Skocz do zawartości

Poradnik wędkarski dla dzieci.

Pleciona

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Szukam sprawdzonych, poprawnie napisanych poradników wędkarskich dla dzieci, nawet tych odrobinę starszych ;).

Interesuje mnie to co przewinęło się Wam przez ręce- sprawdzone pozycje- dotyczące metod połowów, węzłów itp. rzeczy. Ilustracje mile widziane.

To będzie prezent/dodatek lub dwa dla zapalnego 10-letniego wędkarza, więc ściemy być nie może ;).

Co moglibyście polecić?

Edytowane przez PLECIONA

W pamiętnym roku 1997 (a może rok później) dostałem w nagrodę za osiągnięcia szkolne  :blush: książkę "Wędkarstwo Gruntowe cz.1". - Kolendowicz i Zalewski; Multico. Nie wiem jaka jest część druga, ale w tej jest trochę rysunków dot. metod, zestawów, gruntowania, wiązania, rozpoznania łowiska, nęcenia oraz dużo różnych zdjęć znad wody. Czy to książka poprawna, hmmm. Raczej tak, choć pojawiają się tam kwiatki, że multiplikator zawsze ma bardziej skomplikowaną budowę od stałoszpulowca i dlatego jest droższy... :rolleyes: Ale w kontekście gruntu multik jest wspomniany - nie wiem, czy w "Wędkarstwie spiningowym" pana Jacka K. też był...
Dla zapalonego 10-latka sądzę, że to będzie ciakawe. Odstąpiłbym, gdyby nie miała dedykacji, podpisu p. Wychowawczyni i pieczątki p. Dyrektora. ^_^

Pozdrawiam
Grzesiek

• Like 2

W pamiętnym roku 1997 (a może rok później) dostałem w nagrodę za osiągnięcia szkolne  :blush: książkę "Wędkarstwo Gruntowe cz.1". - Kolendowicz i Zalewski; Multico. Nie wiem jaka jest część druga, ale w tej jest trochę rysunków dot. metod, zestawów, gruntowania, wiązania, rozpoznania łowiska, nęcenia oraz dużo różnych zdjęć znad wody. Czy to książka poprawna, hmmm. Raczej tak, choć pojawiają się tam kwiatki, że multiplikator zawsze ma bardziej skomplikowaną budowę od stałoszpulowca i dlatego jest droższy... :rolleyes: Ale w kontekście gruntu multik jest wspomniany - nie wiem, czy w "Wędkarstwie spiningowym" pana Jacka K. też był...

Dla zapalonego 10-latka sądzę, że to będzie ciakawe. Odstąpiłbym, gdyby nie miała dedykacji, podpisu p. Wychowawczyni i pieczątki p. Dyrektora. ^_^

Pozdrawiam

Grzesiek

Część 2 może być znacznie ciekawsza dla 10-latka. Pierwsza jest bardziej techniczna, zawiera opisy, metod zestawów i na tym się skupia. W drugiej panowie opisują jak zabrać się do łowienia poszczególnych gatunków ryb, także drapieżników, przy pomocy metod spławikowo-gruntowych. Podają tam informacje, gdzie szukać danego gatunku ryby, jaką wybrać metodę jaki zestaw, przynęty zanęty itp. Moim zdaniem dla początkującego i nie tylko bardzo wartościowa pozycja, okraszona ładnymi zdjęciami i wieloma rysunkami.

• Like 2

Bardzo ciekawą pozycją jest księga pt. Wędkarstwo (tyt. oryginału The Complete Book of Sportfishing), wydana 1992 r. nakładem Muza S. A. w Warszawie. Niecałe 300 stron, ale spory format. Przekrojowo od wód słodkich po słone, od spławików i gruntówki po muchę. Zawiera wiele zdjęć oraz ilustracji.

O, znalazłem taką na aukcji:

http://allegro.pl/wedkarstwo-na-nowy-sezon-wedkarski-i5277625793.html