Skocz do zawartości

Muchy Michała P.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!
Jako że w miarę systematycznie dokumentuję co mi z imadła spadnie, postanowiłem zebrać wszystko w całość i ulokować w osobnym miejscu  :)

Tak więc startuję z osobistym wątkiem autorskim i obiecuję wrzucać co jakiś czas zdjęcia muszek mojego wykonania.

Piankowe żuczki:

qy5o5x.jpg

1g0rp0.jpg

2r7lssp.jpg

svl1d1.jpg

35kk3et.jpg

2emk2l4.jpg

• Like 12

Dawno nie widziałem "kaczych" jętek. CDC, a i cała masa nowoczesnych materiałów sztucznych dedykowanych na skrzydełka spowodowały, że dziś już mało kto bawi się w masowanie lotek kaczki.

Fajnie, jest kolejny krętacz. Może masz w zanadrzu jakieś jigi pod lekkiego spina?

W czasie, gdy pisałem post pokazałeś i CDC ;)

Witaj :)

Dawno nie widziałem "kaczych" jętek. CDC, a i cała masa nowoczesnych materiałów sztucznych dedykowanych na skrzydełka spowodowały, że dziś już mało kto bawi się w masowanie lotek kaczki.

Fajnie, jest kolejny krętacz. Może masz w zanadrzu jakieś jigi pod lekkiego spina?

W czasie, gdy pisałem post pokazałeś i CDC ;)

Witaj :)

dżigi pod lekkiego spina.. takie? coś tam motałem nie dawno  :D 

10mng9d.jpg

• Like 4

Fajne, użytkowe muszki. Faktycznie w tych jetkach rób krótsze skrzydełka wówczas muszka w trakcie rzutów nie będzie kręciła się jak wiatraczek :) a i trwalsza będzie. Jezynki do mokrych dawaj z kury. Są miękkie i świetnie pracują. Do klasycznego MB najlepsze są pokrywane kuropatwy. Pozdrawiam

Muszki zacne, ale jako tradycjonalista wrzucę kamyczek w ten ogródek...

Jako że tradycja zobowiązuje, więc i nazewnictwo również....

"Mohikanki" czyli Mohican MayFly to to nie są... To "tylko" Extended Body MayFly...

Mohicany mają inną konstrukcję, inne materiały...

Podobnie jest przy np. prezentowanych tutaj March Brown, które z oryginalnymi recepturami nają chyba tylko skrzydełko z bażanta...

Pamiętajcie koledzy że tworząc własne Warianty jakichś klasyków, to podając w nazwie oryginał, wypada dodać "V" (jako oznaczenie wariantu)i ewentualny dopisek tego co wariantem jest.

Już teraz robi się mały bajzel w tym wszystkim, a za kilka lat podanie nazwy muchy nikomu nic nie powie, bo kazdy będzie myślał o innej ;)

• Like 2