gaweł Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Jako że za ponad miesiąc jadę po raz pierwszy na wyspę to może ktoś coś napisze.Prosiłbym o wskazówki w łowieniu na blachy i woblery aczkolwiek "spierdolino" będę też próbował Sprzęt do brodzenia?Wiem że kij do brodzenia to podstawa Buty? Kolce?Łowie na morskich plażach u nas kilkanaście lat a tam podobno glonicha jakieś są? Teoretycznie wiem ale.....Dzięki z góry za porady 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 (edytowane) Jako że za ponad miesiąc jadę po raz pierwszy na wyspę to może ktoś coś napisze.Prosiłbym o wskazówki w łowieniu na blachy i woblery aczkolwiek "spierdolino" będę też próbował Sprzęt do brodzenia?Wiem że kij do brodzenia to podstawa Buty? Kolce?Łowie na morskich plażach u nas kilkanaście lat a tam podobno glonicha jakieś są? Teoretycznie wiem ale.....Dzięki z góry za porady Glonicha na kamlotach.Buty do brodzenia podkuj. Nawet najtańszymi kolcami do opon crossowych - trzymają się i butów i skał bardzo dobrze. Z tym nie ma żartów, podczas brodzenia po skałach i kamieniach. Edytowane 18 Lutego 2023 przez Kokosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Glonicha na kamlotach.Buty do brodzenia podkuj. Nawet najtańszymi kolcami do opon crossowych - trzymają się i butów i skał bardzo dobrze. Z tym nie ma żartów, podczas brodzenia po skałach i kamieniach.Takie mam, właśnie Thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Paweł, poszukaj tego - https://bogdangawlik.pl/product-pol-12108-Jaxon-Kij-do-Brodzenia.htmlPrawdziwa wygoda, składany, do paska, pływający 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Paweł, poszukaj tego - https://bogdangawlik.pl/product-pol-12108-Jaxon-Kij-do-Brodzenia.htmlPrawdziwa wygoda, składany, do paska, pływającyMam go Bartku. Bez tego już na kamienie się nie ruszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybakaw Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Potwierdzam opinię- na Bornholmie kolce w butach to podstawa. Inaczej wywrotka i kąpiel na bank! Dobre są też buty na filcowej podeszwie+kolce. Odnośnie kija do brodzenia to też uważam go za „must have”. Jednak uważam, że „firmowe” kijki są o kant d…..py potłuc… Są za delikatne. Zaklinuje Ci się między skałami, podeprzesz się na nim w trakcie uderzenia fali i połamiesz go w drobny mak. Na marne wydane pieniądze. Polecam kij domowej roboty. Koszt to połowa tej kwoty. Kupujesz kij do miotły/grabi w supermarkecie, gumową nakładkę na rączkę rowerową, gumowaną linkę samochodową i karabińczyk. Z tego montujesz zgrabny, wytrzymały, pływający koj do brodzenia. W razie pytań pisz na priv. Wyjaśnię wszystko i podpowiem parę kwestii zw. z Bornholmem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Tu o tym kilka słów -10 lat temu http://jerkbait.pl/topic/33145-kij-do-brodzenia-wading-staff/?hl=%2Bwading+%2Bstaff 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 (edytowane) To i ja dorzucę swoje 5 groszy w kwestii kija do brodzenia ponieważ go nie używam…wiem, ze to może być kontrowersyjne stanowisko ale moja strategia dla mnie się sprawdza w 100%. Jako muszkarz wielokrotnie brodzę w rwących rzekach i trudnym podłożu i moja strategia jest następująca:1. Absolutna podstawa to dobre buty z kolcami - tu nie ma kompromisów, dobry but „trzymający” w kostce zapewnia stabilne brodzenie na każdym podłożu.2. Kijek to dla mnie tylko zbędny ciężar do dźwigania a do tego podczas łowienia plącze się a niego linka. Miałem, spróbowałem i natychmiast się go pozbyłem. Jeśli mam trudny odcinek i potrzebuję kija to zawsze coś na brzegu znajdę (zawsze mam przy sobie nóż). Na Bornholmie tez łowię bez kijka. Nigdy (odpukać) przez 30 lat wędkowania nie zaliczyłem gleby ;-) Teraz już 50 lat na karku i po prostu bardziej dbam o kondycję i ogólną sprawność bo tego nie zastąpi żaden kijek. Edytowane 25 Lutego 2023 przez gladki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 To i ja dorzucę swoje 5 groszy w kwestii kija do brodzenia ponieważ go nie używam…wiem, ze to może być kontrowersyjne stanowisko ale moja strategia dla mnie się sprawdza w 100%. Jako muszkarz wielokrotnie brodzę w rwących rzekach i trudnym podłożu i moja strategia jest następująca:1. Absolutna podstawa to dobre buty z kolcami - tu nie ma kompromisów, dobry but „trzymający” w kostce zapewnia stabilne brodzenie na każdym podłożu.2. Kijek to dla mnie tylko zbędny ciężar do dźwigania a do tego podczas łowienia plącze się a niego linka. Miałem, spróbowałem i natychmiast się go pozbyłem. Jeśli mam trudny odcinek i potrzebuję kija to zawsze coś na brzegu znajdę (zawsze mam przy sobie nóż). Na Bornholmie tez łowię bez kijka. Nigdy (odpukać) przez 30 lat wędkowania nie zaliczyłem gleby ;-) Teraz już 50 lat na karku i po prostu bardziej dbam o kondycję i ogólną sprawność bo tego nie zastąpi żaden kijek.Taaak. Jak miałem 5 dych to też na Rozewiu bez kija skakałem. Teraz niestety amortyzatory do wymiany są bo czas sobie leci, banalnie Tik Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Taaak. Jak miałem 5 dych to też na Rozewiu bez kija skakałem. Teraz niestety amortyzatory do wymiany są bo czas sobie leci, banalnie Tik Tak Wiadomix, czasu nie oszukamy ;-) Możemy tylko utrzymywać się jak najdłużej w dobrej kondycji fizycznej, na tyle na ile się da. A będziemy się martwić jak będzie problem Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madzo89 Opublikowano 26 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2024 Witam Szanowne grono. Tak sie zlozylo, ze przyszło mi popracować troche na Bornholmie, a jako ze przyjechałem autem to zabrałem kija, troche przynęt i neopreny. Troche przeszperałem juz forum w poszukiwaniu informacji, wiec jakis punkt zaczepienia mam, aczkolwiek wole dopytać. Mieszkam w Gudhjem, wiec które miejsce proponujecie na niedzielne wedkowanie? Niestety mam mozliwosc powędkować tylko w niedziele, bo od pon do soboty po 12h w pracy. Wiem ze okres styczeń luty nie jest zbyt szalowy na łowienie troci w morzu ze względu na temp wody, ale jak poprobuje kilka godzin pobrudzić w niedziele to tylko na zdrowie mi to wyjdzie dodam ze jestem początkującym wędkarzem morskim jak i trociarzem - dotychczasowe przygody mialem na kilku pomorskich rzekach jak i troche w Szwecji i w Norwegii. Jeżeli chodzi o przynęty - cos konkretnego proponujecie na ta pore roku i temp wody? Niestety mam tylko żelastwo. Spindolino przywiozę na kolejny przyjazd w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 26 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2024 Zrób rundę autem po wyspie i zobacz czy ktoś łowi. Jeśli tak, stań i rzucaj. Jeśli coś się będzie działo to szukaj podobnych miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 26 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2024 Odwiedziny w lokalnym sklepie wędkarskim da Ci wiele odpowiedzi na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madzo89 Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 Problem w tym ze nie mam możliwości wyskoczyć do sklepu wędkarskiego, bo pracuje od 6 do 18 od pon do soboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybakaw Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 Generalnie oprócz tego co pisali poprzedni koledzy należy pamiętać, że podstawa to temperatura wody. Optimum to około 7 stopni. Jak wędkowałem przy 2-3 to było mega ciężko z braniami. Wtedy szukasz ciut cieplejszej wody. Szukaj wędkujących i obserwuj. Jak godzinę - dwie nie ma brań zmieniaj miejscówkę. Na zimną wodę lepsze jest sbirulino i wolne prowadzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madzo89 Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 Rybakaw - dzięki za podpowiedz. Dzisiaj bylem troche porzucać ale bez dotknięcia, natomiast plusem z tej wyprawy było to, ze spotkałem dwóch wędkarzy łowiących na muche w Tejn. Mysle ze przy kolejnym moim przyjeździe sprobuje tam od razu, ale lepiej sie przygotuje z przynętami - a i woda juz w lutym powinna być cieplejsza. Dzięki raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 a i woda juz w lutym powinna być cieplejsza. Dzięki raz jeszczeW lutym to woda będzie najzimniejsza. Lekkiego wzrostu temperatury można oczekiwać w pod koniec marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 Ryby na wyspie łowione są prawie przez cały rok, a świadczy o tym ich lokalny informator, w którym jest trochę informacji:https://www.din-fangst.dk/forside/fangster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybakaw Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Są łowione cały rok ale przy gorszej pogodzie to całkowita loteria. Czasami jak jest zimno trafi się dosłownie pół godziny brań (wyjdzie trochę słońca itp.) a czasami tylko jeździsz po wyspie i zwiedzasz nowe miejscówki. Generalnie jest zasada: im zimniej tym wolniej prowadzisz i stosujesz mniejsze przynęty. Na taką pogodę sbirulino z muszką i zabawa jak bocznym trokiem. Robi się cieplej to zaczyna się sens używania blaszki lub woblera bezsterowego. Z miejscówek polecam lotnisko (koło tzw. Slipu), Hasle i Gudjem/Melsted. Jeździć, obserwować i rozmawiać z wędkarzami. Może coś podpiwiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak1967 Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca Czy ktoś z szanownych kolegów odwiedził w tym roku Bornholm? Jakieś wieści co się tam teraz dzieje? Wybieram się w kwietniu i jestem ciekaw wyników tegorocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo40404 Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca Tak z ciekawości, jak to transportowo wygląda obecnie? Prom z Niemiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca https://bornholm.info/de/faehre/Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca Czy ktoś z szanownych kolegów odwiedził w tym roku Bornholm? Jakieś wieści co się tam teraz dzieje? Wybieram się w kwietniu i jestem ciekaw wyników tegorocznych.Kliknij link w poście 68. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi