Skocz do zawartości

Star Wars Epizod VII, VIII, IX

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy ja się bawię przyzwoicie, nie potrzebuję kilku godzin na przemyślenia i wniosek, że bawiłem się przyzwoicie :D Film jest płytki i źle zrobiony od scenariusza po "grę" aktorską. "Imperium kontratakuje" i potyczka na planecie Hoth to ikona kinematografii w każdym detalu w porównaniu do tego, co w "Last Jedi" próbowano skserować. Marna kopia, chyba każdy przyzna......a wtedy używano makietek, nie było efektów komputerowych z XXI wieku!  

Edytowane przez cristovo
  • Like 2

To nie jest film skierowany do Ciebie lecz do współczesnej młodzieży. Ona ma inne oczekiwania i wychodziła z kina podjarana tak, jak Ty po kultowych dla nas częsciach. Kilka godzin myślałem nie nad tym jak sie bawiłem, ale dlaczego tak i tylko tak.

Nie można oczekiwać od obecnych nastolatków, by hurtowo słuchali Sinatry

Edytowane przez fonix
  • Like 1

od ilu razy zaczyna się maniactwo?

Kiedyś widziałem film z amerykańskimi maniakalnymi fanami SW (a właściwie pierwszej części, która później otrzymała nr IV i dopisek "Nowa nadzieja"). Otóż niewiasta pełnym przejęcia głosem powiedziała, że oglądając scenę początkową (Atak krążownika imperialnego), przestała się bać w trakcie około stu dwudziestego (SIC) seansu, ale może nie będzie się teraz wypowiadać, bo rzeczony film obejrzała tylko 180 (SIC!) razy. Może niech zacznie stojący obok niej młodzieniec, który na seansie był już 340 (!!!SIC!!!) razy :D

Ja, skromny żuczek zaliczyłem seans tylko 9 razy, później czasem wracając a to na kasecie, a to na płycie, a w końcu korzystając z dobrodziejstwa netu. W sumie mniej niż dwadzieścia razy. Nawet lokalnym maniakiem nie jestem, a obok międzynarodowych, to nawet nie stałem :P

• Like 3

Nigdy nie bylem wyznawca zadnej ideologii, po prostu przykladowo Imperium kontratakuje to dobry film sf, z niesamowitymi jak na dawne czasy efektami, ktore czesto i dzis sie bronia, do tego z fabula nieskomplikowana a strawna, bez udziwnien i politycznej poprawnosci, logiczna w pewien sposob, aktorsko, rezysersko itd. poprawny, dajacy pole dla wyobrazni. Last Jedi to w niemal wszystkich kategoriach gniot ????

• Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Bez szelmowskiego uśmieszku Harrisona Forda to już nie to samo.. Choć pierwszy tzw. spin-off  "Łotr 1" ewidentnie się odnosił stylem do "Imperium.."  i naprawdę nie był zły.
A nawet wg mnie lepszy od epizodów VII i VIII..choć to w nich mieliśmy nawiasem mówiąc "starych" i rozpoznawalnych bohaterów którzy mieli zagwarantować frekwencje 40 i 50 latków w kinach.. 

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Miałem mieszane, bardzo mieszane uczucia po obejrzeniu epizodu nr VIII sagi. Jakiś czas później usiadłem przed ekran i zobaczyłem jeszcze raz "nową" sagę, a raczej odcinki nr VII i VIII. I tym razem spodobało mi się :D

Rozmowa, w czasie której Kylo Ren morduje swojego ojca, stała się bardziej czytelna, gdy znałem już część VIII. Przyznam się, że nie od początku załapałem, z kim tak naprawdę Kylo prowadzi konwersację. Po zobaczeniu "Ostatniego Jedi" cała scena, jej wymowa, stała się już oczywista. Ponowne obejrzenie, już bez emocji związanych z nową częścią mojej ulubionej bajki, pozwoliło mi na wyrobienie sobie nowej interpretacji całości, a zwłaszcza "Ostatniego Jedi". Pominę błędy logiczne (bajka rządzi się swoimi prawami, niekoniecznie kompatybilnymi z naszymi ;)​ ), praca J.J. Abramsa polegała (przypominam, że jest to moja interpretacja) na pokazywaniu czegoś, co już dobrze znamy i mówieniu; "Oto są właśnie Gwiezdne Wojny". I gdy już widz łapał, "no tak, to oczywiste" - reżyser brał gąbkę, wycierał tablicę i walił wielki napis "NIE!". Przez cały epizod VIII wszystko, co wiedziałem o świecie SW zostało w ten sposób wymazane. Początkowo bardzo mi się to nie spodobało, ale później nadeszła refleksja - dzięki temu zabiegowi twórcy mogą ten bajkowy świat zbudować na nowo. Unowocześnić. Zmienić. Tak jak zmienił się widz... Żałuję, że Abrams nie pozostał reżyserem epizodu IX, bo naprawdę ciekawi mnie, co kolejnego miałby do powiedzenia. Już za samą scenę z żelazkiem ma u mnie super premię w postaci kredytu zaufania :D Najbardziej podoba mi się nowe podejście do "Mocy" - midichloriany zniszczyły magię "Nowej Nadziei", która początkowo nosiła tytuł "Gwiezdne Wojny". Moc mógł opanować każdy. I w "Ostatnim Jedi" do tego właśnie powrócono :)

A tymczasem pojawiły się pierwsze zapowiedzi tego, co zobaczymy w kolejnym epizodzie:

Po tym, co wczoraj zobaczyłem w TV, nie będę przebierał w słowach....  G....o rozlało się wraz z E.VII, skisło w E.VIII....

To już nie są moje Gwiezdne Wojny.

Te dwa niby trailery to fake. Zdjęcia do E.IX ruszają pod koniec lipca b.r.  Tempo będzie zabójcze, premiera 19.12.2019. 

Mała miejscowość nieopodal klifu na którym kręcono E.VIII. W tym roku w maju hucznie obchodzono święto SW i drugą rocznicę pobytu filmowców.

post-45603-0-66025400-1529883605_thumb.jpg

• 5 tygodni później...
  • 8 miesięcy temu...

A tutaj trochę teorii na temat treści zwiastuna:

https://naekranie.pl/artykuly/gwiezdne-wojny-the-rise-of-skywalker-analiza-zwiastuna-fabula-star-wars-9?utm_campaign=3091593&utm_source=sendpulse&utm_medium=push

oraz zwiastun  innej perspektywy :) :

Edytowane przez vako