Skocz do zawartości
  • 0

Echo Humminbird Fishfinder 565 ....prośba o poradę.

Zyga102

Pytanie

Witam,

Mam do kolegów prośbę. Potrzebuję zakupić dobry akumulator ( to nie znaczy najdroższy... :) )  i ładowarkę taką z gniazdka elektr. 220V     do tego echa   Humminbird Fishfinder 565 . Jestem z Warszawy, może mi coś polecicie , jaki typ akumulatora , itp.

Proszę bardzo , bo jestem kompletnie zielony w tym temacie a mam ogarnąć takie zadanie bojowe.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie...Zyga

Edytowane przez Zyga102

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

napisz jak zamierzasz używać tego echa i czym pływać (silnik elektryczny czy spalina) i czy w instukcji masz napisane ile prądu to konsumuje. Jak napiszesz że pływasz po 8-10 godzin a w instrukcji napisane jest, że zjada to 1A, to będzie można dobrać aku. Jak pływasz na elektryku to podłącz sie pod tenże aku i nie muszi kupowac drugiego, jak tak robiłem ze swoim echem i elektrykiem - podłączałem pod jeden akumulator i nie martwiłem się o noszeniu dwu, a do tego moje echo ma miernik napięcia prądu i mogłem swobodnie kontrolowac ile prądu ma aku na którym pływam

• 0

Będziemy pływać na silniku spalinowym. Łapanie ryb po 8-10godzin. Echo musi być zasilane ze swojego akumulatora. Tyle wiem.

Nie mam pojęcia , ile zjada to echo prądu. Echo jest w tej chwili za granicą a ja mam ogarnąć akumulator i ładowarkę, Sorki...tyle wiem i proszę nie zadawać mi zbyt skomplikowanych pytań....ha,ha :D .

Dzięki serdeczne i pozdrawiam.

Edytowane przez Zyga102

• 0

przyjmując 1A i 8-10 godzin płyywania kup coś troche powyżej 10Ah (12-15Ah) i powinno dać radę, Standardowo dawane do echa są akumulatory 7Ah ale to często jest to za mało dla prądożernych echosond. Raz kolega brał takie dwa aku po 7ah i ledwo mu starczało na duże echo z GPSem. Popytaj może ktoś wie ile to Twoje ciągnie prądu, bo im większy aku tym więcej kosztuje no i do tego ladowarka, jak wybierzesz taki powyżej 10Ah to z ładowarką wyjdzie CI około 200 zł.

Jeśli masz działający zapasowy akumulator do samochodu to weź taki i po sprawie, tylko dokup klemy aby było jak podłączyć kable od echa,a wtedy wystarczy CI zwykła aładowarka jak do kwasowych akumulatorów.

Jakbyś był bardzo w potrzebie i był koło Lublina, mam taki aku co kiedyś miał 60Ah a teraz realnie ze 20-30Ah, ale to standardowy aku (kwasowy VARTA HOBBY) i waży z 15kg. Mogę oddać za przysłowiowe piwo :-). Wtedy zostanie CI tylko zorganizować ładowarkę

Edytowane przez wuran

• 0

na jednorazowe łowienie, czy nawet dwa tygodnie po te kilka godzin dziennie, każdy nowy aku 7Ah będzie ok, czy to żel czy AGM - pod warunkiem odpowiedniej ładowarki i to co trzeba pamiętać aby po kazdym łowieniu naładować aku i to że przed pierwszym użyciem też trzeba naładować. W użytkowaniu  pilnować aby nie rozładowywać poniżej 9V. W sklepach które sprzedają aku są do nich odpowiednie ładowarki i taki komplet kupić

Edytowane przez wuran

• 0

nie znam funkcji tego 565, mój Lowrance X4-Pro pokazuje napięcie. NIe przejmuj się tak tymi 9V jeśli to będzie nowy aku a to echo faktycznie pobiera tylko 0,3A to nie powinno się tak bardzo rozładować. Jak będziesz miał możliwośc to po kupnie sprawdź ile pokazuje, powinno być powyżej 12V, i potem zobacz po pierwszym naładowaniu. To wszystko opcjonalnie, te 9V to sztywna zasada ale mało kto sprawdzwdza napięcie na aku podczas pływania, właśnie dlatego że nie ma czym, stąd ważny dobór aku to pobieranego prądu, aby nie obciążać ponad miarę i nie doprowadzać do tak głębokiego rozładowania. Inna psrawa że aku bez obciążenia moze pokazywać 12 V a pod obciążeniem sporo mniej.

• 0

XHS 9 HDSI 180 T jest przetwornikiem przeznaczonym do większych echosond, 898Si, 998SI, 1198SI, 999SI, 1199SI. Ma on moc 1000 watt oraz dodatkowo 800kHz i twoja echosonda nie jest w stanie  obsłużyć tego przetwornika w pełni. Stosując go nic nie zyskasz.