Pleciona Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć!Szukam sprawdzonych, poprawnie napisanych poradników wędkarskich dla dzieci, nawet tych odrobinę starszych .Interesuje mnie to co przewinęło się Wam przez ręce- sprawdzone pozycje- dotyczące metod połowów, węzłów itp. rzeczy. Ilustracje mile widziane.To będzie prezent/dodatek lub dwa dla zapalnego 10-letniego wędkarza, więc ściemy być nie może .Co moglibyście polecić? Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez PLECIONA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Podłączam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Sławku w końcu planujesz się podszkolić bo nic nie możesz złowić? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleciona Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Dlatego też pytałem o ilustrowany ;D Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez PLECIONA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Poradników dla dzieci nie znalazłem, kiedyś dzieciakom podobała się stara książka "Tajemnice wędkowania" Andrzeja Skarżyńskiego teraz może ciut nieaktualna ale dzieciakom dobrze się to czytało... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 "Złów i wypuść" autorstwa Mateusza Barana warto dodać do listy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 W pamiętnym roku 1997 (a może rok później) dostałem w nagrodę za osiągnięcia szkolne książkę "Wędkarstwo Gruntowe cz.1". - Kolendowicz i Zalewski; Multico. Nie wiem jaka jest część druga, ale w tej jest trochę rysunków dot. metod, zestawów, gruntowania, wiązania, rozpoznania łowiska, nęcenia oraz dużo różnych zdjęć znad wody. Czy to książka poprawna, hmmm. Raczej tak, choć pojawiają się tam kwiatki, że multiplikator zawsze ma bardziej skomplikowaną budowę od stałoszpulowca i dlatego jest droższy... Ale w kontekście gruntu multik jest wspomniany - nie wiem, czy w "Wędkarstwie spiningowym" pana Jacka K. też był...Dla zapalonego 10-latka sądzę, że to będzie ciakawe. Odstąpiłbym, gdyby nie miała dedykacji, podpisu p. Wychowawczyni i pieczątki p. Dyrektora. PozdrawiamGrzesiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Mam w domu coś takiego, jak ABC WĘDKARSTWA Następnym razem, jak pojadę tam, to wezmę ze sobą, zrobię fotkę i dam znać Coś innego chyba też miałem, ale nie jestem pewien 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 W pamiętnym roku 1997 (a może rok później) dostałem w nagrodę za osiągnięcia szkolne książkę "Wędkarstwo Gruntowe cz.1". - Kolendowicz i Zalewski; Multico. Nie wiem jaka jest część druga, ale w tej jest trochę rysunków dot. metod, zestawów, gruntowania, wiązania, rozpoznania łowiska, nęcenia oraz dużo różnych zdjęć znad wody. Czy to książka poprawna, hmmm. Raczej tak, choć pojawiają się tam kwiatki, że multiplikator zawsze ma bardziej skomplikowaną budowę od stałoszpulowca i dlatego jest droższy... Ale w kontekście gruntu multik jest wspomniany - nie wiem, czy w "Wędkarstwie spiningowym" pana Jacka K. też był...Dla zapalonego 10-latka sądzę, że to będzie ciakawe. Odstąpiłbym, gdyby nie miała dedykacji, podpisu p. Wychowawczyni i pieczątki p. Dyrektora. PozdrawiamGrzesiek Część 2 może być znacznie ciekawsza dla 10-latka. Pierwsza jest bardziej techniczna, zawiera opisy, metod zestawów i na tym się skupia. W drugiej panowie opisują jak zabrać się do łowienia poszczególnych gatunków ryb, także drapieżników, przy pomocy metod spławikowo-gruntowych. Podają tam informacje, gdzie szukać danego gatunku ryby, jaką wybrać metodę jaki zestaw, przynęty zanęty itp. Moim zdaniem dla początkującego i nie tylko bardzo wartościowa pozycja, okraszona ładnymi zdjęciami i wieloma rysunkami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Bardzo ciekawą pozycją jest księga pt. Wędkarstwo (tyt. oryginału The Complete Book of Sportfishing), wydana 1992 r. nakładem Muza S. A. w Warszawie. Niecałe 300 stron, ale spory format. Przekrojowo od wód słodkich po słone, od spławików i gruntówki po muchę. Zawiera wiele zdjęć oraz ilustracji. O, znalazłem taką na aukcji: http://allegro.pl/wedkarstwo-na-nowy-sezon-wedkarski-i5277625793.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zwykle młodzi ludzie mają problem z gatunkami ryb. Może Wielka Encyklopedia Ryb? Z cyklu wspomnianego powyżej, również wydawnictwo Muza SA. Kontakt www.muza.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi