Skocz do zawartości

FOTOGRAFIA-zdjęcia do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeszło rocznej zabawie z moim LX3 ośmielam się, z pewną nieśmiałością (:unsure:) zamieścić swoje fotograficzne wypociny.

Zdjęcie poniżej zrobione niestety tragicznych okolicznościach - interwencja straży na jednej z poznańskich glinianek, gdzie pod dziećmi zarwał się lód na oparzeliskach. Proszę o ocenę - czy technicznie jest to bliskie OK? Nie wiem co z balansem bieli, bo na moim laptopie zwyczajnie dostaję z tym kociokwiku :wacko:

https://lh5.googleusercontent.com/_AMprRE9RX0Q/TYtBG032hdI/AAAAAAAAAas/RnkeaNG7X2A/s800/P1000112-1s.jpg

[poprawione B)]

@nyny

Hehe, to mój odwieczny problem - szczerze mówiąc tu tego nawet nie zauważyłem. Ile ja się tych zdjęć naprostuję... :unsure:. Poziomiczkę sobie jaką muszę sprawić :mellow:. A tak swoją drogą - wie ktoś może czy taki bajer jak właśnie taka mini poziomica mocowana na gorącej stopce daje pożądany efekt? Czy lepiej nastawić się na cięcie?

Naprostowałem, ale już sam nie widzę czy teraz jest OK - chyba u mnie coś nie tak z percepcją horyzontu Embarassed.

@patu

Jeśli zaś chodzi o same okoliczności - nie mam niestety dobrych zdjęć z samego miejsca tragedii. Dwa powody - zginął tam jeden dzieciak, dostęp był utrudniony przez policję, a mi zwyczajnie i po ludzku było niezręcznie to dokumentować (wystarczająco wiele innych osób, w tym z prasy, to robiło). Druga kwestia - 60 mm ogniskowej w żadnym wypadku nie pozwalało na wykonanie zdjęć tego miejsca - całość wydarzyła się na cyplu, policja, jak już pisałem, ograniczyła dostęp taśmą. Na tym zdjęciu glinianka nie mogła być widoczna z prozaicznego powodu - leży jakieś 800 m od tego miejsca, cała akcja była kierowana właśnie stąd. Próbowałem porobić nieco zdjęć na miejscu, ale nic ciekawego nie wyszło - również i z wyżej wymienionych powodów, jak i mojego braku umiejętności.

Ps. W LX3 mam siatkę kadru, ale jakoś nie lubię (nie potrafię?) z niej korzystać. Poziomica jest, z tego co wiem, w G12.

Naprostowałem, ale już sam nie widzę czy teraz jest OK - chyba u mnie coś nie tak z percepcją horyzontu Embarassed.

@patu

Jeśli zaś chodzi o same okoliczności - nie mam niestety dobrych zdjęć z samego miejsca tragedii. Dwa powody - zginął tam jeden dzieciak, dostęp był utrudniony przez policję, a mi zwyczajnie i po ludzku było niezręcznie to dokumentować (wystarczająco wiele innych osób, w tym z prasy, to robiło). Druga kwestia - 60 mm ogniskowej w żadnym wypadku nie pozwalało na wykonanie zdjęć tego miejsca - całość wydarzyła się na cyplu, policja, jak już pisałem, ograniczyła dostęp taśmą. Na tym zdjęciu glinianka nie mogła być widoczna z prozaicznego powodu - leży jakieś 800 m od tego miejsca, cała akcja była kierowana właśnie stąd. Próbowałem porobić nieco zdjęć na miejscu, ale nic ciekawego nie wyszło - również i z wyżej wymienionych powodów, jak i mojego braku umiejętności.

Ps. W LX3 mam siatkę kadru, ale jakoś nie lubię (nie potrafię?) z niej korzystać. Poziomica jest, z tego co wiem, w G12.

Rozumiem @arhuku, przykra sprawa.