Skocz do zawartości

Star Wars Epizod VII, VIII, IX

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Można dyskutować o kinie w sposób obiektywny, bez emocji, oceniając scenariusz, reżyserię, grę aktorską, dialogi, scenografię, efekty itp. Ale to zazwyczaj robota dla dyplomowanych krytyków filmowych.

Star Wars wymyka się jednak suchym faktom. Oceniając rzetelnie zapewne by wyszło, że jest to po prostu zbiór kilku filmów, z których większość jest warsztatowo słaba, przeciętna najwyżej. Gdyby saga zaczęła się nie "Nową nadzieją", a "Mrocznym widmem", nie kilka dekad, a dekadę temu, stanowiłaby tylko i wyłącznie bajkę dla dzieci i młodszej młodzieży, łykających wszelkie "Kosogłosy" czy inne "Zmierzchy" jak pelikany.

W tym przypadku stało się inaczej, narodziła się legenda. Czasami tak się dzieje. W ogóle lata 80-te (aż się nie chce wierzyć, że "Nowa nadzieja" to rok 1977) obfitowały w spektakularne produkcje, nawet jeśli dziś niektóre wydają się technicznie mocno zacofane. Ale inne wciąż robią wrażenie. Myślę głównie o kinie sf..."Alien" (tu też jeszcze schyłek lat 70-tych), "Łowca androidów", "Predator", "Terminator", "Pamięć absolutna" (to już chyba co prawda 1990), "Uciekinier", "Mad Max" (na siłę można uznać za sf), "E.T", "Coś", "Diuna" (to akurat mocno ciężkie, ale ma grono wielbicieli), "Powrót do przyszłości", "RoboCop", "They Live" itd...jeśli dodać do tego kilka tytułów horrorów, fantasy...jest co wspominać z wypiekami!

Przyznam, że takiego "Predatora" zdarza mi się od czasu do czasu włączyć i wciąż nie mogę wyjść z podziwu. Genialne i perfekcyjne B)

PS 1 Z nowych Star Wars chyba żaden mi się nie podobał...są to jedynie złe i bardzo złe produkcje...wielka szkoda :ph34r: Ale wiem, że dzieciaki coś w tym widzą, może to samo, co ja widziałem będąc małolatem. To ma jakiś urok, że pokolenia zachwycają się w pewien sposób tym samym, w tym jest rzeczywiście MOC :)

PS 2 Do listy należy dodać, bez najmniejszego wstydu, "Seksmisję" :rolleyes:

Edytowane przez cristovo
  • Like 1

Obiecalem bratankowi lat 10, ze go zabiore na Lotra. Myslisz, ze bedzie rozczarowany?

Nie będzie. Ale Ty prawdopodobnie tak :rolleyes: Wczoraj wczesnym wieczorem miałem wątpliwą przyjemność uczestniczyć w seansie 2D+dubbing...podsumowanie...dzieciak (także syn brata, tyle że 9-latek) zadowolony i podekscytowany, chociaż za bardzo i do końca nie wie jeszcze, o co w filmie chodzi (trzeba będzie włączyć "Nową Nadzieję" i pokazać palcem B)), ja dla odmiany odrobinkę zdegustowany i zawiedziony......odrobinkę, bo po "Przebudzeniu Mocy" (a wcześniej przede wszystkim po "Mrocznym widmie") niczego już nie oczekiwałem. Jeżeli jestem zaskoczony to chyba tylko tym właśnie, że "Łotr 1" jest jeszcze słabszy od zeszłorocznej produkcji. Serio!

Aaaaa...i zaraz sprawdzę, czy przypadkiem nie maczali w tym paluchów twórcy "2012", bo kilka efektów wręcz żywcem przeniesionych :ph34r:    

Na plus? Kilka scen, dosłownie kilka scen....jak zawsze krążowniki imperium, jakieś efekty (ale w sumie nic nadzwyczajnego), trochę wymiany ognia, charakteryzacja Tarkina (od razu widać)...no i założenie było słuszne, historia dobrze się wplata i zazębia, szkoda jedynie, że została opowiedziana w sposób mało strawny :wacko:

Ech, jak to układa, dla GM ostatnie święta faktycznie były Last , a księżniczka doznała ataku serca na pokładzie statku powietrznego.....

Odchodzą ludzie którzy poprzez swoją grę lub sztukę , kreowali wyobraźnię milionów...wielka szkoda....a następów nie widać....

Świat się zmienia....

Tak...żal wielki...a dziś jeszcze się spotkały "po drugiej stronie" z matką ..szkoda...szkoda... :(

A wracając do poprzednich postów - ja podobnie jak "cristovo" zaczynałem w latach 80ych od "Imperium..." Też poszedłem z ojcem :)  Fajnie się wspomina...

Jeszcze nie byłem na "Łotrze" ale się wybieram...chciałem zabrac córkę (8 l) ale się waham czy da radę i czy nie będzie za ostrych scen. 

Plan mam taki żeby najpierw pójść samemu, a potem na wersję z dubbingiem :)

Martin,

raczej nie powinno być większych kłopotów, chyba nic w Łotrze aż tak strasznego nie ma, żeby przestraszyć Twoją córę...inna sprawa, że dzieci inaczej odbierają obrazy i dźwięki, do tego każde jest inne...mój bratanek z emocji rozsypał popcorn (nie posłuchał, że kino to nie restauracja, cóż :rolleyes:), ale jeszcze w czasie reklam, hahaha.

Tak czy siak popieram pomysł, żeby iść najpierw na 3D/2D plus napisy...dubbing zabija przyjemność oglądania, jakoś jako 10-cio czy 12-latek nie miałem problemów ze zrozumieniem większości kinowych filmów, za wyjątkiem być może "Imperium słońca", po prostu za młody byłem na ambitniejsze produkcje, mimo tego, że gapiłem się jak zahipnotyzowany, gdy puszczali w TV Woody Allena B)  

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

To już tylko kilka dni...

Jak zwykle, część będzie zawiedziona, część usatysfakcjonowana, a pozostałych to nie zainteresuje ;) Muszę się przyznać, że ja osobiście czekam na ten film. Na sprawnie opowiedzianą historię, w sensie gawędę, na dobrze zrobiony film. Taką mam nadzieję B)

• Like 3

Nie rozumiem tych co chodzą i narzekają. Że już któraś z kolei i dalej lipa. Jeśli byłbym zwiedzony po jednym czy dwóch filmach na kolejne epizody nie idę i nie narzekam. Zafascynowany nie jestem ale pójdę i obejrzę. W końcu czekamy z dziećmi już dwa lata.

• Like 2