45g. Troszkę tańszy niż jig&jerk dragona Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Aztekaztecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Celował bym w dragon jig &jerk 15-70 jak kolega wyżej prawi .. Sam go chciałem kupić jako pierwszy kij pod casta ...Taki uniwersalny kij i pod gumę i pod jerka . Duży przedział rzutowy, jeden kawałek i rekojeść na której poczujesz każde pstryki..Mankamentem jest słaby lakier na omotkach jak to w wedziskach dragonowskich i może ci popekać jednak nie wpływa to na użytkowanie tego kija..Do tego np. ABU Revo SX ... Wygląda przyzwoicie i ma normalną mosiężną przekładnię.. Jak dobrze poszukasz to trafisz tak że zmieścisz się w 1000zł a sprzęt będziesz miał taki co ci od biedy ogarnie od 10-60gr...Tego feniwicka bym sobie darował. Mam jednego i mi pasuje ale inna seria ...A i jak masz wiecej jak te 180 wzrostu to bierz kij raczej ten 198cm to taki uniwersał na króciakach gorzej się holuje i dziwnie rzuca...Ja jestem niskiego wzrostu a wolę te dłuższe kije.. Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez darkonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Celował bym w dragon jig &jerk 15-70 jak kolega wyżej prawi .. Sam go chciałem kupić jako pierwszy kij pod casta ...Taki uniwersalny kij i pod gumę i pod jerka . Duży przedział rzutowy, jeden kawałek i rekojeść na której poczujesz każde pstryki..Mankamentem jest słaby lakier na omotkach jak to w wedziskach dragonowskich i może ci popekać jednak nie wpływa to na użytkowanie tego kija..Do tego np. ABU Revo SX ... Wygląda przyzwoicie i ma normalną mosiężną przekładnię.. Jak dobrze poszukasz to trafisz tak że zmieścisz się w 1000zł a sprzęt będziesz miał taki co ci od biedy ogarnie od 10-60gr...Tego feniwicka bym sobie darował. Mam jednego i mi pasuje ale inna seria ...A i jak masz wiecej jak te 180 wzrostu to bierz kij raczej ten 198cm to taki uniwersał na króciakach gorzej się holuje i dziwnie rzuca...Ja jestem niskiego wzrostu a wolę te dłuższe kije..co ma wzrost do długości wedki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Jak się jerkuje w dół to ma....Ja osobiście nie trzymam się tych opini i kup kij jaki mi pasuje .. Szarpie wtedy do boku nie w dół.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Chłopaki, przerobicie kilka - kilkanaście kijków to się dowiecie, jakie to ma znaczenie;-) A jak przerobicie trochę dżerków, to też Wam się szarpanie zmieni. Nie każde reagują prawidłowo na jazdę do boku. Tak jak z tą windą - gdzie ma jechać, w bok?!? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Sam stoję przed podobnym wyborem jednak częściej chciałbym móc obsłużyć także większe woblery. O ile w opisach multiplikatorów nie brakuje informacji o obsługiwanych jerkach, to mniej informacji jest w kwestii woblerów. Celowałem w Daiwę tatulę, jednak czy nie będzie za delikatna do stawiających większy opór przynęt, może lepsza będzie ABU Orra Wich - szczególne obawy mam z większym przełożeniem.Jeśli kijek ma być nowy i budżetowy to poczytaj o okumie black rock. Są dwie wersje cast - 5-25g oraz 10-35g. Tą drugą mam i jest wg. mnie niedoszacowana. Slidery 10s ogarnia spokojnie, natomiast dolną komfortową granicą jest w mojej ocenie około 15 gram. Dlatego jeśli zależy Ci na mniejszych przynętach chyba warto przyjrzeć się tej drugiej. Jest o nich sporo informacji na forum. Udanych poszukiwań i zakupów Jak oceniasz max tej Okumy (10-35) we współpracy z dużymi woblerami szczególnie SDR. Mam do testowania dragona express do 60g, z prowadzeniem ok jednak za bardzo kołkowaty przy rzucaniu woblerów, no i na rzekę przydałby się dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aztekaztecki Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Dragon Jig&Jerk może być fajną opcją, ale nie wiem czy akurat dla mnie. Sęk tkwi w tym, że w tej chwili moje przynęty zaczynają się od ~8g do 25g i są to tylko i wyłącznie gumy (dokładniej główki ). Wszedłem w ten wiek, gdzie już sam muszę zadbać o swoją skrzynkę i kupować sobie wszystko, czym będę łowił. Tak więc chciałbym wykorzystać również to, co mam teraz, a dopiero potem dokupować, wraz z upływem czasu inne przynęty. Tak więć Dragon który jest określany na 18-70 jest dla mnie zbyt mocny, pewnie przyjemnie rzuca się od 20g. Do tego cena - w tej chwili za tego używanego fenwicka musiałbym zapłacić ~300zł, natomiast dragon wychodzi 460+wysyłka, więc co by nie patrzeć - to jest 150% ceny Fenwicka. W grę wchodzi również Okuma, tak jak wspominaliście, ale nie jest w jednym kawałku - pytanie tylko czy przyjemniejsza od fenwica, czy nie ? Edit: A może coś od Abu Garcia ? Ktoś miał styczność z tymi wędziskami ? Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Aztekaztecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Dragon Jig&Jerk może być fajną opcją, ale nie wiem czy akurat dla mnie. Sęk tkwi w tym, że w tej chwili moje przynęty zaczynają się od ~8g do 25g i są to tylko i wyłącznie gumy (dokładniej główki [emoji14]). Wszedłem w ten wiek, gdzie już sam muszę zadbać o swoją skrzynkę i kupować sobie wszystko, czym będę łowił. Tak więc chciałbym wykorzystać również to, co mam teraz, a dopiero potem dokupować, wraz z upływem czasu inne przynęty. Tak więć Dragon który jest określany na 18-70 jest dla mnie zbyt mocny, pewnie przyjemnie rzuca się od 20g. Do tego cena - w tej chwili za tego używanego fenwicka musiałbym zapłacić ~300zł, natomiast dragon wychodzi 460+wysyłka, więc co by nie patrzeć - to jest 150% ceny Fenwicka. W grę wchodzi również Okuma, tak jak wspominaliście, ale nie jest w jednym kawałku - pytanie tylko czy przyjemniejsza od fenwica, czy nie ? Edit: A może coś od Abu Garcia ? Ktoś miał styczność z tymi wędziskami ? Okuma nie ma porównania do Fenwicka według mnie, Fenie to bardzo dobre kije, ładnie grające pod rybą. Miałem kiedyś dłuższy model tej serii i pomimo przeznaczenia i sporego CW nie był pałą. Fenio to po prostu klasa wyżej i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Jezeli chodzi o abu fajna seria sa veritasy, fajne czule kije z zapasem mocy Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Ja Feniwicka będę testował dopiero od maja tego roku .. O swoim mogę powiedzieć że jest źle opisany .. Moc wyrzutowa tego kija jest prawie 2 razy zaniżona w moim odczuciu ... Pamiętaj że..... to że łowisz na główki od 8-25gr to jeszcze do tego dochodzi masa przynęty i takie kopytko L-4 to już z parenaścię gr wiecej.. Swoje początki z użyciem casta zaczynałem z kijem 2,30 m 14-35 cw i ogarniałem i gumy i jerki typu slider 10 , jednak było ciężkawo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Okuma trochę wolna jest. Kije SG są w jednym kawałku. Dragon Jig &Jerk 15-70gr realnie 10-50 i kilka długości do wyboru nie miałem nigdy, ale patrząc na preferencje szukającego kolegi i dane, które sam niedawno zbierałem szukając, obracałbym się właśnie wokół black rock, J&J lub SG MPP. sam wybrałem w końcu team dragona, ale do cięższej orki - 30-70g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Sęk tkwi w tym, że w tej chwili moje przynęty zaczynają się od ~8g do 25g i są to tylko i wyłącznie gumy (dokładniej główki ). Kup większe gumy sama guma długości 12-15 cm potrafi ważyć 20 - 30g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Jak oceniasz max tej Okumy (10-35) we współpracy z dużymi woblerami szczególnie SDR. Mam do testowania dragona express do 60g, z prowadzeniem ok jednak za bardzo kołkowaty przy rzucaniu woblerów, no i na rzekę przydałby się dłuższy. Według mnie do woblerów może być ciut za sztywna. Mogę się jednak mylić bo szczerze mówiąc sam używam jej tylko do jerków i gumek. Dlatego lepiej zasięgnij opinii kogoś kto próbował jej używać z takimi wabiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Nie wiem Panowie jak Wy , ale to właśnie cast otworzył mi oczy na używanie " dużych przynęt" ... łowie nałogowo praktycznie z jakieś 17lat ... I zawsze kupowałem kije do max 35gr c.w. W tamtym roku kupiłem pierwszy zestaw castingowy jak już wcześniej wspomniałem do 35gr cw... I szybko stwierdziłem że potrzebuję kija co najmniej do 120gr c.w. Wcześniej wydawało mi się że slider 10 to już duża przynęta , a guma czy woblery 15-25cm to niezły i nieporęczny krokodyl . Makabrycznie się tym rzucało używając stałej szpuli ( strzelało na palcu). Teraz wiem że im większe tym lepiej:) Nawet zastanawiam się nad zestawem co pociągnie mi krokodyle po 200-300gr ...... Duży wabik to większe prawdopodobieństwo na dużego drapieżnika , a czasami nawet jedyna skuteczna metoda nawet na te średnie drapieżniki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Teraz wiem że im większe tym lepiej:) Niezależnie od pory roku? Ja też pokochałem duże przynety.Wagowo 50-120g.A żeby było śmieszniej - uwielbiam również mój zestaw do UL - gdzie rzucam paprochami na główkach 1-1,5g Żona zawsze mówiła, że mam skłonności do skrajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Panowie, nie robcie oftopa. Autor watku szuka zestawu max 40gr. Trzymajcie sie tematu, albo wystawcie sobie oddzielny watek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Chciałem tylko autorowi wątku uświadomić żeby nie bał się kija do cięższych zadań ...Jak mu się spodoba cast i poczuje moc dużej przynęty to wszystkie kije co wyżej wymienili koledzy będą ok:) Prędzej czy później kupi kolejny zestaw Padło już tyle propozycji że autornapewno coś wybieże.... P.S. Drac też myślałem że lato to małe przynęty , ale w tamtym roku na jednym z jezior nawet mi takiej nie powochały Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Weź jeszcze obczaj taki kij http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/powermesh-baitcast-jerk-a180-p965-k13687.htmlmodel do 35g sam się nad nim zastanawiam do połowu bolenia i sandacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Kurka kij do sandacza i bolka w jednym, biore w ciemno;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi